Derkó’19 Pécs - Vasi művész anyaga is szerepel a Derkovits-ösztöndíjasok kiállításán

2019.12.17. - 00:10 | vaskarika.hu / kultura.hu - Fotók: Takáts Fruzsina

Derkó’19 Pécs - Vasi művész anyaga is szerepel a Derkovits-ösztöndíjasok kiállításán

A 2019-es év Derkovits-ösztöndíjasai a Derkó’19 Pécs című beszámoló kiállításon mutatkoznak be a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában. Vas megyét w. Horváth Tibor médiaművész, a Szombathelyi Művészeti Gimnázium tanára képviseli.

Sárai Vanda független kurátor, művészeti újságíró a kiállítást megnyitva elmondta: a fiatal művészek hálásak az ösztöndíjért, mert megteremti annak lehetőségét, amit mások csak „művészkedésnek" neveznek. Mint kifejtette, az idei 26 Derkovits-ösztöndíjas közül vannak olyanok, akik tudatosan építik be munkáikba a digitális technológia vívmányait, és megtalálható a művészek körében a technoszkepticizmus is.


„De ha van valami, ami igazán aggasztja ezt a generációt, az a klímaváltozás, az a folyamat, ahogy a kapitalizmus termékeként átcsúsztunk az emberi tevékenységnek köszönhetően az antropocénnek nevezett korba. Nemcsak a bolygónknak ártalmas, hanem mentális egészségünket is a végletekig terheli ez, a munkát végző társadalom tagjai nem véletlenül esnek egyre gyakrabban a kiégés áldozatául" - fejtette ki Sárai Vanda, aki hozzátette: több kiállító is a munka problémakörét vette górcső alá. Sokan továbbá a nőiesség és az anyaság, valamint az öregedés és a nők kapcsolatának kérdéskörére adnak lehetséges válaszokat.


Harmadával emelkedett a Derkovits-ösztöndíjra jelentkezők száma idén, és összesen 184 pályázat érkezett be fiatal képzőművészektől, akik közül 26-an nyerték el az ösztöndíjat 2019-ben. Összesen egyébként csaknem hatszáz fiatal nyújtotta be a MANK által kezelt és az év elején meghirdetett további kilenc ösztöndíjra pályázatát, a legnépszerűbb pedig a legnagyobb hagyománnyal bíró Derkovits Gyula képzőművészeti ösztöndíj volt, amelyet a Móricz Zsigmondról elnevezett irodalmi ösztöndíj követett a sorban.

A korábbi ösztöndíjasok között olyan neves művészek szerepelnek, mint Csörgő Attila, El Kazovszkij, Kondor Béla, vagy a MANK által fenntartott Szentendrei Régi Művésztelepen jelenleg is alkotó Baksai József, illetve Martin Henrik.


Anyagi támogatás a fiatal képzőművészek számára

A sikeresen pályázók havi bruttó 200 ezer forintos állami támogatásban részesülnek egy éven keresztül. Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan fiatal képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia művész), aki önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni. Új pályázóként az 1984. január 1. után születettek, a korábbi ösztöndíjasok közül (akik még nem töltötték ki a hároméves ösztöndíjas időtartamot) az 1982. január 1. után születettek pályázhatnak.


W. Horváth Tibor, a Szombathelyi Művészeti Gimnázium tanára a Derkovits-ösztöndíjasok éves kiállításán már második éve vesz részt.

Idei munkái:
könnyű munka / performatív video triptichon 3 monitor, 3 video loop
délibáb / installáció / performatív tárgyegyüttes / 3 db

"A szerszámok célja az hogy eszközök legyenek. Az emberrel és földel összeizzadt tárgyak most e fizikai kapcsolatból végleg kiszakadnak. Kioltják céljukat, átlényegülésük univerzális jelentőségű! Most már könnyedén derengenek a horizont felett, ismételve mozgásuk rezgéseit. Még egy utolsó könnyed munkára felkínálják magukat, hogy egy közös emlékben koncentrálják az univerzum építésének aktusát, így mesélve nekünk a munka természetéről, önmaguk mementójáról, és a végtelen, nevetségesen véges természetéről. Van, hogy az egész csak délibáb" - mondta az installációról w. Horváth Tibor.

A tárlat megtekinthető 2020. január 12-ig.

A Derkovits-ösztöndíjra (szakmai berkekben: Derkó) 35. életévüket be nem töltött művészek pályázhatnak, és legfeljebb három egymást követő évben nyerhetik el. A Derko a legrégebbi állami ösztöndíj, azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek és próbálnak megragadni a művészeti pályán. Az ösztöndíj összege 2019-ben a korábbi évek juttatásainak kétszerese, havi bruttó 200.000 Ft. A pályázatot kísérő kiállítás idén negyedjére nem csak Budapesten, hanem a pécsi m21 galériában is megvalósul. A kiállításon látható művek hiteles képet mutatnak arról, hogy milyen tendenciák jellemzik a hazai kortárs képzőművészeti életet.


Az alkotások mind eszközeikben, mind témájukban igen változatosak. Festmények, szobrok, installációk, videók, és performatív tárgyegyüttes is szerepel a tárlaton, amelyek a legkülönbözőbb témákra reflektálnak. Van, akit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ihletett, míg másokat olyan hétköznapi események, mint a teregetés. Láthatók különleges megoldások, például lomtalanításokon talált diaképekből létrehozott műalkotás, valamint az első 3D nyomtatással készített pisztoly makettjei. Egyes alkotások olyan aktuális társadalmi kérdésekre reflektálnak, mint a mesterséges intelligencia: egy kinetikus szobor meddig tekinthető valaminek, és mikortól számít valakinek?  


Kiállító művészek:

Ámmer Gergő, Ádám Zsófia, Bögös Loránd, Fátyol Viola, Felsmann István, Fodor Dániel János, Gosztola Kitti, Horgas Karina, Kincses Előd Gyula, Kis Judit, Kocsi Olga Piroska, Kopacz Kund László, Máriás István (aka Horror Pista), Murányi Mózes Márton, Nagy Karolina, Papp Sándor Dávid, Paráda Zoltán, Pintér Dia, Pólya Zsombor, Szabó Ottó (Robotto), Tóth Márton Emil, Tranker Kata, Trapp Dominika, Váczi Lilla Éva, Varju Tóth Balázs, W. Horváth Tibor

A kiállítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. támogatásával jöhetett létre.

Új hozzászólás