Rotschild Klára, a vörös divatdiktátor – Elindult a népszerű kőszegi előadássorozat új évada

2020.02.05. - 18:00 | vaskarika.hu

Rotschild Klára, a vörös divatdiktátor – Elindult a népszerű kőszegi előadássorozat új évada

Elindult a nagy sikerű „Tudomány a kocsmában” rendezvénysorozat 2020-as előadásszériája, melynek keretében idén is számos izgalmas és különleges témával próbálja meg a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) a különböző tudományterületek aktualitásait a nagyközönség számára is könnyen érthetővé, befogadhatóvá tenni. A sorozat első alkalma Rotschild Klára fordulatokban gazdag életét járta körül.

Rotschild Klára divattervező kivételes életútjáról, munkájáról beszélt hétfőn Simonovics Ildikó művészettörténész egy zsúfolásig megtelt kőszegi étteremben. A mintegy másfél órás előadás - cseppben a tenger - egyszerre szólt divatról, kül- és belpolitikáról és a 20. század jelentős időszakának viharos történetéről.

Az előadás időszerűségét a Nemzeti Múzeumban november óta látható kiállítás adta, amely felidézi a magyar divat nagyasszonyának kivételes képességeit - legyen szó a magas divatról (haute couture), vagy azokról a nemegyszer trükkös, esetleg csalafinta eszközökről, amelyekkel sikerét megalapozta és folyamatosan táplálta. Figyelemre méltó, mennyire képes volt magát és szalonját ellentétes politikai rendszerekben egyaránt az előkelő társaság vagy éppen a világ sajtójának figyelmének középpontjában tartani.

Simonovics, a kiállítás kurátora számára a divattervező, aki a szakmában eltöltött 42 évből 40-en át a csúcsok csúcsán trónolt, 'szerelemgyerek'. Rotschild, a tehetséges tervező, remek kapcsolati hálót szervező, Kádár János feleségétől az egyiptomi királyon és Gábor Zsazsán át a politikai díva Jovanka Tito-ig számos híresség öltöztetője, hol pontos, hol torz tükörként vetítette vissza a korszak női divat iránti igényét. Ma is kifogyhatatlan forrása a róla szóló történeteknek, pletykáknak, és sorra kerülnek elő kincsként őrzött, és hol eredeti, de főként a nagy divatházak kreációinak másolt ruhakölteményei. Az teszi életét máig izgalmas regénnyé, hogy hol ő használta saját előnyére a kort, amelyben élt, hol fordítva: a kor használta őt, mint a Kádár-korszak 'legvidámabb barakkjának' legmutatósabb, bár némileg rendszeridegen szimbólumát. 

A 2016-ban indult Tudomány a kocsmában közösségi program célja, hogy a FTI-iASK könnyed, informális formában közelebb hozza a hétköznapi emberekhez a tudományos témákat. A közérthetőséget nem csak a formabontó prezentációk garantálják, de a kötetlen hangulatról a színtér is gondoskodik, hisz a rendezvények helyszínéül Kőszeg legnépszerűbb vendéglátóhelyei szolgálnak.

„Mindig is úgy éreztem, hogy nekem, mint tudománnyal foglalkozó embernek az egyik legfontosabb feladatom a tudásomat továbbadni, legyen szó kiállításról, könyvről, vagy olyan előadásról, mint a ma esti volt" - mondta Simonovics Ildikó. „Nagy öröm, hogy ugyanez a megközelítés vezérli az FTI- iASK-ot"- tette hozzá.

A fake news-tól a Seuso kincsig

Tavaly rendkívül széles palettán mozogtak az előadások témái - többek között szó volt az álhírek társadalompszichológiájáról, az ókori doppingolásról, az atipikus színházról, a lakóházak trendjeiről, a lutheri reformációról és a Seuso-kincsről is. Az általában havi egy-egy alkalommal jelentkező esemény idén is izgalmas témákkal várja majd az közönséget, sőt a tavalyi növekvő érdeklődés nyomán az előadók köre is bővül - az FTI-IASK kutatói mellett további nagyhírű tudósok, közéleti emberek is adnak elő. A programokat online is lehet követni, és a rendezvényen készült videófelvételek az iASK honlapján is megtalálhatók. 

Új hozzászólás