Magyar virtus virgáccsal - A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje a Bartók Teremben

Képgaléria megtekintése2019.12.07. - 16:00 | Büki László 'Harlequin'

Magyar virtus virgáccsal - A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertje a Bartók Teremben

Mi a titka annak, hogy még Bécsből is Szombathelyre járnak hangversenyre a komolyzene kedvelői? Vélhetően egy ambiciózus karmester, egy világhírű szólista és egy zenekar, ami Bartók műveinek egyik legértőbb tolmácsolója. December 6-án a Szimfónia bérlet 4. előadásaként magyar zeneszerzők - Bartók Béla és Weiner Leó - műveit játszotta a Savaria Szimfonikus Zenekar Madaras Gergely vezényletével. Közreműködött Szabadi Vilmos hegedűművész.

Weiner Leó 1. Divertimentójával indult a bérletes hangverseny, amiben rögvest feltűnt, hogy Madaras Gergely virgáccsal vezényli a zenekart. A vidám és ötletes dallamvilághoz - és természetesen a jeles naphoz - tökéletesen passzolt az alkalmi karmesteri pálca, az 1934-ben íródott mű pedig ragyogó köntösben tárult a hallgatóság elé. A különböző tánctételek - I. Jó alapos csárdás, II. Rókatánc, III. Marosszéki keringős, IV. Verbunkos, V. Csűrdöngölő - népi anyagokat dolgoznak fel, amiket Weiner a Néprajzi Múzeum gyűjteményében kutatott fel.


A hangverseny első felvonása Bartók Béla II. hegedűversenyével zárult, amit Szabadi Vilmos kétszeres MIDEM, Príma, HUNGAROTON és Liszt-díjas hegedűművésztől hallhattuk briliáns tolmácsolásban, a Savaria Szimfonikus Zenekar kíséretében. Madaras Gergely karmester a zenekar kapcsán már többször kijelentette, hogy városunk nemzeti minősítésű zenekara országosan is az egyik legjobb interpretálója Bartók műveinek. Szabadi hangszerén - egy cremonai mesterhegedűn - megszólaló mű a variációs művészet szinte felülmúlhatatlan csúcsteljesítménye, amit az egyik legnehezebb hegedűversenyként tartanak számon. A művész világkarrierje is ezzel a darabbal indult 1988-ban: a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén játszotta Solti Györggyel.

A versenymű, amely a klasszikus háromtételes, gyors-lassú-gyors felépítést követi, híven őrzi Bartók művészetének valamennyi jellegzetes vonását, köztük a szerkesztés szigorú következetességét és a dallamalkotás összetéveszthetetlenül egyedi technikáját. Bartók dallamai megtartják a népzene egyszerű fordulatait, mégis végtelenül érzékenyek, választékosak és kifejezőek. A II. hegedűverseny valójában egyetlen, megbonthatatlan tartalmi egységbe foglalt variációs mű, amiben a hegedű, mint dallamvivő hangszer különösen a variációs, második tételben jut méltó szerephez. A műben sok a verbunkos elem, ami egyébként Bartók e korszakának egyik jellegzetessége. A hegedűversenyek között egyedülállóan virtuóz és rendkívül igényes hangszerelésű mű a hangszín-effektusok és a sok különleges, kevert hangzás miatt kemény próbaköve nemcsak a hegedűsöknek, hanem a zenekaroknak és a karmestereknek is.

 


A hangverseny második részét Bartók: Concertója töltötte ki, ami 1943-ban keletkezett, és négyéves hallgatás után amerikai éveinek első darabja. Másfél hónap alatt készült el az öttételes zenemű, melyet a Bostoni Szimfonikusok mutattak be a művet megrendelő Szergej Kuszevickij vezénylésével. Bartók a barokk concerto-formát a különféle hangszerek, hangszercsoportok szembeállításával érte el, de alkotása nem neobarokk jellegű kompozíció. Azért hívta a művet zenekari concertónak és nem szimfóniának, mert minden hangszerjátékostól bizonyos szintű virtuozitást követelt meg, ám túl sok hangszeres kerül a  darabban fénypontba ahhoz, hogy a művet sinfonia concertantének lehessen hívni. Az első tétel, a "Bevezetés" a káoszból kibontakozó elszánt akarat bemutatása, a második, a „Párok játéka" humoros, népi hangulat ábrázolása, a harmadik "Elégia" a mélyponton lévő ember személyes, elégikus vallomása a honvágy és a gyógyíthatatlan betegség megéléséről. A negyedik, a „Félbeszakított közjáték" az erőszak, és a hazafias lelki küzdelem tragikus megélése, az ötödik, a Finale tétel az emberiségbe vetett hit megvallása, életigenlő, virtuózan kirobbanó mozgalmassággal. Forrás: wikipedia

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás