A kultúra kőszegi /felleg/vára - Tóthárpád Ferenc könyvbemutatója a Magyar Kultúra Napján

2020.01.16. - 10:30 | vaskarika.hu

A kultúra kőszegi /felleg/vára - Tóthárpád Ferenc könyvbemutatója a Magyar Kultúra Napján

A Magyar Kultúra Napján mutatjuk be Tóthárpád Ferenc: A kultúra kőszegi /felleg/vára – Egy kisváros művelődéstörténetéből című könyvet. A könyvbemutató egyben találkozása is az egykor az intézményben dolgozó munkatársaknak, művészeti csoporttagoknak.

A kiadványt intézményünk a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház adta ki és a közművelődés intézményi történetét dolgozza fel a kezdetektől napjainkig.

"Ez a könyv emlék. Emlékezés. Egy szakmára, egy intézményre, mely sok átalakulás után is működik. Emléke annak, hogy a közösségszervezést milyen egyéni, társadalmi igények alapján végezték a kezdetektől napjainkig. Ki és milyen ideológiai alapon volt a „megrendelő", milyen belső motiváció vezetett el egy-egy közösség önálló megszületéséhez és azt az aktuális politikai akarat miképp akarta integrálni saját céljai megvalósításához. Hogyan lett a civilségből intézmény, és hogyan segíthet egy intézmény civileket. Miképpen sikerül úgy menedzselni egy közösségi ügyet, hogy a hatalom ne tiltsa, ne megtűrje, hanem támogassa."

A könyvbemutató egyben találkozása is az egykor az intézményben dolgozó munkatársaknak, művészeti csoporttagoknak.

Mert a miénk!

 

Találós kérdés: 1963-ban romokból éledt (elődje 1958-ban kezdte szolgálatát), számos átalakuláson és átalakításon esett át, fenyegették bezárással, összevonással..., de hogy a sorsa ne érdekelné a kőszegieket, az nem mondható. Léte, nemléte, milyensége... érzelmeket vált ki az emberekből, mert A MIÉNK! A megfejtés: a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, valamint elődje a Petőfi Sándor Művelődési Otthon.

Kőszeg közepén helyezkedik el, a város szíve, a helyi kulturális élet véráramának centruma. Legtöbbször csak úgy emlegetjük: „a vár." Feladata, hogy élet töltse meg a városiak és az idelátogatók napjait. Működésével ünnepeket teremt a hét bármely napján. Falai között amatőrnek és profinak egyaránt otthonra kell találnia. Sokaknak csak egy-egy napig, egy hétig ad „menedéket", másoknak azonban egy életen át ez az épületegyüttes: a KULTÚRA KŐSZEGI (FELLEG)VÁRA!

2020. január 22-én, a magyar kultúra napján egy új kőszegi könyv megjelenését is ünnepeljük, és ünnepeljük a Petőfi Sándor Művelődési Otthon 60. és a Jurisics-vár Művelődési Központ 55. „születésnapját". Az új kiadvány széleskörű érdeklődésre számíthat, hiszen ki ne fordult volna meg A VÁR falai között. Már kisiskolás korunkban belénk épül a helyszín izgalma, akár ha a nézőtéren, akár ha a színpadon vagyunk részesei a Művészeti Szemlének, de a sor, az alkalmak hosszan sorolhatók.

Az első igazgatótól (Bráder József) kezdve a maiakig, akiket mindannyian jól ismerünk, rengeteg ismerős névvel, találkozhatunk, de az előzményekben felidézzük a Szent Család Otthon munkáját is. Az író, Tóthárpád Ferenc azt reméli, hogy kellemes élményeket ébreszt majd az olvasókban, és számtalan történet kerül majd elő, amelyek „kár hogy kimaradtak". A kiadó célja az volt, hogy emléket állítsunk, dokumentáljuk Kőszeg művelődéstörtének egy kis szeletét.

Böngészésre ajánljuk e kötetet! Figyelemfelkeltésként néhány név a rengetegből: Dely Gizella, Miklósi Károlyné, Bakos György, Szendi Ferenc... színészek és zenészek, szólisták és zenekarok... klubok és rendezvények... városvezetők és várlátogatók... Mindez számtalan képpel illusztrálva. (A könyv és borítóterv Trifusz Péter munkája.)

A kezdetek óta generációk nőttek fel. Rácsodálkozhatunk egy-egy emlékezetes eseményre, találkozásra, de önmagunkra is, amikor fellapozzuk a színes oldalakat. Ez az a könyv, amelyet érdemes a családi archívumban dédelgetni, mert még a most születendő gyermekek számára is érdekes lesz. A sorok közül szülők, nagyszülők emléke köszön vissza az olvasóra! A megjelenés után megvásárolható a várbéli „Shopban".

(Tóthárpád Ferenc: A kultúra kőszegi /felleg/vára - Egy kisváros művelődéstörténetéből. Kőszeg, 2019, Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház. 215 o.)


Új hozzászólás