Törökországi levelek – Könyvbemutató az ŐrvidékHázban (dec. 9.)

2019.12.09. - 00:15 | Rozán Eszter

Törökországi levelek – Könyvbemutató az ŐrvidékHázban (dec. 9.)

Különleges könyv bemutatására várják az érdeklődőket a szervezők az ŐrvidékHáz Irodalmi műhelyében december 9-én. A Szombathelyen 1794-ben kiadott Mikes Kelemen: Törökországi levelek reprint kiadása kerül bemutatásra.

 Az erdélyi születésű Mikes Kelemen 1707-ben II. Rákóczi Ferenc apródjává szegődött, élete ettől kezdve elválaszthatatlan volt a fejedelemétől. 1711 után Rákóczival együtt vállalta a szabadságharc leverése utáni száműzetést. Lengyelországba, Angliába, majd Franciaországba kísérte a fejedelmet. Később Törökországba mentek, ahol a szultán parancsára a bujdosókat a Márvány-tenger partján fekvő Rodostóba telepítették.

Mikes, mint Rákóczi kamarása négy évtizeden át szemtanúja volt az emigráció életének, amelyről Törökországi levelek címen adott képet levélgyűjteményében. Az 1735-től kezdve írt fiktív levelek Kultsár István tanár kiadásában jelentek meg Szombathelyen 1794-ben.

A munka megjelenése óriási esemény volt: e viszonylag kései kiadás visszamenőleg átírta a 18. század magyar irodalmának történetét. A kézirat rejtélyes úton került Magyarországra, ennek legújabb kutatási eredményeiről is hallhatunk az előadásokban.

A szöveget tehát elsősorban kortörténeti dokumentumként ajánljuk olvasni. Abban az esetben, ha erre nem volna kíváncsi az olvasó, még mindig érdemes olvasnia az egyházi és polgári török szokások, illetve Mikes humora és stílusa miatt.

Kultsár a Mikes-levelek kiadásával igen nagy szolgálatot tett a magyar irodalomnak. A németesítés korában, amikor a magyar nyelv másodrendűvé vált az országban, a kor legjobb prózaírójának műve nagy hatással volt az olvasókra. A magyar művelődéstörténet sok eseménye kapcsolódik Szombathelyhez, a Mikes-levelek első magyarországi megjelentetése is ezekhez sorolható, tehát Kultsár István is hozzájárult a vasi megyeszékhely nevének rangosításához.

Várják az érdeklődőket 2019. december 9-én 17 órára az ŐrvidékHázba. ( Szombathely 11-es Huszár u. 40.)


Új hozzászólás