Így látja a városvezetés a választások után eltelt egy hónapot

Képgaléria megtekintése2019.11.14. - 17:00 | Büki László 'Harlequin'

Így látja a városvezetés a választások után eltelt egy hónapot

A választások utáni egy hónapos időszakot értékelte szerdán egy bemutatkozó sajtótájékoztató részeként dr. Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere. Az eseményen részt vett dr. László Győző alpolgármester, dr. Horváth Attila alpolgármester és Horváth Soma alpolgármester.

A választások után az új városvezetés megvonta az eltelt egy hónap tapasztalatát, ami az átadás-átvétel után megismert állapotokat figyelembe véve kijelölte azt az irányt, amerre alapvetően haladniuk kell.

Dr. Nemény András polgármester elsőként a Városháza működését vette górcső alá, és kiemelte: szeretnék először rendbe rakni azt, és kialakítani a közvetlen kapcsolattartást a város lakosságával oly módon, hogy egy gyorsreagálású csoportot állítanak fel, ami december 1-jén kezdi meg működését egyelőre két fővel. Emellett egy applikációt is kifejlesztettek, amire majd a lakossági bejelentések futnak be. Ez egyelőre tesztüzemben fut. Addig is kell a két fő, akik a közvetlen kapcsolattartást biztosítják, az app élesüzemében pedig a beérkezett problémákat kezelik. 

"Azt mondtuk választások előtt, hogy ezer fát szeretnénk Szombathelyen ültetni egy éven belül" - tért rá újabb kiemelt választási ígértre a polgármester. Elmondta: ez olyan volumenű feladat, ami önmagában is közbeszerzés-köteles és kiviteli tervekkel kell előkészíteni. Utóbbi most készül, ami egy négy hónapos folyamat, ezt követően lesz közbeszerzés, majd utána, jövő év októberében - amikor a legjobb faültetési időszak van -, kezdik meg a fák ültetését. A faültetési munkákba bevonják a Szépítő Egyesületet és a civil szervezeteket is, hogy a város legoptimálisabb részeire legyenek a facsemeték ültetve.

A város szempontjából problémát jelentő és azonnali beavatkozást igénylő kérdés a hulladékszállítás ügye. Szombathely halmozottan hátrányos helyzetben van ebben a kérdésben, mivel az országos kukaholding (NHKV Zrt.) alatt lévő szervezet minden megyei jogú városban szolgáltatási jogosultsággal rendelkezik, kivéve Szombathelyt, ahol Sopronban van a szolgáltatási jogosultság, azaz egy soproni cég intézi a szombathelyi hulladékszállítást. A tárgyalások megkezdődtek annak érdekében, hogy Sopronból visszakerüljön a szolgáltatási jogosultság ide. Ezen a területen óriási kintlevősége van a városnak, a szolgáltatást ténylegesen elvégző SZOVA Zrt.-nek egymilliárd forinttal tartozik a NHKV Zrt. Ez ügyben miniszteriális szinten és Sopronban is megkezdődtek már a tárgyalások, ami azért is fontos, mert a szolgáltatást jelenleg elvégző dolgozók alacsony bérért, kivett szabadság nélkül végzik munkájukat. Az egyik legnagyobb probléma, hogy ha kivennék a szabadságukat, akkor nem lenne, aki ellátja a szemétszállítást, ugyanakkor törvényi kötelezettség a szabadságolásuk. Ez jelenleg feloldhatatlan ellentétnek tűnik, ezen próbál változtatni a város vezetése.


Az Aréna óvoda ügye szintén a problémacsomag részét képezi. A kivitelező arra hivatkozik, hogy olyan feladatot kell elvégeznie, ami nem volt benne az eredeti megállapodásban: új vakolatot kell tenni az épületre, erre hivatkozva pedig plusz pénzt követel. Ezzel kapcsolatban kért a város egy szakértői véleményt, ami megállapította, hogy a munka szükséges. A szakértői felelősség kérdéséről szólva Nemény András elmondta, hogy ha mindent sorra kivizsgáltatnak a felújítási munkálatokban, akkor az óvodások valószínűleg 2-3 év múlva fognak beköltözni. Ehelyett inkább arra hajlik a városvezetés, hogy biztosítja a plusz forrást, vele az óvoda mielőbbi beköltözhetőségét, de nem engedi el a felelősség kérdését, hanem egy igazságügyi szakértőt kér fel annak feltárására, hogy a mérnök vagy a kivitelező volt-e a hibás, esetleg mindkettő.


Összességében a probléma a közbeszerzésektől indult, amire Horváth Attila alpolgármester reflektált, akihez a közbeszerzési eljárások és a beruházások felügyelete, illetve az önkormányzati cégeknél a gazdasági és jogi felügyelet tartozik.

"Azt már elég jól látjuk, hogy viszonylag jól behatárolt üzleti érdekkör nyerte a beruházások jelentős többségét, akik jellemzően a beruházásoknál alacsony ajánlatokkal nyertek, amiket utána különböző munkákkal pótoltak fel" - mutatott rá Horváth Attila. Az alpolgármester véleménye szerint ha ezek a munkák megjelentek volna már az eredeti ajánlatokban, akkor nem a legalacsonyabb ajánlatokat adták volna azok a cégek, amik több beruházást és több közbeszerzést is nyertek a városban. Valamennyi elnyert közbeszerzésnél és valamennyi folyamatban lévő beruházásnál vizsgálni fogja a város azt, hogy a vállalkozó az általa elvégzett munkát abban a minőségben és azon a módon végzi, amit a szerződésben vállalt.

"Figyelünk a határidők betartására és egy új gyakorlatot is meghonosítunk, ami eddig nem volt jellemző: érvényesítjük a kötbért és egyéb garanciákat, amik szerepelnek a szerződésben. Szombathely pénzét a lehető legjobban és leggazdaságosabban kívánjuk elkölteni!" - emelte ki Horváth.

A továbbiakban - a törvényes lehetőségeken belül - helyzetbe kívánják hozni a szombathelyi vállalkozásokat, ahogy Horváth Attila fogalmazott: "vonjuk be a szombathelyi gazdaságba, vonjuk be az önkormányzat gazdálkodásának vérkeringésébe őket". 



Horváth Soma alpolgármester a csapadékvíz elvezetéséről szólva elmondta, nagyon komoly problémát fog jelenteni a beruházás a következő időszakban. A helyzet ezzel kapcsolatban az, hogy van egy 800 milliós EU-s pályázat, ami a szombathelyi belterületi csapadékvíz fejlesztésre vonatkozik. Vannak elemei, amik megvalósultak, van olyan ami viszonylag flottul lement - ilyen pl. a Joskar-Ola lakótelepi fejlesztés -, de vannak problémás területek is, mint amilyen pl. a Szatmár utca, vagy épp a Vadász étterem és Szófia utca közötti Szent Imre herceg utcai szakasz.

"Látjuk, hogy óriási problémák vannak, határidőre nem fog befejeződni a beruházás. Vannak könnyebben, gyorsabban lereagálható problémák, ezeket próbáljuk összefogni és megcsináltatni a kivitelezővel" - mondta Horváth Soma. A városvezetés Tóth Kálmánt, a városstratégiai ügyekért is felelős bizottság elnökét bízta meg azzal, hogy ezekkel a lakossági kérdésekkel, problémákkal foglalkozzon.

Az alpolgármester kitért még arra, hogy az idei évben is Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata fogja megrendezni az Adventi vásárt, ami várhatóan minden eddiginél grandiózusabb lesz. Erről külön sajtótájékoztatón fogják megosztani a részleteket.

László Győző alpolgármester a Sportliget állapotával kapcsolatban vont párhuzamot azzal, hogy olyan mintaberuházás volt, amivel különböző okok miatt nagyon siettek, ez a sietség pedig a minőség rovására ment. Ennek orvoslására minden jogi lehetőséget érvényesíteni fognak. Jó hírként említette egy emberközpontú, az emberek problémájára jobban reagáló, szociális elemekkel bővített lakás- illetve szociális támogatási rendszer kidolgozását. 

Nemény András a sajtótájékoztató zárszavaként elmondta: "a hatékonyság az egyik fontos szempont, amit szem előtt tartunk, valamint az, hogy a városban történtekről tudjanak a szombathelyiek. Ha hibázunk - biztos, hogy lesz ilyen -  azt is inkább szeretnénk elmondani, és keressük, hogy később hogyan, miként tudjuk majd megoldani. Ez az alapfilozófiánk."

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás