Összetartozás 100 – tánccal, dallal a magyar közösségért!

2020.01.22. - 10:31 | vaskarika.hu - Fotók: Lázár Lenke

Összetartozás 100 – tánccal, dallal a magyar közösségért!

"Összetartozás 100" mottóval közös szerepléssorozatba kezdett az elmúlt hétvégén az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A két vasi folklórműhely célja, hogy a 2020-as esztendőben minden határokon túl élő magyar közösséghez ellátogasson műsorával.

A nemzeti összetartozás évében - a történelmi Magyarország szétesésének századik évfordulóján - mi is lehetne fontosabb, mint a határokon átnyúló magyar közösség egységének erősítése? E gondolat vezérelte Gencsapáti és Szombathely néptáncosait, amikor eltervezték, hogy a 2020-as esztendőt a külhonban élő magyarságnak ajánlva végigjárják a Kárpát-medence hét szomszédos államba szakadt magyar közösségeit.

Az első vendégszereplésre a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által rendezett gálaest adott alkalmat, melyet a magyar kultúra napja alkalmából, január 19-én tartottak a Makovecz-tervezte színházban. A muravidéki magyar közösség díjátadó estjét "Zselictől Füzesig" című műsorukkal gazdagították a vasiak, mely izgalmas folklór-körutazásban részesítette a jelenlévőket. A színpadon megelevenedő pillanatok - az asszonynép féktelen „banyalakodalmának", a férfiak „korcsmai dombérozásának" hangulata - élvezetes estével ajándékozták meg a közönséget, akik Somogy és Vas megye hagyományai mellett az őrségi oláhcigányok táncos örökségébe és az erdélyi magyar-román együttélésbe is betekintést nyerhettek. A Szökős és a gencsi hagyományőrzők társai voltak előadásukon a Reményik iskola Berke csoportjának ifjú táncosai, valamint a Kanizsa Csillagait képviselő Horváth Zoltán és Ibolya, s a Gyéres Zenekar.


A két együttes szerepléssorozata áprilisban Erdélyben folytatódik, majd Őrvidék, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék következik - hogy az esztendő végére az „Összetartozás 100" gondolat körbetáncolhassa a Kárpát-medencét!

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

Új hozzászólás