Numizmatikai kuriózumokkal tisztelegtek a Szombathelyi Éremgyűjtők a 775 éves Körmend előtt

Képgaléria megtekintése2019.10.30. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

Numizmatikai kuriózumokkal tisztelegtek a Szombathelyi Éremgyűjtők a 775 éves Körmend előtt

Október 28-án az 50 éves jubileumát ünneplő Szombathelyi Éremgyűjtők kiállítással tisztelegtek a 775 éves Körmend városa előtt. Az időszaki kiállítás a Batthyány Örökségközpont galériájában kapott helyet és november 30-ig tekinthető meg.

Az éremgyűjtés magába foglalja a régi és új forgalmi és emlék fém- és papírpénzek, érmek, plakettek, kitüntetések, zsetonok, bárcák, jelvények, és a numizmatikai szakirodalom gyűjtését. A Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Szombathelyi Csoportja 50 éve foglalkozik a fentiekkel, gyűjteményének egy kivonatát mutatta be négy tárlóban Körmend Város Ünnepnapjain, így tisztelegve a 775 éves jubileumát ünneplő város előtt. Nem újkeletű a város és a szombathelyi éremgyűjtők kapcsolata, immár 10 évre nyúlik vissza, és nem is először állítanak ki a Rábamenti városban.

A mostani kiállítás négy vitrinben kapott helyet. Külön tárlóban a szombathelyi csoporté, aminek összes érmét elhozták a kiállításra. Pál József, a csoport vezetője az éremgyűjtésről szólva elmondta, hogy a szombathelyi éremgyűjtésnek bizonyítottan 2000 éves hagyománya van, ugyanis a római császárok voltak elsőkörben azok, akik megengedhették maguknak ezt a nemes hobbit. Neves gyűjtők tevékenysége azonban leginkább a barokk korból maradt fenn, ennek a szenvedélynek hódolt például Batthyány Boldizsár, Szily János és Kresznerics Ferenc is. A háború előtti időben a polgári családoknál nagy divat volt, hogy keresztelőre, házasságra, házassági évfordulóra érmeket készíttettek a családról.

Nagy Ferenc a többi vitrinben levő érmékről beszélt. Az egyikben igazi numizmatikai kuriózumként régi idők pénzeit lehet látni, Kr. előtti korból, IV-V. századból, római, egyiptomi, kelta érméket, illetve különlegesen ritka Delhi-i és bizánci pénzeket, de láthatóak IV. Béla idejéből származó eredeti ezüstdénárok is. Külön tárlóban tekinthetők meg a Körmenddel kapcsolatos plakettek és érmek - ezek Nagy Ferenc tulajdonában vannak, de a kiállítás után a körmendi múzeumnak ajánlotta fel őket -, illetve ugyanabban a vitrinben a kiállítást személyesen is megtisztelő Kékesi Gábor szobrász alkotásai. A negyedik tárlóban Szombathely érmeiből, plakettjeiből szerepel 40 darab.


Az időszaki kiállítás a Batthyány Örökségközpont galériájában kapott helyet és november 30-ig tekinthető meg.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás