Kirándulástippek: Ferrara, az ellentmondások városa

Képgaléria megtekintése2019.11.02. - 01:00 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: Ferrara, az ellentmondások városa

Sokan nem tudják: Szombathely egyik testvérvárosa! - Mérgek, intrikák, politikai házasságok, tökéletes építészet, tökéletes földrajzi fekvés: mégsem ragad magával annyira, ahogyan azt Itáliában várnánk. Ferrara megfejtéséhez olvasnunk, irodalmaznunk, terveznünk kell. Nagyon unalmas lesz ezek nélkül! A képek persze elragadnak: az a dolguk. Képileg tényleg gyönyörű helyeken kattan a fényképezőgép, meg is osztjuk olvasóinkkal!

Emilia Romagna tartományban járunk, Ferrara megye megyeszékhelyén. A Pó folyó egyik mellékága mentén, ideális közlekedési központban fekszik a város. Sokan nem tudják: Szombathely egyik testvérvárosa! Kényelmes autózással 650 km megtételével már ott is vagyunk, 2- 3 megálló autópályákon, naná olasz kávékkal.

A város katedrálisa, a San Giorgo 1135-ben épült, mellette számos nevezetesség közül a Piazza Trento e Trieste, vagy az óratorony mindenképp megtekintendő!

A fő látványosság Ferrárában a Castello Estense, 1385-ben épült.  Az Este család volt a város  ura, köztük Alfonz Este, aki a Velence ellen vívott háborúban híresült el. Innentől egy kertvárosi beszélgetés részesei  is lehetnénk: Alfonz feleségül vette Borgia Lukréciát! Lukrécia fattyú gyermekként, ám nyilván megfelelő anyagi támogatással VI. Sándor pápa gyermekeként született a pápa egyik szeretőjétől. Borgia Lukrécia /1519 -1574/ három házasságában 8 gyermeket szült, házasságait minden alkalommal politikai érdekházasságnak ítélték. Noha semmi bizonyíték nincs: az ő személye a méregkeverés ikonikus alakja, a bizonyítatlan legendák szerint a gyűrűjébe rejtett mérgekkel ölte sorra férjeit. 

Az Este múzeum termei nem tanúskodnak profizmusról: a Lukrécia-legendakör megismerése helyett  költöttük volna a belépti díj árát  kávéra vagy egy Birra Moretti-re: nagyon gyenge kiállítás. 


Nem így a városi múzeum! A művészettörténet könyvek apróbetűs széljegyzeteiben szereplő - vagy még ott sem ismert - alkotók olyan képei láthatók, hogy a firenzei  Akadémián vagy az Uffiziben szocializálódott ember is felsír! Vannak mesterek, akiket tolnak. Vannak, akiket méltatlanul felejtenek. Nos, ezt éreztük ott, a képeket látván. Ismeretlenek szikrázóan jó képeit láttuk!

Kihagyhatatlan séta Ferrarában a zsidó negyed. Ide se szabad felkészületlenül lépni. Annyira nem direkt, néhol épp diszkréten jelzi csak a jelképrendszereket, hogy ott valóban csak az ismerők kapnak üzenetet. Amikor gettóról beszélünk, sok város analógiájaként a huszadik század borzalmaira gondolunk. Ám itt évszámaink 1627-1859- et jeleznek! Sokkal inkább egy autonóm szeparáció jelenlétét tükrözik, mint a kiközösítettséget. Itáliában sokszor látunk hasonlót. 

Girlocamo Savonarola /1452-1498/ említése nélkül a város nem lenne teljesen körülírva. Az itt született  Domonkos rendi szerzetes a hit és az egyház puritán létéért prédikált haláláig: szöges ellentétben a firenzei, a Mediciek álmodta fényűzés ellen. Firenzében akasztották fel és égették el testét eretnekként: nem azt vállalta fel, ami a trendi volt. Szobra ott áll a város főterén. 

Ferrara valóban az ellentmondások városa. Csak ide leruccanni nekünk sem lenne kedvünk még egyszer. Fekvése viszont akár egy sokágú csillagtúrára hívhatja fel a figyelmet, vagy állomásként szolgálhat a másnapi dél felé induló túrára. Egy napot érdemlő város, sok irodalmazással!

Olaszországi beszámolóink:

Kirándulástippek: San Leo, avagy vissza a középkorba!

2019.10.18. - 07:15 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: San Leo, avagy vissza a középkorba!

Ahogy a hazai nappalok rövidülnek, egyre inkább visszavágyunk az olasz nyárba! Képeinkkel különleges utazásra hívjuk az olvasókat: Emilia-Romagna tartományba, Rimini megyébe utazunk!

 

 


Kirándulástippek - Szobrozzunk egyet Firenzében!

2019.07.04. - 00:30 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek - Szobrozzunk egyet Firenzében!

Nem titok: imádom Firenzét, a reneszánsz fővárosát! Művészeti értékeiből szeletet vágni nem kis bátorság: mégis sajátos sétára hívom a képnézőket! Sétáljunk végig Firenze szobrai mentén - a teljesség igénye nélkül!

 

 

Kirándulástippek: Firenze - Az Arno hídja, a Ponte Vecchio

2019.05.13. - 07:00 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: Firenze - Az Arno hídja, a Ponte Vecchio

A világ híres hídjairól szóló összefoglalót látva majdhogynem kötelességemnek érzem a számomra legkedvesebb bemutatását. Igen, a Ponte Vecchiót - vagyis az Öreg Hidat - Firenze szívében. A reneszánsz fővárosa nekem is a szívemben van, az Arno folyó vizének játéka, színei, tükröződései pedig legelső találkozásunktól fogva bűvöletbe ejtettek.

 


Kirándulástippek: csavarogjunk délen, Padovában!

2018.11.29. - 01:00 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: csavarogjunk délen, Padovában!

Az első fagyok elől csak délre csavaroghatunk, a Pó-síkság keleti szélére, Velence magasságába, tőle kissé nyugatra: Padovába.

 

 

 

Kirándulástippek: Urbino, a világörökség része

2018.09.21. - 07:15 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: Urbino, a világörökség része

A történelmi város Marche régióban, Firenzétől 120 km-re keletre helyezkedik el. Hamisítatlan itáliai hangulatot áraszt szűk utcácskáival, történelmi épületeivel, gazdag idegenforgalmával, vendéglőivel. Induljunk el egy képes sétára!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás