Krimirajongóknak kötelező! - Agatha Christie Fesztivál Budapesten

2019.09.08. - 12:00 | vaskarika.hu / MTI / Horváth Eszter 'Maszi'

Krimirajongóknak kötelező! - Agatha Christie Fesztivál Budapesten

Kulturális, ismeretterjesztő, kreatív és gasztronómiai programokkal is várják az érdeklődőket szeptember 14-én és 15-én az Agatha Christie Fesztiválon a budapesti MOM Kulturális Központban.

A nyitónapon Kiss Anna, az Országos Kriminalisztikai Intézet tudományos főmunkatársa az 1930-as és 40-es évek tipikus bűneseteiről beszél a Bűntények a könyvtárszobából című előadáson, Takács Ferenc gyógynövényszakértő mérnöktanár Agatha Christie kedvenc növényi mérgeinek, mérgező növényeinek titkaiba avatja be a közönséget.

Miss Marple virágoskertjét és a házi praktikák világát Krizsán Laura, a divat világát Virág Anna mutatja be, az alkotóműhelyben pedig lehetőség lesz stílusos fejdíszek, hajdíszek elkészítésére is.

Agatha Christie Az egérfogó című darabját a Veres 1 Színház produkciójában tekinthetik meg a nézők mindkét estén.

A fesztiválon tradicionális öt órai teával, detektíviskolával és kvízjátékkal is várják a krimirajongókat. /MTI/


Agatha Christie-ről tudni kell:

Legzseniálisabb gyilkosságait mosogatás közben ötlötte ki, annyira gyűlölte ezt a házimunkát - 1890. szeptember 15-én született Agatha Christie, a detektívregény műfajának királynője, Hercule Poirot és Miss Marple "szülőanyja", minden idők egyik legsikeresebb írója. Népszerűsége olyannyira töretlen, hogy írásait a mai napig újra kiadják és nincs az a korosztály, aki a múlt században játszódó történeteit megunná. Körbejártuk, mit kell, mit lehet és mit érdemes tudni a krimi koronázatlan királynőjéről.

Megszámlálhatatlan cikk, életrajzát bemutató könyv, sőt, életművét és szereplőinek életét feldolgozó lexikon született róla, filmsorozatok és nagyjátékfilmek sokaságát alkották meg regényeiből. Olvasóinknak most megpróbáljuk felvillantani az irodalom talán legnagyobb "tömeggyilkosának", munkásságát.

Az életrajzról...

1890. szeptember 15-én, a délnyugat-angliai Torquay városában, Agatha Mary Clarissa Miller néven látta meg a napvilágot. 1897-ben családjával Dél-Franciaországba költöztek, ahol rövid idő alatt hallás után sajátította el a francia nyelvet, valamint itt kezdett zongorázni tanulni.

1912-ben egy táncestélyen ismerte meg későbbi férjét, Archibald Christie katonatisztet, akivel 1914. december 24-én házasodtak össze. Egy gyermekük született: 1919. augusztus 19-én Ashfieldben Rosalind Margaret Clarissa Christie.

Agatha az első világháború ideje alatt a torquay-i kórházban ápolóként, majd egy újonnan megalakult gyógyszer-laboratóriumban dolgozott. Ekkor fordul meg fejében először egy krimi ötlete, körvonalazódik a gyilkosság módja, és formálódik a detektív alakja (Hercule Poirot) - s a gondolatból megszületik első regénye, A titokzatos styles-i eset. A regény első körben nem arat osztatlan sikert a kiadók körében, mígnem 1920-ban mégis megjelenik John Lane támogatásával.

1926 mind a krimiírás történetében, mind Agatha Christie életében jelentős időpont: megmagyarázhatatlan módon eltűnik, illetve megjelenik Az Ackroyd-gyilkosság, amellyel elindul a világhírnév felé. Az eltűnés után Agatha elvált Archie-tól 1928-ban. Két évvel később egy Közel-keleti látogatás alkalmával megismeri majdani második férjét, a 15 évvel fiatalabb régészt, Max Mallowant, akivel 1930. szeptember 11-én házasodnak össze Skóciában.

A második világháború alatt is rendszeresen segédkezett a kórházban, és kísérte el férjét ásatásokra. Ezek az expedíciók adták az alapötletet olyan híres műveihez, mint például a Gyilkosság Mezopotámiában vagy a Halál a Níluson.

A krimi koronázatlan királynője 1976. január 12-én hunyt el.


Regényeiről...

Műveiben meghatározó szerepet játszik a Christie-t körülvevő világ. Míg korai regényeiben és novelláiban a két világháború idején zajlanak az események, a későbbiekben régész férje mellett megélt események, nyaralások, esetleg saját olvasmányai bukkannak fel. Kiválóan ábrázolja a XX. századot, térképeken is visszakereshető helyrajzi pontossággal ír, közben pedig visszautal egyik-másik regényére, ahol a különböző szereplők már találkozhattak egymással - egyfajta magán-marketing ez, felcsigázza az olvasót egy újabb könyv elolvasására.

Sikerének titka tulajdonképpen megmagyarázhatatlan: figurái gyakran kétlábon járó sztereotípiák, könyvei nem mentesek az előítéletektől és a sznobizmustól. Műveiből hiányzik az erőszak, a szex, talán még a szenvedély is, igaz a megoldás mindig korrekt és logikus. Az olvasó minden információt megkap a rejtély kibogozásához, de szinte mindig téved, annyi a hamis nyom és a blöff. Christie állítása szerint legzseniálisabb gyilkosságait mosogatás közben ötlötte ki, annyira gyűlölte ezt a házimunkát. 

Összesen 147 kisregény, 15 dráma, és 90 regény szerzője, de publikált Mary Westmacott néven is. Csak az angol nyelvű Christie-kiadásokból másfél milliárd példány kelt el, világszerte további egymilliárd, ezt csak a Biblia és Shakespeare múlja felül. Írásait több mint 45 nyelvre fordították le. Talán leghíresebb (és egy nemrégiben végzett felmérés szerint Magyarországon a legnépszerűbb) munkája a Tíz kicsi néger, amely angol nyelvterületen ma már mindenütt - a politikai korrektség miatt - And Then There Were None (És vége is, mert többen nincsenek) címmel jelenik meg. 

Első regénye, mely az első nagy világégés idején játszódik - afféle kiindulópontja történeteinek, melyben először jelenik meg az Angliába menekült Poirot, a belga nyomozó - A titokzatos stylesi eset (1920), ugyanakkor írói bravúr, hogy Hercule Poirot utolsó nyomozása ugyancsak Styles-ben ér véget. Utolsó regénye posztumusz kiadású mű, az írónő halálának évében jelent meg, Szunnyadó gyilkosság (1976) címmel.

Novelláskötetei 1924 és 1997 között szép számmal jelentek meg, ám érdemes róluk tudni, hogy az utolsó kötetek helyenként befejezetlen kézirat-kiadások, amelyekből hiányzik az amúgy jól megszokott Christie-s hangulatteremtés. Pl. Az Álmok Háza (1997)


Szereplőiről...

Egy biztos, akár regényeit, akár novelláit vagy színpadi műveit vesszük górcső alá, azok középpontjában végtelenül szeretetre méltó alakok játsszák a főszerepet, írásai pedig olyannyira lebilincselők, hogy a nagy beleélésben észre sem vesszük a megfejtést.

Regényei tulajdonképpen három csoportra bonthatók - ha csak a híres szereplőket nézzük:

  • Hercule Poirot, belga magándetektív; Arthur Hastings kapitány, Poirot barátja; Japp főfelügyelő, Poirot barátja; Ariadne Oliver krimiírónő - mellesleg Christie a hölgyet saját magáról mintázta; Johnny Race ezredes, Poirot barátja; Miss Lemon, Poirot titkárnője és Georges, Poirot hűséges inasa.
  • Miss Marple, az amatőr nyomozó vénkisasszony; Dermot Craddock, a New Scotland Yard hűséges felügyelője.
  • „Amatőr" regényeinek nyomozói: Christopher Parker Pyne, nyugalmazott köztisztviselő; Tommy és Tuppence Beresford, nyomozó házaspár;, Battle felügyelő; Lady Elieen Brent (Bundle), Lord Catherham vállalkozó szellemű lánya és Lady Frances Derwent (Frankie), Lord Marchington vállalkozó szellemű lánya.

Christie-ajánló:

A titokzatos stylesi eset - a legelső
Gyilkosság az Orient expresszen - a legismertebb
Tíz kicsi néger - a legtitokzatosabb
N vagy M - a legháborúsabb
És eljő a halál... - a történetét tekintve a legrégebbi
Függöny - a legmegrázóbb
No. 16 - a legamatőrebb
Tizenhárom rejtély - a legvidékibb
Herkules munkái - a legirodalmibb
A karácsonyi puding -a legkarácsonyibb
Egérfogó - a legszínpadiasabb

/ Horváth Eszter 'Maszi' /

Kapcsolódó írásaink:

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

2015.09.03. - 00:10 | vaskarika.hu / MTI

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

A Tíz kicsi néger a legnépszerűbb Agatha Christie-krimi egy közvélemény-kutatás szerint. A második és harmadik helyet a Gyilkosság az Orient expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el a listán.

 

 


Indul az új Agatha Christie-sorozat - Pörgős sztorikra számíthatnak a rajongók

2015.07.07. - 00:10 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: nullahategy.hu

Indul az új Agatha Christie-sorozat - Pörgős sztorikra számíthatnak a rajongók

Születésnapjának 125 éves évfordulója alkalmából több Agatha Christie adaptáció is készül: ismét vászonra viszik a Tíz kicsi négert, de mozifilm készül például a Gyilkosság az Orient expresszen című könyvből is. A nő, aki legsikeresebb gyilkosságait mosogatás közben ötlötte ki, 90 regényt hagyott örökségül a világra.

Új hozzászólás