Szombathelyi diákok a Robotolimpián

Képgaléria megtekintése2019.11.11. - 00:25 | vaskarika.hu

Szombathelyi diákok a Robotolimpián

A World Robot Olympiad (WRO) 2019. évi világdöntőjét 74 ország részvételével Magyarország rendezte Győrben november 8. és 10. között. A WRO egy nemzetközi informatikai, műszaki és természettudományos oktatási program és tanulmányi verseny, amely azzal a céllal jött létre, hogy vonzóvá tegye az elsősorban általános és középiskolás fiatalok számára e tudományterületeket, valamint motiválja őket a mérnöki szakma választására. A WRO tanulmányi versenyei ötvözik magukban egy-egy sportesemény izgalmát a robotok tervezésének, építésének és programozásának a kihívásaival.

A szombathelyi Nyitra utcai iskolában működő CROM Robotika Klub tagjaiból álló Scoregasm csapat robotfutball kategóriában a „nemzeti bajnokságot" veretlenül megnyerve kvalifikálta magát a WRO győri világdöntőjébe, ahol a Geosits Levente (Bolyai), Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos) és Pesti Patrik (Bolyai) alkotta gimnazista csapat a csoportmérkőzéseiket megnyerve a legjobb 16 közé jutott. A csapatokat hetesével 7 csoportba osztották.


A WRO győri világdöntőjének megnyitója 2019. november 8-án

A szombathelyi fiúk csoportmérkőzéseinek eredményei: 0 vereség, 1 döntetlen Dél-Koreával és 5 nyert meccs. 5:0-ra verték Németország és Kína, 2:0-ra Malajzia, 6:3-ra Irán és 3:1-re Törökország robotfoci-csapatát. A továbbiakban a labdarúgó-világbajnoksághoz hasonlóan egyenes kieséses rendszerű volt a lebonyolítási forma.


A robotfoci kategóriában Magyarországot képviselő Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos Gimnázium), Pesti Patrik és Geosits Levente (Bolyai) a WRO győri nemzetközi döntőjének megnyitóján

A nagyon erős mezőnyben sajnos már nem jutottak a legjobb 8 közé, 6:2-re maradtak alul a vietnámi csapattól. A robotfoci világbajnokságot Makaó nyerte, 10:5-re győzte le Görögországot a döntő mérkőzésen. Schubert József és Horváth Máté felkészítő tanáraikkal hónapokon át készültek a rangos világversenyre. Komoly kihívás volt a diákok számára az előírásoknak megfelelő, focizni tudó robotok építése és programozása.


Pesti Patrik (Bolyai), Kalocsai Zoltán (Nagy Lajos), Schubert József felkészítő tanár és Geosits Levente (Bolyai)

A Nyitra Utcai Általános Iskolában már komoly hagyománya van a robotikának. Itt működik az említett CROM Robotika Klub, amelynek egy-egy csapata 2017-ben és 2018-ban is kijutott a WRO nemzetközi döntőjébe.


Zöld mezben a szombathelyi Scoregasm csapat készül a németek elleni mérkőzésre

A WRO országos tanulmányi verseny ez évi győri regionális fordulójáról a július 10-11-én Tatabányán tartott nemzeti döntőjébe jutott Vincze Bence és Gombos Bulcsú (Nyitra iskola 4.a osztályos tanulói) regular kategóriában elementary korosztályban országos 2. helyezést ért el.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás