Akasztott babáktól a keresztek hegyéig - TOP 10 hideglelős látnivaló a világon

2019.10.27. - 00:10 | Elek Lenke

Akasztott babáktól a keresztek hegyéig - TOP 10 hideglelős látnivaló a világon

Halloween közeledtével időszerű sorra venni a világ félelmetes és kevéssé ismert látnivalóit – az akasztott játékbabáktól a koporsókkal borított sziklafalakig.

A svéd expressen.se online turisztikai lap szerint a következők a világ leghátborzongatóbb látnivalói.

1. A Keresztek hegye

A Keresztek hegye Litvánia egyik kiemelkedő látványossága. Az első kereszteket a 13. században állították itt, az 1831-es parasztfelkelés után pedig a hely a lázadók emlékművévé vált.

Az emlékhelyet a szovjet megszállás alatt háromszor is a talajjal tették egyenlővé, de a helyiek fáradhatatlanul újraépítették. Szinte lehetetlen megmondani, hány keresztet találni már itt.

A látvány önmagában is megdöbbentő, ha pedig a szél átfúj közöttük, furcsa dallamot hallani.

A Keresztek hegye - Fotó: Wikipédia

2. A Babák szigete

A mexikói Isla de la Munecas, azaz a Babák szigete mögött meghúzódó történet elborzasztó. A legenda szerint régen egy halott kislányt találtak itt a vízben, aki belekapaszkodott a sziget egyik csatornájának zöld hínárjába. Az egyik helyi lakos, Don Julián Santana állítólag hallotta, hogy előtte a kislány a babájáért kiabál. Ezért elkezdte gyűjteni és kihelyezni a különféle babákat a szigeten, abban a reményben, hogy kiengesztelheti a gonosz szellemeket.

Most több száz megcsonkított, üvegszemű játékbaba lóg le a fákról. A helyi lakosok szerint a babák mozognak és suttognak egymásnak. A Xochimilco-csatornák közé fészkelt sziget Mexikóvárostól délre található.  

Hátborzongató látványt nyújt a mexikói Babák szigete - Fotó: Wikipedia

3. Krisztus a víz alatt

A floridai Key Largo szigetén az egyik legnépszerűbb vízi tevékenység a snorkeling - méghozzá a tenger fenekén álló óriási Krisztus bronzszobor körül. Nagyon sok víz alatti szelfi tanúskodik erről a szoborról, a fotók a Facebookon és az Instagramon is gyakran felbukkannak.

A tengerszint alatt néhány méterrel található, 9 méter (!) magas szobor az I. Cristo degli Abissi másolata, amelyet a tengerben találtak az olasz Riviérán, San Fruttuoso üdülőhelyen.  A műalkotást  az ötvenes években süllyesztették ide, és azt a helyet jelöli, ahová Dario Gonzatti, az első olasz búvár 1947-ben lemerült.

A víz alatti Krisztus-szobor a floridai Key Largo szigeténél - Fotó: Wikimedia Commons

4. Függőleges temető

A függőleges temető hagyománya több ezer évre nyúlik vissza, és Kína, Indonézia és a Fülöp-szigetek különböző régióiban gyakori.

A Fülöp-szigeteki Sagadában, Mountain Province-ban a koporsók magas sziklafalakra való lógatásának egyik fő célja az volt, hogy megóvják a holttesteket a vadon élő állatoktól. Ezenkívül hitük szerint a sziklák afféle lépcsőnek tekinthetők az ég felé, és minél magasabbra helyezik a koporsót, annál közelebb kerül a halott az égiekhez.

Függő koporsók Sagadában - Fotó: Wikimedia Commons

5. Jól öltözött holtak

A világ összes katakombája közül egyik sem olyan hátborzongató, mint amelyik Szicília régi palermói apátságában látható.  A temetőt a 16. század végén létesítették, mivel a kolostoron belüli temető már betelt. Az idő múlásával felfedezték, hogy az alagsorban a hőmérséklet optimális a természetes mumifikációhoz.

A temető gyorsan státusszimbólummá vált, és azon előkelő polgárokat, akiknek ide vezetett az utolsó útja, a legfinomabb ruhájukba öltöztették. Jelenleg mintegy 8000 felnőtt és gyermek maradványa tekinthető meg ebben a furcsa „halálmúzeumban".

A világ egyik leghátborzongatóbb katakombája Szicília régi palermói apátságában - Fotó: Wikimedia

6. Csillár emberi csontokból

A csehországi Sedlec kis kápolnájának alagsorában több mint 40 000 emberi csontmaradvány látható, különféle művészi elrendezésben. A leglátványosabb egy hatalmas csillár, amely az emberi test szinte összes csontját tartalmazza. A kápolna egész évben nyitva tart, bizonyos ünnepek kivételével.

Emberi csontokból készült csillár a csehországi Sedlecben - Fotó: Wikimedia Commons

Részletesen itt írunk róla:

Prága plusz két különlegesség (útibeszámoló)

2013.05.05. - 00:15 | Dart

Prága plusz két különlegesség (útibeszámoló) Néhány éve egy Európa legkülönlegesebb helyeit bemutató albumban láttam egy fotót Kutna Hora sedleci városrészében található római katolikus templom hátborzongató csontvázdíszítéséről. Gyors helymeghatározás után kiderült, elérhető távolságban van a helyszín, és akár összeköthető egy prágai utazással. A tervből most lett valóság.

 


7. A pokol vidámparkja

A szingapúri Haw Par Villa vidámpark a Disney World tökéletes ellentéte. A 82 éve nyílt park több mint 1000, furcsa, eltorzult arcú és kellemetlen figurát vonultat fel, amelyek az ázsiai kultúrát, történelmet, filozófiát és vallást szimbolizálják.

A mennyország helyett a poklot mutatják itt be, és szándékuk szerint mindez a fiatalok erkölcsi nevelését szolgálja.

A szingapúri Haw Par Villa a poklot mutatja be - Fotó: Wikimedia Commons

8. Öngyilkosok erdeje

Az Aokigahara a Fuji lábánál található erdő, amely a világ második leggyakoribb öngyilkossági helyszíne a San Francisco-i Golden Gate híd után. 2010-ben például 247 ember vándorolt ide, és 54 ember meg is halt, szándéka szerint. Hogy az öngyilkosok Japánban miért elsősorban ezt a helyet választják, nem világos.

Egyesek szerint azért, mert az erdő rendkívül sűrű, ami megkönnyíti a „eltűnést", míg mások szerint a japán mitológia démonai találkoznak itt az élettől búcsúzni kívánókkal.

Az erdő tragikus hírneve ellenére turisztikai attrakció, különféle vezetett túrákkal a gyönyörű környezetben.

A japán erdő, ahol a világon a második legtöbb öngyilkosságot elkövetik - Fotó: Wikimedia Commons

9. Rémisztő jógázó szobrok

Veijo Rönkkönen az egyik leghíresebb kortárs népi alkotó volt Finnországban. A magányos szobrász életében megtagadta művei nyilvános terekben való kiállítását.

Halála után, a munkásságának szentelt szoborparkban most alkotásai százai láthatók, némelyik furcsa jógapozícióban, mivel ennek Veijo Rönkkönen nagy mestere volt. A arckifejezések félelmetesek és néhány figura szájában valódi emberi fogak vannak. A szoborpark a különböző hanghatásokkal együtt ijesztő élményt nyújt.

A kiállítás Parikalla kisvárosának legfontosabb turisztikai látványossága, évente 25 ezren látogatják.

Ijesztő élmény a finn Veijo Rönkkönen szoborpark - Fotó: Wikipedia

10. Az elhagyatott város

De a legfélelmetesebb helyszín mind között talán Csernobil: Pripjatyban minden úgy maradt, ahogyan az atomszerencsétlenség napján hagyták a kitelepítettek. A házakat lassan benövik a fák és a gyomok. Tökéletes a csend, csak az időközben elszaporodott állatok mozgását hallani.

Csernobilt ezen a nyáron hivatalosan is turisztikai látnivalóvá nyilvánította az új ukrán elnök. A helyszínre egyre több utazási iroda szervez egy- vagy többnapos túrákat. 

Pripjaty lakatlan városközpontja - Fotó: Wikipedia

Új hozzászólás