Ötödször regöltek középkori énekmondók a Büki Adventen

Képgaléria megtekintése2019.12.16. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Ötödször regöltek középkori énekmondók a Büki Adventen

December 15-én az V. Regöstalálkozón elevenítette fel nyolc csoport a regölés és az advent népi hagyományait a büki Atriumban. A folklórműsort követően a rendezvény műsorvezetője, Meskó Krisztián, a Répcementi Férfikar képviselője és Tóth Tamás intézményvezető gyújtották meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún.

A regölés téli természetvarázslás jellegű, köszöntő népszokás, leginkább a Dunántúlon fordul elő. Karácsony másnapjától január hatodikáig a regösök -általában fiatal legények- járják a falut, és minden háznál - főleg lányos házaknál - regöséneket énekelnek, majd ezért cserébe ajándékokat kapnak. A regösök mindig csoportban járnak, hangszereik a láncos bot és a köcsögduda.

Ezt a hagyományt elevenítette fel Bükön immár ötödik alkalommal a Regöstalálkozó, amin a vitnyédi Énekes Lenke Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, felvidéki hagyományőrző csoportok (Nagyida, Bódvavendégi, Tornaújfalu), a Csodaország Óvoda, Bölcsőde Kukori Csoportja, a Gyenesdiási Dalárda és Gyenesdiási Négyes, valamint a Répcementi Férfikar adventi néphagyományokat felelevenítő produkcióit láthatta az Atrium közönsége. A műsor előtt Taródi Lajos mondott köszöntőt.

A folklórműsort követően a rendezvény műsorvezetője, Meskó Krisztián, a Répcementi Férfikar képviselője és Tóth Tamás intézményvezető gyújtották meg a harmadik gyertyát az adventi koszorún.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás