Arany Medál-díj 2019 – Újra szavazhatunk a legjobb művészekre

2019.10.22. - 00:20 | vaskarika.hu

Arany Medál-díj 2019 – Újra szavazhatunk a legjobb művészekre

Idén decemberben hat kategóriában, tizenkettedszer hirdetik ki az Arany Medál-díj nyerteseit. A kizárólag a közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik az idei évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, illetve önálló kötetet publikáltak.

A voksok az alábbi kategóriákban adhatók le:

  • Az év írója
  • Az év színésze
  • Az év színésznője
  • Az év rendezője
  • A legígéretesebb fiatal tehetség díja
  • Életműdíj

A szavazatleadás érvényes e-mail címen keresztül történik: az címre a díjra érdemesnek talált művész, művészek nevét a kategória megjelölésével kell feltüntetni. A szavazási időszak első napja: október 20. A szavazatok beérkezése november 20-án, éjfélkor zárul le. Voksot a megjelölt időszakban a Főváros VII. Kerületében, Erzsébetvárosban található Bethlen Téri Színházban, szavazóurnába dobott papírlapok segítségével is le lehet adni.

Az Arany Medál-díj többek között azért unikális elismerés, mert nincsen előzetes jelöltlistája, nincsen kuratóriuma vagy zsűrije - az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színészre, íróra és rendezőre lehet szavazni, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre.

A szavazók között értékes könyvnyereményeket sorsolnak ki a Helikon és Európa könyvkiadók jóvoltából, a két kiadó őszi újdonságaiból. A díjakat decemberben, az Arany Medál-gálán állandó háziasszonya, Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser moderálásával osztják ki.

Az Arany Medál-díj az utóbbi 11 évben sikerrel működik, az elmúlt évek folyamán tízezer-százezer szavazat alapján kerültek ki a díjazottak. A szervezők idén is remélik, hogy a szavazói érdeklődés 2019-ben sem hagy alább.

A 2018-as év elismertje Darvasi László író, Rudolf Péter, Ónodi Eszter, Herr Szilvia és Csernus Mariann színművészek, valamint Herendi Gábor filmrendező volt. Az utóbbi kilenc évben mások mellett Arany Medál-díjban részesültek Nádas Péter, Dragomán György, Száraz Miklós György, Vámos Miklós és Háy János írók, Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Básti Juli, Halász Judit, Kulka János, Osváth Judit, Schneider Zoltán, Huszárik Kata és Martinovics Dorina színművészek, valamint Enyedi Ildikó, Szász János, Till Attila és Zomborácz Virág filmrendezők.

Az összes korábbi díjazott listáját itt tekintheted meg.

A díj non-profit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója, Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, számtalan lap szerzője.

Új hozzászólás