En garde, levyntgard - Bihari Puhl Levente festőművész tárlata a Móritz Sándor Galériában

Képgaléria megtekintése2020.01.18. - 16:00 | vaskarika.hu - Fotók: Rauch Imre

En garde, levyntgard - Bihari Puhl Levente festőművész tárlata a Móritz Sándor Galériában

A celldömölki Móritz Sándor Galériában nyílt meg Bihari Puhl Levente festőművész tárlata pénteken. Az alkotások közt találhatunk celldömölki, ság-hegyi vonatkozásúakat is. A kiállítást Joó Ágnes pedagógus nyitotta meg, Vasvári Zoltán művelődéstörténész ajánlásának felolvasásával.

Bihari Puhl Levente a festészet alapjait, a modellrajzot, az anatómiát Daday Kálmán festőművésznél, Rudnay Gyula tanítványánál tanulta. Mesterének tekinti Wessely Tibort művész-pedagógust, a Képcsarnok Vállalat egykori művészeti mentorát. Ő vezette be Levyt a klasszikus festészet rejtelmeibe - melyet mindig is keresett és el akart sajátítani. 2000 novemberében nagyszabású kiállításon mutatta be sokrétű munkásságát Siófokon, majd 2005-ben ugyanott megrendezte az első Levyntgard ki- és beállítást.

Harmincéves művészi pályája során, a kereskedelmi festészet taposómalmában tökélyre fejlesztette festői technikáját. A megrendelésre történő festés mellett megalkuvás nélkül építette saját művészi világát. 2009-re érett meg az a teljesen egyedi festészeti modor, stílus, amelyben sikerült összefoglalnia addigi tudását, világról és művészetről alkotott fölfogását. Így született meg az analizáló, szintetizáló és asszociatív alkotási mód, művészetfilozófia, amelyet levyntgardnak nevez.

Szilárdfy Zoltán művészettörténész az ezredforduló hiteles szövettani lenyomataként jellemezte. Mint bemutatkozásában írja, „egyfajta küldetésként festem Magyarország értékeit, a Balatont, a magyar tájat, magyar borvidéket és a magyar várakat." 

A Móritz Sándor Galériában kiállított alkotások közt találhatunk celldömölki, ság-hegyi vonatkozásúakat is. A kiállítást Joó Ágnes pedagógus nyitotta meg Vasvári Zoltán művelődéstörténész ajánlásának felolvasásával. A tárlatot megtekintette Kiss András Attila, Jánosháza polgármestere és Hencz Kornél, Celldömölk város alpolgármestere is. Zenei műsorral színesítette a kiállítást az Ádám Jenő Zeneiskola tanára, Gregorich Zsófia és tanítványa, Patay Gomez Lous Esteban.

A kiállítás megtekinthető 2020.02.21.-ig.

Bihari Puhl Leventéről itt írtunk:

"Teljes rezonanciám szólal meg a vasi tájon" - Levyntgard a Kemenesalján, avagy Bihari Puhl Levente kiállításmegnyitója Celldömölkön

2020.01.14. - 16:35 | Joó Ágnes - Fotók: Bihari Puhl Levente

"A festészet csöndes, nem ordibál, mint a zene, ezért csak a belső hangra rezonálóknak jelent valamit. Mai, haszonorientált világunkban a kultúrházak is küszködnek azzal, miként vonzanak embereket rendezvényeikre." - Bihari Puhl Levente képeiből nyílik kiállítás 2020. január 17-én 17.30 óra kezdettel a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban Celldömölkön. Az esemény alkalmából készítettünk interjút a művésszel.


Festői kirándulások az ezerarcú Őrségben - Bihari Puhl Levente őrségi impressziói

2019.01.03. - 00:25 | vaskarika.hu

Festői kirándulások az ezerarcú Őrségben - Bihari Puhl Levente őrségi impressziói

Nem célom tudományos jellegű értekezést, tájleírást vagy etnikai jellemzést készíteni, hisz ilyen anyagot bőven találhat bárki könyvtárakban, interneten ismeretterjesztő leírásokban, lexikonokban, wikipédián. Elsősorban a festményeken látható témák adta érdekességeket, benyomásaimat, hangulataimat, szubjektív élményeimet fogalmaztam meg, ezzel is életszerűbbé téve ezt a vidéket, mert néző, az olvasó akár saját élményeivel is találkozhat bennük! - Bihari Puhl Levente őrségi impressziói.

Előre a Levyni úton - Bihari Puhl Levente tárlata az MMIK-ban

2011.09.23. - 13:15 | Joó Ágnes - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Előre a Levyni úton - Bihari Puhl Levente tárlata az MMIK-ban

Derű és tűnődés - terített asztallal, avagy talpig (Vasi)fegyverzetben érkezett meg az MMIK Élő-Tér Galériájába szeptember 22-én Bihari Puhl Levente javarészt vasi tájakat ábrázoló gyűjteménye.

 

 


Egy autonom művész portréja - kortárs szembogárprovokálás, avagy mi is az a Levyntgard?

2011.09.22. - 09:40 | Joó Ágnes

Egy autonom művész portréja - kortárs szembogárprovokálás, avagy mi is az a Levyntgard?

A mai napon, 17 órától egy kiállítással provokálja a szembogarat Bihari Puhl Levente festőművész az MMIK-ban. A kezdeti, Dalira csodálkozó, nyiladozó szürrealistából 20 éven át megélhetési festő lesz, aki különféle külföldi és hazai megélhetési galériának fest megrendelésekre. Közben azonban forrong a mélység, és készülnek a MINDENFÉLE művek. Témák, technikák, festményhordozó alapok, keretek, stílusok, modorok hemzsegő változatossága, ahogy az IHLET adja, tökéletesítve benne a MESTERSÉGbeli tudást. Így jut el aztán levy a nagy felfedezésig: amikor önmagában rátalál a levyntgardra. Vallomása: "hatni kell". Azt ajánljuk: hagyni kell... Interjúnkból kiderül, miért.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás