A Cinóber hadművelet - Premier a Soltis Lajos Színházban

Képgaléria megtekintése2019.09.08. - 16:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A Cinóber hadművelet - Premier a Soltis Lajos Színházban

Szeptember 7-én láthatta a celldömölki közönség a Soltis Lajos Színház, a Kőszegi Várszínház és a KB35 közös bemutatóját, Kárpáti Péter: A Cinóber hadművelet című művét. Ahogy a társulattól már megszokhattuk, ismét "tömény", eseménydús, társadalomkritikával átitatott (siker)darabot láthattunk tőlük.

Ajánló a darab elé:

Egy apró utópisztikus birodalom új nagyhercege uralkodásának első lépéseként bevezetteti birodalmában a felvilágosodást. Az új hatalom kirekeszti az előző társadalmi rend kegyeltjeit: a racionalizmus jegyében betiltják a babonát és a mágiát, száműzik az összes varázslényt és tündért.

Némelyeknek azonban sikerül kényszerű illegalitásban az ország területén maradniuk. Rosebelverde, a tündér bosszút esküszik, eszközéül pedig a kis Zachest, egy torzszülött kiskölyköt választja. A hajszíne után Cinóbernek is nevezett kellemetlen természetű fiúcskából húsz év múlva egyetemi hallgató lesz, aki elindul beteljesíteni a végzetét. A sokoldalú tehetség illúzióját keltve nyűgözi le környezetét, és gyors lefolyású politikai karrier építésébe fog.

Cinóber felemelkedésével párhuzamosan azonban a valódi tehetségek perifériára kerülnek. Látszólag Boldizsár diák az egyetlen, aki képes átlátni rajta. Hamarosan azonban társra talál Egonban, a hétköznapjait portásként tengető illegális mágusban...

Nagy Péter István rendező az előadásról:

"A műben olyan alaptémák jelennek meg, mint a hatalom természete, elnyomók és elnyomottak dinamikus kapcsolata beleágyazva egy horrorisztikus elemeket tartalmazó mesevilágba. Kárpáti Péter: Cinóber hadművelet című feldolgozásában még élesebbé válik az alapanyag társadalompolitikai jellege: a világ kézivezérelt átalakítása a mondvacsinált racionalizmus jegyében. Erőteljesebben jelenik meg továbbá egyfajta abszurd társadalmi létélmény is, mely a világ kiismerhetetlensége, és az abban való eligazodás képtelensége révén Kafkával is rokonítja.

Minket elsősorban az folyamat érdekel, hogy a kirekesztettség milyen módon torzítja a személyiséget. Illetve, a darab által felkínált fordulatok révén a történet elején még üldözött és hányattatott sorsú Cinóberből hogyan válik szenvtelen és ostoba zsarnok, aki hasonlóan nyomorítja meg a környezetét, mint ahogy vele elbántak. Ezen felül szeretnénk Hoffmann szürreális világát a kortárs színház nyelvére lefordítva minél gazdagabban és részletesebben színpadra álmodni."

Kárpáti Péter a mű keletkezéséről:

A CINÓBER HADMŰVELET című mesehorrort Bodó Viktor felkérésére írtam, és 2017 februárjában mutatták be a bécsi Volkstheaterben, Operation Zinnober címmel.

E.T.A. Hoffmann Kis Zaches-éből számtalan színházi feldolgozás született már, én magam is ezzel kezdtem a pályámat, 1985-ben, ez volt az első darabom. Szolnokon mutatták be, Zoltán Gábor rendezésében. Akkor, harminckét évvel ezelőtt, a szolnoki színház gyerekdarabként rendelte meg. Kezdő voltam, huszonhárom éves, de azért éreztem, hogy valami nem stimmel. Hiszen attól, hogy varázslók és tündérek, sőt békák szerepelnek benne, ez az írás mégse gyerekeknek való. Sőt, talán a legaljasabb mű, amit valaha olvastam. Hiszen a főszereplője, az a kiskölyök, akit az elején megszeretünk, a szemünk előtt válik üresfejű, szívtelen zsarnokká. Később pont ez a horrorisztikus történet lett a rendszerváltás utáni évtizedeink alapélménye - tényleg csúnya sztori, nem gyerekeknek való. 1985-ben még nem tudtam erről semmit, de már akkor is az elnyomásról, ellenállásról szólt a darab, csak másképpen. Most, 2016-ban egyetlen szót nem tudtam felhasználni abból a régi szövegből, most tényleg tündérmesének tűnt az, amit akkor kemény politikai szatírának véltem. Nyilvánvalóan ezalatt a harminc év alatt a valóság sokkal cinikusabbá, aljasabbá öregedett. De az még semmi! Ezalatt a harminc év alatt én magam, mármint az a huszonhárom éves kis pöcs is aljas, cinikus öregember lettem. Csak Hoffmann nem öregszik soha!

Kérem, olvassák gyűlölettel!

SZEREPOSZTÁS:

NAGYHERCEG (később kisherceg) Boda Tibor
ÁLLAMTITKÁRNŐ (Helga, később titkárnő) Szlúka Brigitta
MINISZTER (később mister) Tóth Ákos
ANYA Szlúka Brigitta
HATÁRŐR Szivák-Tóth Viktor
ROSEBELVERDE Boznánszky Anna
BOLDIZSÁR Pesti Arnold
FÁBIÁN Kazári András
CINÓBER Bruckner Roland
MOSCH TERPIN Temesi Zsolt
CANDIDA Hajba Beatrix
EGON (Prosper Alpanus) Szivák-Tóth Viktor
PAP Temesi Zsolt

Kárpáti Péter Cinóber hadművelet c. drámája alapján a szövegkönyvet készítette Sándor Júlia

Zene: Fogl Noémi, Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos, Horváth Nóra
Dramaturg: Sándor Júlia
Látvány: Devich Botond
Kivitelező: Marton Miklós
Technikus, blog: Csula Emil
A rendező munkatársai: Nagy Zsuzsi, Stangl Franciska

Rendező: Nagy Péter István e.h.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás