Feminista filmszatíra, politikai thriller és oknyomozó dokumentumfilm a Lux Filmnapok programjában

2019.11.03. - 18:00 | vaskarika.hu

Feminista filmszatíra, politikai thriller és oknyomozó dokumentumfilm a Lux Filmnapok programjában

November 13. és 15. között ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős alkotásokat: Teona Strugar Mitevska Isten létezik és Petrunijának hívják, Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld és Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjét. A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével.

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben fontos politikai vagy társadalmi jelenségekre reflektáló filmeknek ítélnek oda. A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió mind a 28 tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva az érdeklődők széles köre számára elérhetővé tegye. Magyarországon 2019. november 13-15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a nemzetközi szakmai zsűri által kiválasztott három döntős filmet, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája szervezésében. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX FILMNAPOK határokon átívelő kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoznak létre, amelyben a résztvevők megtapasztalhatják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitathatják a versenyfilmekben felvetődő témákat. A válogatásban idén a szatirikus társadalmi drámától az az oknyomozó dokumentumfilmen át a politikai thrillerig három zsáner is megjelenik.

Az esemény feliratos előzetese:

 

A LUX filmnapok idei nyitófilmje november 13-án 19:00 órakor az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotása, az Isten létezik és Petrunijának hívják. Az erőteljes képi világú film egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival. Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, s ezzel kezdetét veszi küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjat is nyert film korunk egyik legizgalmasabb kérdését feszegeti azzal, hogy rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.


November 14-én 19:00 órakor a dán Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmje kerül műsorra, amely az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja, ám eközben egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg. A dán, norvég, svéd és belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig 9 nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX filmdíj története során ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.


November 15-én 19:00 órakor Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjével zárul az idei LUX filmnapok magyarországi vetítéssorozata. A spanyol rendező gyors ütemű, feszült politikai thrillere egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmeket, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film számos spanyol és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, és többek között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenyben volt.


A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével 2019. november 10-ig, a https://www.facebook.com/EuropaiParlament/ oldalon.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.


Új hozzászólás