A Lunchbox, Aktuális, Nikson koncerthármassal nyitott évet az AZK

Képgaléria megtekintése2010.01.19. - 00:20 | twickkk - Fotók: Makrai Tamás

A Lunchbox, Aktuális, Nikson koncerthármassal nyitott évet az AZK

Három színvonalas koncerttel kezdte az AZK 2010-et. Mind a zenekarok, mind a közönség kiváló hangulatú éjszakát tudhat a háta mögött. Dallamos, lendületes, könnyed számok, igényes hangszerelés és előadás, hajnalba nyúló tánc jellemezték az évnyitó klubestet.

Már az este kilences kapunyitás után érezhető, hogy még ma is sokakat érdekel a 2000-es évek favorit szoftműfaja, az a fajta punkrock / skatepunk / melodycore (kinek-kinek, amelyik tetszik), amelyet mainstream körökben igenis a Blink 182 hintett szét, és aminek a hatására minden valamirevaló tizenéves kikönyörgött magának egy gördeszkát.

Most, hogy a műfajhoz kapcsolódó főbb sztereotípiákat elcsattogtattuk (Nem is beszélve a címként kierőltetett mérsékelten szellemes szóviccről... elnézést, fiúk!), kanyarodjunk vissza a bulihoz, amit az ÁTJÁRÓ-győztes, szombathelyi és sárvári kötődésű Lunchbox nyitott. Nem is akárhogyan. A bandára nézve és hallgatva őket, egyáltalán nem megszokott, hogy ilyen korú fiatalok ennyire összefogott kiállással zúzzanak le egy koncertet. Minden bizonnyal a Logo Ifjúsági Szolgálat szervezte felmenő rendszerű tehetségkutató fordulói is hozzátettek ahhoz, hogy tapintható a koncertjükön a rutin, a magabiztos kiállás. Külön meglepetést okozott, hogy megszólalás tekintetében is vitték a prímet, nem csak a hangszerek voltak a helyükön, de a szövegek minden szava is tisztán érthető volt. Pedig ekkora hangerőt uralni nem mindenkinek sikerül, az első sorokban a hangsugárzókból szóló basszus és Góczán Gábor éneke a közönség egyes tagjainak gond nélkül és önkényesen átalakította a frizuráját. A Lunchbox első koncertjét adta az AZK-ban, és itt is nyert, nem utolsó sorban a közönségnél is. A srácok megtalálták azt a súlypontot, hogy ne billenjen fel a produkció egyik klasszikus hiba irányába se, annyit vállaljanak, amennyit kell és jól áll nekik, nem közvetítenek ugyan világmegváltó gondolatokat, de nem is várja el senki ettől a műfajtól.

Rövid átszerelés, és az Aktuális átveszi a színpadot. Előkerülnek a Niksonnal közösen használt megindító méretű hangszeralapok, majd pár perc múlva már szólnak az Aktuális dalok. A műfaj adott, örvendetesen magyar nyelvű, főként a lázadás és a felnőtté válás viadaláról szóló dalszövegek, pontos ének és kiemelkedően jó dobos. A megszólalás viszont elmarad Lunchboxékhoz képest, az első sorokban viszonylag arányos a "szánd", a terem közepén viszont a dob és az ének lehalványítja az összes többi hangszert. Sebaj, a buli így is nagyszerűen működött és a fogadtatásra sem lehetett panasz.


Sokan várták, sokan kíváncsiak voltak rá, sokan pedig kifejezetten a Nikson koncertje miatt néztek le a klubba pénteken. A szimpatikus csapat egyes tagjainak a világháló zenész-szakmai fórumainak köszönhetően virtuális ismerősei is akadtak a helyszínen. A Nikson kapcsán egyébiránt a profi PR, a jól kitalált arculat már azoknak is feltűnhetett, akik csak a Láthatatlan Sárváron közzétett bemutatkozó anyag alapján ismeri őket. Beszédes biográfiájukhoz, igényes, jól fényképezett videoklipjükhöz képest ezúttal kicsit elmaradt a megszólalás színvonala. Nehezen sikerült a pinceklub helyszíni adottságaihoz igazítani a - nagyszínpadon minden bizonnyal jól bevált - monstre hangszeralapokat, a boltíves falak visszhangjukkal rendre begerjesztették például a bőgős poszton játszó Sexy erősítőjét. A hosszabbra nyúlt soundcheck után végül megmutatták, nekik mit jelent ez a műfaj. Sodró, lendületes, jól játszott muzsikát küldtek a táncolókra, színpadi jelenlétük is nagyon meggyőzőre sikeredett. Bár a sárvári első koncertjükön nem ők voltak a legjobban megszólaló banda, a nevüket biztos, hogy sokan megjegyezték, szimpatikus, könnyed és figyelmes zenekar a Nikson, érzik a közönségüket is és minden a nézőtérről érkező rezdülésre azonnal reagálnak.


A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás