Miles Davis: Birth of the Cool – A jazzlegenda portréja a mozikban

2019.08.29. - 10:00 | vaskarika.hu

Miles Davis: Birth of the Cool – A jazzlegenda portréja a mozikban

Az augusztus végétől országszerte mozikba kerülő átfogó dokumentumfilm Miles Davis életébe és pályafutásába nyújt betekintést, a zenei és popkulturális ikon saját szavaira és alkotótársaival folytatott, személyes hangvételű beszélgetésekre alapozva.

Látnoki és újító művész, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő... A Sundance Filmfesztiválon debütált zenés portréfilmben eddig sosem látott archív felvételekből, barátokkal, alkotótársakkal folytatott beszélgetésekből és maga Miles Davis által rögzített audio-naplóból rajzolódik ki a jazzlegenda portréja, aki számára a művészet jelentett mindent. Olyan világhírű zenészek vallanak Davisről többek között a filmben, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea a The Red Hot Chili Peppersből.


Mindazon megaláztatás dacára, amelyet a szegregáció miatt kellett elszenvednie, Davist semmi nem állíthatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát, és megalkossa a zenei kifejezésmód merőben új formáját. Társaival együtt már-már tudományos módszerekkel dolgozott azon, hogy a zenei kísérletezés révén a jazz hangzása kiteljesedhessen. Ennek egyik kiemelt állomása volt a film címét is adó, forradalmian újszerű hangszerelése miatt mérföldkőnek számító lemez, az 1957-ben megjelent Birth Of The Cool.


Ahogy a film egyre jobban belemerül a személyes kapcsolatok, múltbéli szerelmek és függőségek szövevényébe, úgy rajzolódik ki egyre tisztábban a nézők előtt Miles Davis, a félelmet nem ismerő, magával ragadó személyiség portréja, akinek áradó intellektuális energiáit csak a személyes bizonytalanságai korlátozták. A Emmy-díjas rendező, Stanley Nelson átfogó életrajzi dokumentumfilmje eddig soha nem tapasztalt mélységben mutatja be az egyik legnagyobb modern amerikai művészt.

A közel kétórás portréfilmet Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A vetítési helyszínek részletes listája itt olvasható.


Új hozzászólás