Az én városom Körmend - Iskolások véleménye városukról rajzzal és szöveggel

Képgaléria megtekintése2019.10.28. - 16:15 | Büki László 'Harlequin'

Az én városom Körmend - Iskolások véleménye városukról rajzzal és szöveggel

A körmendi Faludi Ferenc Könyvtár a város 755. évfordulóhoz kapcsolódóan "Bemutatom Körmendet: ne csak nézzünk, lássunk is!" címmel képzőművészeti pályázatot hirdetett. Kíváncsiak voltak, hogyan látják az általános és középiskolások városukat, élőhelyüket, mit tartanak benne különösen szépnek, fontosnak, mi jut először eszükbe, ha azt hallják, „Körmend”. A legjobb pályamunkákból - immár másodszor - könyv készült "Az én városom Körmend" címmel, ami a rajzok mellett a fiatalok gondolatait is tartalmazza azzal kapcsolatosan, miért szeretik Körmendet.

Látva a rajzokat, Bebes István polgármester örömmel adott hangot, hogy minden intézményből csodás alkotásokkal pályáztak a tanulók. A gálaműsor napján megjelenő "Az én városom Körmend" című könyvbe lapozgatva azt tapasztalta, hogy az itt élő gyerekek értékesnek tartják környezetüket, örömmel tölti el őket, hogy a városnak van egy csodás kastélya, szép főtere, hogy kulturális pezsgés jellemzi a várost, valamint természeti értékei, a Várkert, és a Rába folyó is fontos számukra.

Jámbori Tamás, a zsűri egyik tagja is a fentieket emelte ki a pályamunkák témaválasztása kapcsán. "Kiválogattunk egy olyan anyagot, ami a legváltozatosabb technikákkal készült - akvarell, tempera, színes ceruza, vegyes technika -, és még egy gyönyörű papírkollázs is a zsűri elé került. Ezekből állítottunk össze azt a tárlatanyagot - 46 képet kiválasztva -, ami kifért a könyvtár falaira. Akkor még nem tudtuk, hogy ebbe a gyönyörű kötetbe is bele fognak kerülni a rajzok. Rajztanárként külön öröm volt számomra, hogy minden pályázó iskola megörökítette saját intézményét. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, hogy tekintse meg a könyvtári képzőművészeti tárlatot."


Mecsériné Doktor Rozália könyvtárigazgatót is meglepte, hogy közel 100 pályamunka érkezett a felhívásra, melyből 46 került kiállításra, a kötetbe pedig ennél is több. Ez a képanyag egészült ki aztán azzal a gondolatisággal, "gyerekszájakkal", amit igazgatónő kérésére a városi iskolák diákjai adtak szülővárosukhoz való kötődésükről.


Idézünk belőle néhányat:

"Szívem Körmendért dobog"
"Szeretem, hogy nyugodt, de mégis zajlik az élet"
"Pár fejlesztés ráférne a városra, de nekem így is tetszik!"
"Nekem azért fontos Körmend, mert itt élek és itt van egy cukrászdánk"
"Körmenden sok olyan hely van, ahol barátkozni, ismerkedni lehet"
"A családom is ebben a kisvárosban lakik, mintha csak a szomszédba kéne átmenni a mama finom sütijéért"
"Egyre több virágot és fát ültettek, hogy minél színesebb és élhetőbb legyen a város"
"Körmend egy közvetlen és nagyon kedves emberek által lakott település"
"Kedvenc helyem a Rőzsegát, ahol a Rába és a Pinka összefolyik"
"Nem kell félnem, ha elmegyek biciklizni a barátaimmal"
"Miért szeretem Körmendet? Talán mert ideköt minden. Az iskola, a néptánc és sok egyéb dolog"

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás