Ketten egy jeggyel - középiskolások filmklubja

2008.09.25. - 07:15 | Boros Ferenc

Ketten egy jeggyel - középiskolások filmklubja

Helyszín: Savaria Filmszínház

Dátum: 2008.10.07 - 12.09.

Immár második félévéhez érkezett a Savaria Filmszínház tematikus sorozata, a Középiskolások Filmklubja. A jelenlegi sorozat október 7-én indul, és nyolc filmmel célozza meg a középiskolás generációt.

Az előző félévben olyan magyar filmeket válogattak össze, melyek fiatalokról és leginkább fiatalokhoz szólnak (Moszkva tér, Megáll az idő, Tesó, Macerás ügyek, torzók). Az őszi sorozatba ugyanezen tematika alapján az utóbbi évek külföldi filmjei kerültek beválogatásra. Mindezt alkalmanként ketten egy jeggyel, mindössze 350ft-ért! Úgyhogy az adott keddeken fél 7-re láncolj magadhoz még egy embert és, irány a középiskolások filmklubja! Persze nemcsak középiskolásoknak!

2008. október 7-től december 9-ig keddenként az
AGORA-Savaria Filmszínház nagytermében
A filmklub vetítéseinek ára: 350 Ft (ketten egy jeggyel)

október 7. 18.30-kor Reitman: Juno (2007) 96' 12
október 14. 18.30-kor Marrakchi: Marokkó (2005) 99' 12
november 4. 18.30-kor Dayton-Faris: Család kicsi kincse (2006) 99'12
november 11. 18.30-kor Banderas: Forró zápor (2006) 118' 16
november 18. 18.30-kor Weingartner: Edukators (2004) 125' 12
november 25. 18.30-kor Gansel: Napola (2004) 110' 12
december 2. 18.30-kor Vinterberg: Kedves Wendy! (2005) 105' 16
december 9. 18.30-kor Penn: Út a vadonba (2007) 140' 12

Az egykori sztriptíztáncosnő, Diablo Cody élete első forgatókönyvével 2008-ban Oscar-díjat nyert. Juno (Ellen Page) egy csinos, okos 16 éves tinilány, akinek váratlanul azzal kell szembesülnie, hogy osztálytársával, Bleekerrel egy túl jól sikerült éjszakán szimpla hülyeségnél sokkal többet csináltak... Az anyai „örömök" elé néző lány barátnője, Leah segítségével nevelőszülőket keres és talál a születendő kicsinek. Végül azért minden megoldódik, és az édesbús mozi stáblistájáig Juno arra is rájön, hová tartozik. Az amerikai-kanadai-magyar koprodukcióban készült vígjátékot Jason Reitman rendezte.

Az európai és észak-amerikai filmek mellett a Marokkó Észak-Afrika világába vezet el, mozgóképkultúrájába enged betekintést. Casablanca, az érettségi éve. Egy csapat gondtalan marokkói fiatal. Szerelem, buli, barátság, gyors verdák, zene, és a felnőttkor küszöbén való átlépés izgalma. Rita szabadszellemű, keményfejű, 17 éves kamasz, aki nem viseli könnyen a marokkói hagyományok szigorú szabályait. Első szerelme a suli legjobb pasija, ám választásával saját családjával; különösen bátyjával találja szemben magát, akinek éppen a gyökerekhez való visszatérés válik a legfontosabbá.



Egy kislány nagy álmokkal: Olive szeretné megnyerni A család kicsi kincse című vetélkedőt. A lány felmenői mind olyan neurotikusak, bolondok és bogarasak, hogy számukra minden nap újabb kaland: ritkán sikerül reggeltől estig megúszniuk katasztrófa nélkül. A lány apja, Richard a világ legpechesebb karriertanácsadója, nagybácsija Frank irodalomtanár, aki eredmény nélkül próbálta elcsábítani egyik fiútanítványát, bátyja, Dwayne hallgatási fogadalmat tett. Egyedül a nagypapa vidám mindig, de lehet, hogy csak azért, mert az utóbbi években erős kábítószer-függőségbe keveredett. A sors úgy hozza, hogy a sok fura figura kénytelen néhány napot együtt tölteni egy lerobbant kisbuszban: irány a napfényes Kalifornia, A család kicsi kincse verseny elődöntője. Katasztrófa? Enyhe kifejezés. A vígjáték 2007-ben a legjobb férfi mellékszereplőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el.


Antonio Banderas-t a legtöbben, mint latin macsó színészt ismerik, holott immáron két filmet is rendezett, melyekkel bebizonyította, hogy érzékeny világlátású, gondolkodó személyiség is lakozik benne. Második filmje a Spanyolországban forgatott Forró zápor a 70-es évekbe vezet vissza minket. Egy forrón perzselő nyáron három fiú elindul a férfivá válás útján. Szerelem, vágyakozás, szenvedély, megcsalás és megcsalatás teszi felejthetetlenné és sorsformálóvá ezt a nyarat mindannyiuk számára. Miguelitót annyira megérinti műtétje során megtapasztalt halál közeli élménye, hogy elhatározza, költő lesz. Döntése mindenkire másképpen hat, és magára vonja a város egyik legszebb lányának, Lulinak a figyelmét is.



Hans Weingartner filmje, az Edukators ötletesen kivitelezett többrétű műalkotás, mely a tehetséges fiatal főszereplők játékának köszönhetően egyszerre hat az érzelmekre, és egyben el is gondolkodtatja, vitára készteti közönségét. Jule, a berlini diáklány, biztosítása nem lévén, reménytelenül eladósodott egy autóbaleset következtében, melyet ő okozott egy gazdag üzletember limuzinjának ütközve. Miután lakásából kilakoltatják, Peter nevű barátjához költözik, és hamarosan rájön, hogy Peter, és az ő régebbi lakótársa, Jan, éjszakánként luxusvillákba törnek be. Rablás és vandalizmus helyett azonban ők nagy gonddal és ízléssel újrarendezik a bútorokat és az értékes holmikat, majd rejtélyes üzeneteket hagynak a lakóknak. Jule meggyőzi Jant, hogy látogassák meg hitelezőjének villáját is...



Dennis Gansel a tinédzserek által kedvelt Csajok a csúcson című film rendezője ezúttal sokkal komolyabb témát dolgoz fel. A Napola - A Führer elit csapata az 1942-es Németországban játszódik. A Hitler-rezsim politikai és katonai hatalma csúcsán van. A 17 éves Friedrich Weimer kiváló bokszoló. Tehetsége megnyitja előtte a Birodalom jövendő elitjét képző, politikai oktatási intézmény a Napola Allenstein kapuit. Friedrich szülei akarata ellenére jelentkezik a neves iskolába, hiszen élete nagy lehetőségét látja benne. E számára idegen világban, melyben rend uralkodik, kemény konkurenciaharcra és váratlan bajtársiasságra talál egyszerre. Egy szökött hadifoglyok elleni szörnyű bevetés és az egyre mélyülő barátsága a csendes és okos Albrecht Steinnel választás elé állítják Friedrichet mely egyúttal fiatalsága végét is jelenti.


Lars von Trier nem csak rendezésben, de forgatókönyvírásban is jeleskedik. A Kedves Wendy! című forgatókönyvét barátja, Thomas Vinterberg, a kultikus Születésnap című film alkotója rendezte. A történet egy nevenincs, idilli kisvárosban játszódik. Amikor Dick egy nap véletlenül egy kis pisztolyt talál, pacifista nézetei ellenére különös vonzódást kezd érezni a fegyver iránt. Rövidesen meggyőzi a város más fiatal számkivetettjeit is, hogy csatlakozzanak hozzá abban a titkos klubban, amelynek Dick a The Dandies nevet adja. Minden tagnak saját, kényeztetett fegyvere, és saját speciális tüzelési technikája van. A tagok a klubban szabadon hordhatják és imádhatják a fegyvereiket, miközben hűek maradnak pacifista elveikhez. Ám hamarosan olyan nehéz helyzetben találják magukat, ahol rá kell jönniük arra, hogy a szabályok azért vannak, hogy megszegjék őket...

A zseniális színész ragyogó tehetségű rendező is lehet. Ezt tanúsítja Antonio Banderas, Clint Eastwood és Sean Penn tevékenysége is. Penn korábbi rendezései (Menekülés az éjszakába, Az ígéret megszállottja) és legújabb munkája, az Út a vadonba is tiktűnő munka: A 22 éves Christopher McCandless most diplomázott, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Vajon McCandless hősies utazó volt vagy naiv idealista; thoreau-i lázadó az 1990-es években vagy egy újabb útját vesztett amerikai fiú? Útja során olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.



Új hozzászólás