Az operairodalom leghíresebb szopránáriái csendülnek fel a Székesegyházban (aug. 12.)

2019.08.12. - 10:00 | vaskarika.hu

Az operairodalom leghíresebb szopránáriái csendülnek fel a Székesegyházban (aug. 12.)

Helyszín: Székesegyház, Szombathely

Dátum: 2019.08.12.

"Ima az Operában" címmel a Savaria Szimfonikus Zenekar és Natalia Ushakova hangversenyére kerül sor a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyházban augusztus 12-én, hétfőn 20.00 órakor. Vezényel Hans Schamberger.

Az operairodalom leghíresebb szopránáriái közül válogat augusztus 12-i hangversenyére a Savaria Szimfonikus Zenekar. Imákat hallhatunk majd, melyekben az isteni segítség iránti kérés vagy az Istenben való feltétlen hit kerül megfogalmazásra.

A hat különleges szépségű, ám rendkívüli előadói és technikai képességeket igénylő áriát a bécsi Staatsoper kiváló szólistája, Natalia Ushakova adja majd elő. A művésznő Szentpéterváron együtt tanult Anna Netrebkóval, majd Grazban, Münchenben és Milánóban tökéletesítette tudását. Az olaszországi Roveretóban és Busettóban rendezett énekversenyeken elért első helyezései után megnyíltak előtte a legnevesebb operaházak ajtajai. Az európai színpadok mellett természetesen keresett vendég az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten is, pályafutása során többek között olyan neves énekesek partnereként is felléphetett, mint Placido Domingo vagy José Carreras. Repertoárján több mint 30 opera szerepel.

Az ősz folyamán kerül bemutatásra az a gálaműsor, melyben Natalia Ushakova az opera XX. századi történetének legkiemelkedőbb primadonnájának, Maria Callasnak állít emléket.

A program során természetesen a Savaria Szimfonikus Zenekar nemcsak kísérőszerepet vállal. Hans Schamberger karmester irányításával megszólaltatja azon operák nyitányait, melyekből az áriákat is felidézik, így a nyitányok előadásával a zenekar mintegy előkészíti a kiváló énekesnő színre lépését.

Műsor:

Wolfgang Amadeus Mozart: Figaró házassága - Nyitány és a Grófnő áriája / Porgi amor /
Carl Maria von Weber: A bűvös vadász - Nyitány és Agathe áriája / Leise, leise, fromme Weise /
Richard Wagner: Tannhauser - Nyitány és Erzsébet áriája / Allmacht'ge Jungfrau /
Pietro Mascagni: Parasztbecsület - Intermezzo
Giacomo Puccini: Tosca - Tosca imája /Vissi d'arte, vissi d'amore /
Vincenzo Bellini: Norma - Nyitány és Norma áriája / Casta Diva /
Giuseppe Verdi: A végzet hatalma - Nyitány és Leonora imája / Pace, pace mio Dio /

FIGYELEM! A plakáton tévesen 19.00 óra szerepel kezdésként, a nyári miserend miatt azonban 20.00 órakor kezdődik a hangverseny!!


A fiatal orosz énekes-generáció egyik legígéretesebb tehetsége Natalia Ushakova, aki 1991-ben Szentpétervárott, a Rirmszkij-Korszakov Konzervatóriumban kezdte meg énektanulmányait. 1996-ban ösztöndíjat nyert a Grazi Opera stúdiójába, majd a Müncheni Egyetemen folytatta mesterképzését 1998-ban, ezután a Milánói Scala stúdiójának ösztöndíjasa lett.

Bussetóban, Verdi szülővárosában Violettaként debütált, majd eljátszotta Verdi második felesége, Giuseppina Strepponi szerepét a Giuseppe Verdi magánélete című BBC televíziós filmben. 1999-ben Msztyiszlav Rosztropovics vezényletével Csajkovszkij Mazeppájának Mariájaként mutatkozott be
a Milánói Scalában. A Szentpétervári Marinszkij Színház társulatával, Valery Gergiev vezényletével számtalan turnén vett részt - így jutott el a New York-i Metropolitanbe, a Buenos Aires-i Teatro Colonba és a moszkvai Bolsojba.

A Pikk dáma Lizájaként 2004-ben, Washingtonban Plácido Domingo partnereként debütált. A londoni Covent Gardenben a Simon Boccanegra Ameliájának szerepében 2008-ban lépett színpadra először. 

"Ima az Operában"

Közreműködik:
Natalia Ushakova - szoprán
Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Hans Schamberger

Helyszín: Sarlós Boldogasszony Székesegyház, Szombathely
Időpont: 2019. augusztus 12. 20.00

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Marics Éva 2019.08.07. - 23:15
Most akkor 19 óra vagy 20? A plakátokon 19 van. Jó lenne tudni.
BLH 2019.08.08. - 00:11
Ahogy a hírben szerepel, 20 óra! Ki is emeltük. :)