Visznek szárnyas bokák - Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai a könyvtárban (videóval)

Képgaléria megtekintése2019.10.08. - 00:35 | Büki László 'Harlequin'

Visznek szárnyas bokák -  Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai a könyvtárban (videóval)

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai a világnézeti kluboktól napjainkig, avagy a "Kis indiánkönyv" - Fodor Levente segítségével elevenedett meg egy korszak, s annak ikonikus alakja, Cseh Tamás október 6-án a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

Cseh Tamás dalaiban egy korszakról mesélt őszintén és vált egy nemzedék hiteles képviselőjévé. Vasárnap délután ebből a korszakból kaptunk 70 percnyit, 74-es évtől Álomkeringőig. Nem a legismertebb Cseh Tamás dalokból válogatott Fodor Levente, inkább színét villantotta a csehtamási hangulatiságnak. Ahogy a dalok egymásba fűződtek, vált egyre nyilvánvalóbbá: énekhanggal és egy szál gitárral atmoszférát teremteni hihetetlenül nehéz. Minden dalbéli hangszínt, nyelvi nyomatékosítást ismerünk, ezt ugyanúgy előadni felesleges és lehetetlen. Mégis "csehül" kell bánni velük, Fodor-fondorral vegetázva. Juhász Bence sorai tökéletes sorvezetők ehhez:

"Nem boldogságról, nem gondtalanságról szólnak dalai. Nem mondják ki, hogy „most nekem rossz, mert elmúlt a szerelem, hanem körülírják: apró momentumokkal, finom utalásokkal, vagy akár egy vissza nem fogott szitkozódással. Nem burkolnak rózsaszín ködbe semmit, nincsenek nagy hősök és tökéletes emberek. Nincs fekete és fehér, hanem árnyalatok váltakoznak a lélekben, melyek néha még színesek is tudnak lenni. Humor. Irónia és önirónia. És van őszinteség, esendőség, nyomor, gyengeség, elmúlás.

Aki hallgatta vagy látta Cseh Tamást, azt érezhette: ez az ember nem játssza magát, nem pózol, hanem elém tárja a szívét és gondolatait úgy, ahogy jön. Ez az ember olyan, mint én. Rólam beszél, rólam és belőlem énekel.

Azt hiszem, meg is találtuk a titkot: a magunkra ismerés a másik emberben, a cinkosság, ez a fajta, mondhatni kifinomult közösségi élmény. Nehéz leírni pontosan - sőt talán nem is lehet -, hogy milyenek dalai. Inkább maradjunk annyiban, hogy kezdetnek érdemes találni egy nyugodt fél órát, és meghallgatni néhány számot. Megéri."

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás