Fókuszban a barokk zene a Gödöllői Királyi Kastélyban

2019.08.10. - 14:00 | vaskarika.hu

Fókuszban a barokk zene a Gödöllői Királyi Kastélyban

Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata, Vivaldi a-moll kettősversenye Szentpáli Roland és Lukács Gergely tubaművészek előadásában, a Négy évszak eddig talán ismeretlen titkai, valamint a Swing à la Django zenekar és a Talamba Ütőegyüttes koncertje Sárik Péter közreműködésével augusztus 24-én és 25-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A Barokk Randevú a hagyományos fesztiválokkal szemben egy olyan különleges komolyzenei koncertsorozat, amit a szervezők és a fellépő művészek barokk zene iránti szeretete hívott életre, és ahol a korabeli társasági élet hangulatát idézik fel. A fesztivál célja, hogy minőségi klasszikus zenei élményt nyújtson látogatóinak főúri módon berendezett helyszíneken, igényesen összeállított barokk zenei programmal. Az esemény augusztus 24-én Szentpáli Roland szólókoncertjével kezdődik.


Szentpáli Roland

„A tubáról kevesen tudják, hogy ugyanolyan virtuozitásra képes, mint bármelyik más hangszer. Amikor 12 évesen elkezdtem zenével foglalkozni, hegedűs szerettem volna lenni, de túlkoros voltam már hozzá, így a tubát választottam. Ettől függetlenül mindig vonzódtam a vonós irodalomhoz, nagyon sokat hallgattam és igyekeztem is játszani belőlük tubán. Ennek a szenvedélynek lesznek fül- és szemtanúi a hallgatók, ugyanis Boccherini gyönyörű csellóversenyét fogom játszani, valamint Vivaldi egyik leghíresebb hegedű kettősversenyét. Ez utóbbiban Magyarországon a Virtuózok című műsorból ismert, nemzetközi versenyeken is többszörös dobogós helyezett, frenetikus fiatal tubás tehetség, Lukács Gergely lesz a partnerem" - emeli ki a művész.

A zenetörténet egyik legismertebb és legnépszerűbb műve Vivaldi Négy évszak című alkotása. A Megérthető zene című sorozat gödöllői állomásán Hollerung Gábor a műben keveredő három művészet - az irodalom, a képzőművészet és zene - felöl tárja fel a zenemű titkait. Közben rámutat lelkünk egyik legtalányosabb mechanizmusára, a természethez, az évszakokhoz és az elemekhez való viszonyára.


Az első nap Bach egy kevéssé ismert világi kantátájának színpadi bemutatójával zárul Dénes Viktor rendezésében, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével. A Phoebus és Pán párviadala, Bach azon kantátája, melynek játékos mitológiai történetében két Isten verseng. Phoebus (Apollón) és Pán is azt állítja, hogy az ő dala szebb. A történet mögött a hozzá nem értés, a kóklerség elleni felháborodás, tiltakozás húzódik meg. Zenéje Bach-hoz hűen fantasztikus, a fenti konfliktusból fakadó finom ellentéteket a két versengő muzsikájában pontosan tetten lehet érni. A dalnokversenyt a virtuóz áriák, dalok teszik igazán élvezetessé. „Nagyon fontosnak tartom, hogy a kottahűségen túl a szerzői alapszándékkal összhangban az előadásunkban gondolatokat és érzelmeket közvetítsünk. Csak így lehet ugyanis valódi hatást gyakorolni a nézőkre. A darab különlegessége számomra az, hogy a kor kritikai kultúrájával szemben Bach humoros játékot írt. Szeretném, ha nézők ennek finomságait érzékelve, a zene üdítő lendületessége mellet, könnyedén pillantanának rá az ismerős helyzetekre" -mondta a rendező.


Dénes Viktor

A Barokk Randevú második napján ismertebb barokk művek témái a jazz, a swing, a bossa nova és a bolero műfajában kalandozva csendülnek fel a Swing á la Django és a Talamba Ütőegyüttes nagykoncertjén. „Egy pörgős és innovatív estére készülünk, ahol olyan barokk műveket is megszólaltatunk, amit még biztosan nem hallott a közönség ilyen jellegű feldolgozásban" - meséli Lombos Pál, a Swing á la Django vezetője. A felejthetetlen zenei élményt és a tökéletes nyár esti kikapcsolódást a műfaji sokszínűség mellett a zenészek virtuóz játéka, valamint a Gödöllői Királyi Kastély varázslatos hangulata is garantálja. Idén az est sztárvendége a hazai jazz szcéna egyik kiválósága, Sárik Péter zongoraművész lesz.

További információ, jegyek itt!


Új hozzászólás