Nincs maffiatörténet pisztoly nélkül – A főnök meg én meg a főnök című Goldoni-vígjáték a Karneválszínházban

Képgaléria megtekintése2019.08.15. - 18:20 | Rozán Eszter - Fotó: Mészáros Zsolt / Weöres Sándor Színház

Nincs maffiatörténet pisztoly nélkül – A főnök meg én meg a főnök című Goldoni-vígjáték a Karneválszínházban

Idén is remekel a Weöres Sándor Színház a Savaria Karneválon, Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök című vígjátéka fergeteges kikapcsolódást ígér. A két vendégszínész, Bezerédi Zoltán és az előadásra városunkba visszatérő Mertz Tibor a színház társulatával együtt, Réthly Attila rendezésével garantálja a minőségi szórakozást.

Az idén is felhőtlen szórakozást ígér a Karneválszínház. Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök című darabjában minden ott van, ami egy vígjátékhoz kell. Megtaláljuk a Ponyvaregénybe oltott commedia dell'arte elemeit, a Keresztapával keresztezett mágikus realizmust, s mindezt mai olasz környezetben.

Goldoni a Két úr szolgája című komédiáját 1746-ban Antonio Sacco kérésére írta, mely az akkori kortársaknak szólt. Hogyan lehet aktualizálni egy több mint 270 éves darabot, hogy most is ütős legyen? Mai nyelvezettel, mai környezetben, mint ahogy ezt Hamvai Kornél az átiratában remekül meg is oldotta. Az úrból főnök lett, mely máris közelebb hozza a mai világot. A nézőtérre igyekezve a színpad előtt egy motorkerékpárba botlunk, benne slusszkulcs, ami sejteti, hogy használni is fogják. Valóban így is történik, Truffaldino (Jámbor Nándor) pizzafutárként igyekszik megkeresni a napi betevőjét, meg is kapja az első megrendelését, nem sejtve, hogy milyen baljós láncolatok sora indul el az életében. Pechjére a tarantói maffia rettegett főnökéhez kell elszállítania a pizzákat, és a maffiafőnök kapujában karambolozik egy másik város szintén rettegett maffiafőnökével. Kész is a komikus alaphelyzet, s hiába telt el annyi év, a közönség most is ugyanazokon nevet, mint Goldoni korában.

Mert mi kell a jókedvhez? Egy kis félreértés, cselszövés, álruha, szerelem, meghiúsított jegyesség, féltékenység, ügyetlen csetlés-botlás, szójátékok, rejtett vagy nyílt gúny. Réthly Attila rendező pontosan megtalálta azt az arányt, ahol a legjobban ki tudja fejezni a Ponyvaregény, a Keresztapa és a commedia dell'arte hangulatát a Savaria Karnevál közönségének elvárásaival ötvözve. Maffiatörténet nem létezhet pisztoly nélkül, elő is kerülnek a fegyverek, sőt, a csehovi elvnek megfelelően többször is elsülnek.

Ott van tehát Truffaldino, aki tulajdonképpen ártatlan, látszólag semmi más célja nincs, minthogy élve megússza ezt a szituációt, ám neki is megvan a magához való esze, az egymásról nem tudó két főnökének tett szolgálatait a maga javára kamatoztatja. Jámbor Nándor alakítása kiváló, ha kell naiv, tettei következményeitől megrémül, ha arra van szükség, akkor bátor (legalábbis a karaktere ezt akarja elhitetni), és az apróbb gonoszkodásoktól sem riad vissza.

Bezerédi Zoltán Don Raffaelként igazi maffiafőnököt jelenít meg előttünk. Nyugodt, magabiztos, hidegvérű, a szíve mélyén mégis érző ember. Élvezet hallgatni minden egyes megnyilvánulását. Ott van a másik maffiafőnök, Nagy Cili, vagy ő talán mégsem az, akinek gondoljuk? Egy tény, határozott fellépésével felbukkan, és megpróbálja megakadályozni Clarice (Dunai Júlia) és Silvio (Balogh János) házasságát. Silvio elkeseredetten harcol szerelme visszaszerzéséért, újabb félreértésekre és humoros jelentekre adva alkalmat. Clarice szintén kétségbeesik, s ha már a Két úr szolgája és A főnök meg én meg a főnök összehasonlításánál tartunk, az eredeti darabban biztosan nem szerepelt a netről letölthető öngyilkos applikáció. Silvio apja, Lombardi (Jordán Tamás) egy másik embertípust tár elénk, aki behódol ugyan a maffiának, de csak éppen annyira, amennyire kell, továbbra is megvan a maga véleménye, ábrándja.

Florindo (Orosz Róbert) szintén sajátos figura, álruhában, remekül kihasználva a helyzetkomikum adta lehetőségeket. Csetlés-botlásain nevetünk, még úgy is, hogy tudjuk, karaktere csak megjátssza az ügyetlenkedéseit, sőt, ez teszi igazán humorossá. A szerelem a kicsit csúnyácska Smeraldinát is utoléri, Gonda Kata nagyon jól jeleníti meg a férfiak után epekedő, a saját korlátaival tisztában lévő, azt mégis átlépni akaró lányt. És ott van Brighella (Mertz Tibor, akit nagyon jó újra Szombathelyen látni), a szállodatulajdonos, a maga senki máshoz nem hasonlítható stílusával, aki szintén félreértésbe keveredik.

Jók a díszletek is, melyeket szintén Réthly Attila tervezett. A jelmezek (Velich Rita munkája) könnyed olaszos hangulatot idéznek, némi iróniával. Ha el akarjuk csípni a mágikus realista hangulatot, akkor nézzük meg a darabot, mert megtaláljuk!

S mint ahogy már megszokhattuk, még a vígjáték is késztethet elgondolkodásra, jelen esetben például a szerelemről, a pénz hatalmáról, lojalitásról, és arról, hogy színházba menni mindig jó, a Savaria Karnevál forgatagának közepette meg különösen jólesik egy kis színházi élmény remek színészek előadásában.

Szereplők:

Truffaldino/Jámbor Nándor
Beatrice/Nagy Cili
Don Raffael/Bezerédi Zoltán mv.
Clarice/Dunai Júlia
Lombardi/Jordán Tamás
Silvio/Balogh János
Florindo/Orosz Róbert
Brighella/Mertz Tibor mv.
Smeraldina/Gonda Kata
Mesélő/Peller Anna mv.

Jelmeztervező: Velich Rita
Díszlettervező:
Réthly Attila
Súgó:
Zsohár Amália
Ügyelő:
Bors Gyula
Rendezőasszisztens:
Solténszky Ráhel
Rendező:
Réthly Attila


ELŐADÁSOK

Augusztus 15. csütörtök 18 óra

Esőnap: aug. 17. szombat 15 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 16.
péntek 18 óra

Esőnap: aug. 18. vasárnap 15 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 17.
szombat 18 óra

Esőnap: aug. 19.
hétfő 15 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 18. vasárnap 18 óra

Esőnap: aug. 20.
kedd 15 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 19.
hétfő 18 óra

Esőnap: aug. 20.
kedd 18 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 21.
szerda 18 óra

Esőnap: aug. 24. szombat 11 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 22. csütörtök 18 óra

Esőnap: aug. 25. vasárnap 11 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 23.
péntek 17 óra

Esőnap: aug. 25. vasárnap 15 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Augusztus 24.
szombat 17 óra

Esőnap: aug. 25. vasárnap 18 óra

A főnök meg én

meg a főnök

Megyeháza udvara

Jegy ára: 3.900 Ft

Jegyvásárláskor kérjük, vegye figyelembe az esőnap időpontját, mivel a jegyeket csak akkor tudjuk visszaváltani, ha az előadást az esőnapon sem tudjuk megtartani!

A Szent Márton kártyával rendelkezők részére 10 százalék kedvezményt adunk a jegy árából. Amennyiben Szent Márton kártyával vásárol jegyet, kérjük, az előadásra is hozza magával kártyáját, nézőtéri munkatársaink ellenőrzik!

A karneválszínházi esőnapi szabályzat itt olvasható!

Online jegyvásárlás: www.jegy.hu

Nyitvatartás: augusztus 5-e és 31-e között hétköznapokon 10 órától 16 óráig

Kapcsolódó írásunk:

Ahol a mesélőre is lőnek - Amit az idei karneválszínházi darabról tudni kell

2019.06.08. - 00:25 | vaskarika.hu - Fotók: Mészáros Zsolt / WSSZ

Ahol a mesélőre is lőnek - Amit az idei karneválszínházi darabról tudni kell

Pénteken az olvasópróbával elkezdődött Carlo Goldoni: A főnök meg én meg a főnök című karneválszínházi előadás próbafolyamata - A Ponyvaregénybe oltott commedia dell'arte, a Keresztapával keresztezett mágikus realizmus - Goldoni klasszikus vígjátéka, a Két úr szolgája mai olasz környezetben, őrült és kacagtató színpadi mesében... Ahol a mesélőre is lőnek.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás