Rejtett kincsek Vas megyében - A csempeszkopácsi Szent Mihály-templom

Képgaléria megtekintése2021.10.19. - 11:00 | Kereszty Gábor

Rejtett kincsek Vas megyében - A csempeszkopácsi Szent Mihály-templom

Nem lerágott csont közeli helyeket meglátogatni, akár többedszer is. Itt vannak mellettünk, mégis sokaknak ismeretlen, új felfedezést jelenthetnek. Csempeszkopács kitűnő példa erre.

Szombathelyről 18 kilométer, kerékpárral nagyrészt kerékpárúton közelíthetjük meg, autóval persze pillanatok alatt. Vonattal már rég nem, ahogy erről már beszámoltunk. Csempeszkopácsot fényképezni már-már közhely - képeikkel próbáltuk nem ezt erősíteni.

A települést 13. századi kis temploma teszi aktuálisan "célkeresztbe". A román stílusú templom a történelem során alakult, ékesedett, Dorfmeister által is megfestett freskóival. A falurész közepén, egy mesterséges dombra emelték az egyszerű külsejű, egyhajós, félkörzáródású szentélyű templomot, mely a román kori falusi építészet egyik legkiemelkedőbb emléke. Jelen környezetgondozásával nagyszerű példa múltunk értékőrzésére!

Kapcsolódó írásunk:

45 éve szűnt meg a MÁV 18-as vonala

2019.05.24. - 00:35 | Kereszty Gábor

45 éve szűnt meg a MÁV 18-as vonala

1894-től 1974-ig működött a Szombathely - Rum vasútvonal. Az eredeti elképzelés szerint egy a vasi megyeszékhelyet a Balatonnal összekötő helyi érdekű vasutat, "vicinálist" álmodtak, ám az álom pénz hiányában csak Rumig valósult meg.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

kovács teodóra 2021.11.10. - 08:20
Én Istenem, én hazám, én templomom-kincsem! Benned élek és halok! Istennek hála!!!!!
Cziráki István 2022.05.06. - 22:03
Tisztelt Kereszty Gábor. A rövid templom ismertetőhöz egy gondolat. A freskókat nem Dorfmeister István festette, hisz 1658-ban volt a templom utolsó kifestése, Dorfmeister pedig 1724-ben született. Tőle is őriz a templom egy szép festményt, ( nem freskót) Szentháromság üzenetével.
Üdvözlettel, Cziráki István