Pannónia Hangjai - Egy oratórikus mű ősbemutatója és Bartók zenei univerzuma tárult fel a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2019.09.23. - 18:30 | Büki László 'Harlequin'

Pannónia Hangjai - Egy oratórikus mű ősbemutatója és Bartók zenei univerzuma tárult fel a Bartók Teremben

Szeptember 22-én az FTI-iASK szervezésében egy Janus Pannonius ihlette versből született zenei kompozíció ősbemutatóját hallhatta a közönség a Pannónia Hangjai hangverseny első részében. Az oratóriumot a Savaria Szimfonikus Zenekar és a pécsi Mecsek Kórus adta elő Balatoni Sándor vezényletével. Janus Pannonius versét Jordán Tamás színművész interpretálta. A hangverseny második része Bartók zenei univerzumát tárta fel improvizációkkal, népdalfeldolgozásokkal a Binder-Borbély duó és a Mizsei Quintett előadásában.

Háromnyelvű, informatív kiadvány fogadta a koncertlátogatókat a jegypultnál, hogy minden részletre kiterjedően tájékoztasson az est különleges programjáról. Fedlapján párszavas esszencia: ősbemutató Jordán Tamás közreműködésével. Már előzetesen is izgalmasnak ígérkezett a Bartók világát megidéző repertoár, főként, hogy mindezt egy oratórikus mű ősbemutatója előzte meg, melynek szerzőjét - aki maga is a szervező iASK ösztöndíjasa volt egykoron - jelentősen inspirálta Bartók zenéje. De nemcsak Bartók, hanem az első jelentős magyar költő, a reneszánsz európai rangú művészévé vált Janus Pannonius is. Egyik legszebb, legmegrendítőbb verse, a „Siratóének anyjának, Borbálának halálára" ihlette meg a spanyol zeneszerzőt, Alberto Roque Santanát az oratórikus mű megírására. Dr. Miszlivetz Ferenc, az iASK főigazgatója köszöntőjében ki is emelte, hogy hogy büszkeséggel bocsájtja útjára az Új Közép-Európa ösztöndíjprogram támogatásával megvalósult művet, mely túlzás nélkül tekinthető zenetörténeti jelentőségűnek. A darabot Jordán Tamás színművész narrációja vezette fel, a Savaria Szimfonikus Zenekart és a Mecsek Kórust Balatoni Sándor vezényelte. Szólót énekelt Schultz Dzsenifer (szoprán) és Mizsei Zoltán (bariton).

A koncert második részében kiváló zenészek - Binder-Borbély Duó és a Mizsei Quintett - hoztak arra mindennél meggyőzőbb bizonyítékot, hogy Bartók nem csak zenetörténeti jelenség, nem csak koncertrepertoárok fontos eleme, hanem eleven inspirációs forrás. Ezt először a Binder Károly és Borbély Mihály alkotta páros előadásában hallhattuk, ami az „Improvizáció és kompozíció" alcímet kapta és Bartók Béla grandiózus életműve előtt tisztelgett.


A Bartók Terembe Bartók illik - a Mizsei Quintett „Bartók és vidéke" címre keresztelt műsorában zongoraetűd  és népdalfeldolgozások csendültek fel négy énekes - Takács Zsuzsanna (mezzoszoprán), Keönch László Farkas (tenor), Mizsei Zoltán (bariton), Philipp György (bariton) - tolmácsolásában, ifj. Balázs Elemér lebilincselő zongorakísérete mellett.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás