Minimum - Katona Zsófia és Darányi Arnold fotói a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Képgaléria megtekintése2019.12.04. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Minimum - Katona Zsófia és Darányi Arnold fotói a Berzsenyi Dániel Könyvtárban

Minimum címmel nyílt meg Katona Zsófia és Darányi Arnold első kiállítása a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Arnold az idei 'Máskép(p) fotó- és filmpályázat' mindkét kategóriájának nyertese, Zsófi pedig a fotós szekció másodikja lett - még mindketten a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium diákjaként. Képeik letisztultak, minimálok. Innét kapta címét a tárlat, amit Zergi Bori fotográfus nyitott meg kedden a könyvtár földszinti előadójában.

Egy első bemutatkozás mindig izgalmas. A két diák a tárlatfotókat együtt válogatta Rónaszéki Lindával, aki a gimnáziumi évek alatt a képi látásmódjukat alakította, fejlesztette. A kiállítás anyaga részben az alkotók személyes kedvenceiből, részben az összeillő képekből, kép-párokból állt össze.

Katona Zsófia fekete-fehér, mélyen árnyékolt fotói Anton Corbijn fotóit idézik melankolikus mélységeivel, főképp a portrék karcolnak rajtunk. Zsófi végzős a kőszegi gimnáziumban és a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának fotó szakára készül.



Darányi Arnold kicsit - egykori rajz-és médiatanára (Rónaszéki Linda) szerint - Wes Anderson szimmetriabeteg, gyöngéd mesevilágának háttereit, díszleteit idézi meg alkotásaival. Ezek egyszerre feszesen komponáltak, egyszerre tiszták, geometrikusan áttetszőek, légies architektúrájuk van. Nem pusztán dokumentálnak, hanem utaztatnak. Mentesek minden zavaró elemtől.

Két éve a KDG és a JMG szokásos júniusi művészeti projektnapján találkozott a két fiatal Zergi Borival, aki a fotó iránt érdeklődő középiskolásoknak tartott foglalkozást. Egyből beleszerettek Boriba, így természetes volt, hogy őt kérték fel a tárlat megnyitójára.

A közel 40 alkotást két héten át látogathatják a fotók szerelmesei a BDK földszinti kiállítótermében, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Kapcsolódó írásunk:

Máskép(p): a kőszegi srác mindent vitt - Itt vannak a díjazott fotók és videók

2019.01.11. - 00:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Varga András

Máskép(p): a kőszegi srác mindent vitt - Itt vannak a díjazott fotók és videók

Mivel lehet a fiatalok pozitív energiáit alkotókedvvé transzformálni? Például egy jó pályázatkiírással, ami szinte korlátlan mozgásteret nyújt nekik lakóhelyük, környezetük bemutatásához. Sokan éltek ezzel a 'Máskép(p) fotó- és filmpályázat' adta lehetőség részeként, amit a Berzsenyi Dániel Könyvtár hirdetett meg tavaly: 70 fotó és 15 videó érkezett a pályázatra, aminek díjátadóját január 10-én tartották a könyvtárban. Az eredményhirdetés kuriózuma volt, hogy a videós és a fotós II. kategória nyertese egyazon személy lett, Darányi Arnold, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás