Kívül tél, belül nyár – Reggae happening az egyetemi klubban

Képgaléria megtekintése2010.01.10. - 03:30 | Vidaotone - Fotók: Makrai Tamás

Kívül tél, belül nyár – Reggae happening az egyetemi klubban

Két héten belül immár második alkalommal varázsoltak karibi hangulatot a stílus hazai szószólói városunkban. A péntek éji öt órás koncertélményt ezúttal azonban kizárólag a környékünkhöz kötődő csapatok abszolválták. A most újrázó Jah's Warriors, a nemrég alakult The Three Teadies, és a kőszegi Shanti Ska Tones táncoltatta meg ugyanis a telt háznyi közönséget.

Ha egy területen több hasonló stílusban utazó, lelkesen alkotó és jó zenekar tevékenykedik, előbb utóbb kialakul komoly hallgatóság is. A kilencvenes években például Szombathely volt a hazai hardcore színtér fellegvára, havonta voltak teltházas örömünnepek, külföldi mérvadó csapatok adták a kilincset egymásnak, Ausztriából, sőt még a nagy Budapestből is érkeztek a koncertekre a népek. Ez az évtized pedig kitermelt magából egy olyan masszívnak mondható magot, akik felírták maguk a ska-reggae és hibridjeik zászlóhordóinak világszerte népes listájára. Mára ott tartunk, hogy bőszen lengetik is a zöld-sárga-piros trikolórt, a hívek pedig gyűlnek is a lobogó alá szépen. Nyugodtan bízhatunk abban, hogy ez a folyamat nem áll le, hisz mindhárom brigád a lokálpatriotizmust félretéve is, a bármikor bárhol kategóriába tartozik a látottak és hallottak alapján. A ki nem mondott fél tízes kezdés egy jó negyedórát késett. A sort a Jah's Warriors nyitotta, és mire a negyedik számukhoz értek meg is telt a klub. A repertoár a mozissal megegyezőnek tűnt számunkra, a kicsinyke színpadot csurig telítették magukkal - és ez az est folyamán állandósult is -, és ráfolytak a közönségre. A klubkoncertek varázsa egyből átjött, egy ekkora helyen könnyű bánni a teltházzal, hisz az egész attitűd olyan, mint egy nagyobb házibuli ötvözete egy nyilvános próbával. Közvetlen és baráti, pláne ha pozitív életszemlélet-átadásban utaznak a mulattatók. Első perctől beállt a táncügyi együttható masszívra, a hőmérséklet bőrrel tapinthatóan kúszott felfelé, a háromnegyed órás JW-zés végére már ki is verődött a fejekből a kinti hóra-eső-lucsok-trutyi istenverése.


Másodikként a második koncertjét adó budapesti bejegyzésű, ám Tizenhét és egykori Shanti tagokból is felálló The Three Teadis birtokolta be a hangsávok erdejét. A zenekar frissességének ellenére - ha nem is meglepő módon - nagyon érett dalsort pakolt az arcunkba, nem kis só-elemekkel tarkítva műsorozását. Ezen persze nem is nagyon kell, hogy csodálkozzunk, hisz a főénekesi poszton Szasza vetkőzik náluk is. Vérbeli rocksteady pumpálás vette kezdetét, saját nótákkal, és feldolgozásokkal operálva. Ezen az estén az újdonság varázsának is köszönhetően ők vitték el a nem létező pálmát hármuk közül, nálunk legalábbis. Sokat fogunk még hallani róluk, és mivel fontos a jól értesültség, mindenkinek felhívjuk a figyelmét a név megjegyzésére, ha másképp nem megy, elég a három T megjegyzése.


A Shanti Ska Tones nevét már nem kell szajkóznunk, hisz évek óta szerepelnek a környék falragaszain rendszeresen. A zenekarok által jól kitalált tematika szerint ők zárták a péntek esti műsorfolyamot pattogós ska muzsikájukkal. Több mint két éve nem volt szerencsénk hozzájuk, és a különbség az akkori és mostani zenézésük között óriásinak mondható, mind minőségben, mind a tagság tekintetében is. Hatalmas "haditettet" hajtottak végre azzal, hogy éjjel egy óra után kezdve is a táncplaccon tartották az addigra már energiaveszteségei csúcsára jutó közönséget. Fél háromig ugyanúgy ropta a jónép, mintha ők kezdték volna az estét. Az emberek jó háromnegyed része végig kitartott, ami élőkoncerten azért nem annyira jellemző. Aki ezt most kihagyta, jövő héten a SIC színpadán pótolhat Shanti-ból.



Ismételten szerettünk egy péntek estét, ami azért mifelénk manapság ritkán sikerül. Nem csoda, ha a helyszíni lelkesedés mindenkire ráragadt, és a zenekarok gondolkodnak egy tematikus, legalább havi egy alkalommal megrendezésre kerülő esten. Természetesen ugyanezen a napon, és akkor végre őszinte lehet a mosolyunk mikor kimondjuk, végre péntek!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Klausz 2010.01.10. - 12:56
A kilencvenes években például Szombathely volt a hazai hardcore színtér fellegvára, havonta voltak teltházas örömünnepek - Múltkori december 27-én is teltházas Végállomásos SCHC buli volt :)
Ez a pénteki igazán pont úgy sikerült ahogy annak mindig is lennie kéne itt Szombathelyen :) És reméljük ez már így is marad...