Soha nem látott számú maskarás búcsúztatja a telet az idei busójáráson

2020.01.21. - 16:00 | MTI - Fotó: Jene Sándor

Soha nem látott számú maskarás búcsúztatja a telet az idei busójáráson

Minden eddiginél több, 1750 maskarással űzik a telet az egy hónap múlva kezdődő mohácsi busójáráson, amelyre a szervezők kedvező időjárás esetén napi 50-60 ezer érdeklődőt várnak.

A messze földön híres, hatnapos farsangi eseményen mintegy nyolcvan programmal; többek között táncházakkal, bálokkal, kiállításokkal, busóbemutatókkal, gasztronómia ízelítőkkel várják az érdeklődőket.

A február 25-ig, húshagyó keddig tartó népszerű rendezvényen 64 busócsoport 1750 busója és egyéb maskarása gondoskodik a résztvevők szórakoztatásáról a Duna-parti városban. Itt tartják a Schneider Lajos Népdaléneklési és Népzenei Tehetségkutató Versenyt és a koncerttel fűszerezett Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozót is.

A hagyományőrző rendezvényen a családok számára is kínálnak érdekes programokat: egyebek mellett a Csizmás kandúr című színházi előadás várja majd a kisiskolásokat a Kossuth Filmszínházban, a Kanizsai Dorottya Múzeumban pedig kézműves foglalkozásokat tartanak.

Pénteken a maszkfaragók és kellékkészítők kiállítását nyitják meg, a legtöbb programot felvonultató hétvégi napokon pedig Versendi Kovács József tamburaprímás és barátai adnak koncertet, busócsoportok rendeznek bemutatókat, emellett a mohácsi gasztronómiában is elmerülhetnek a látogatók.

A közönség zenei szórakoztatásáról mások mellett az Alma, a Poklade, a Kis Kata zenekar és a Maszkura együttes, valamint a Zora néptánccsoport és Menyhárt Éva is gondoskodik majd a rendezvényen.

A legfontosabb programokat február 23-án, farsangvasárnap rendezik: a busók akkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát a város főterén.

A népszokás idei részletes programjairól, a helyszínek megközelítéséről, parkolási információkról a www.mohacsibusojaras.hu oldalon és a rendezvény hivatalos közösségi oldalán olvashatóak további részletek.

 

Ősi hagyomány Magyarország déli vidékén, Mohácson a busójárás. A délszláv sokácok ijesztő, vérrel festett birkabőr álarcokban és hatalmas, bundákban, övükben kolomppal, kezükben kereplőkkel űzik el minden évben a telet a napot jelképező tűz erejével. A lefátyolozott arcú nők és lakodalmas viseletbe öltözött férfiak, a maskarák kísérik hangos útjukon a busókat, akik régen házról házra mondták el jókívánságaikat és végezték el varázslataikat. Cserébe pedig megvendégelték őket. A mohácsi Busójárás 2009-től az UNESCO szellemi örökségének része.  

Kapcsolódó írásunk:

Egy fotós a busók között - Mohácsi Busójárás 2016

2016.02.09. - 00:10 | Jene Sándor

Egy fotós a busók között - Mohácsi Busójárás 2016

A Tülkös busócsapat vendégeként és Mohács város segítőkész támogatásával az idei busójárást is busók között tölthettem. Idén is magamra vehettem egy busó öltözetet és meggyőződhettem, hogy annak fele sem tréfa. Sem a súlya, sem az alatta lévő meleg nem városi ember igényeinek való.

Új hozzászólás