Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram-díjra

2020.03.20. - 10:00 | vaskarika.hu

Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram-díjra

Közzétették a Fonogram-díj jelöltjeit, amelyek között öt Fonós kiadvány is szerepel.

Lajkó Félix & VOLOSI a nemzetközi toplistákon is dobogós lemezét, Herczku Ági és a Banda KAMARA című albumát és a Parno Graszt Már nem szédülök című, szintén a nemzetközi toplistákon is díjazott lemezét egyaránt az Év hazai világ-, vagy népzenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában, a Cimbaliband IRAM című albumát és a Csík János és a MEZZO Szép a tavasz, szép a nyár című lemezét pedig az Év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában jelölte a zenei szakemberekből, újságírókból és zenészekből álló 26 tagú szakmai zsűri.

Az első körös szavazás során több, mint 800 nevezés közül választották ki a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent. A későbbiek során a második forduló voksai alapján kerülnek majd ki - a Fonogram tájékoztatása szerint április elején - a kategória nyertesei.

Lajkó Félix & VOLOSI albuma bekebelez és magával ragad. Öt lengyel vonós fenoménhoz csatlakozik egy öntörvényű és a zenét folyamatosan újraértelmező vonós, zenéjük mégsem lesz túl sok. Jóízléssel teremtenek együtt műfajokon túli, nagybetűs zenét, amely mögött a klasszikus és a folk hagyományok kéz a kézben járnak. A lemez Lengyelországban is felkerült a helyi Fonogram díj jelöltjei közé. A brit Songlines az év legjobb tíz lemeze közé választotta és beszavazta a Top of the World válogatásra is. A régió zenéit szemléző Balkán World Music Charts toplistájának élére került a felvétel, valamint a 2019-es összesítésben is dobogós lett, ugyanígy hónapokig szerepelt a legmeghatározóbb World Music Charts Europe első helyein (2019 augusztus (2.), szeptember (2.), október (5.)) és a hazai Lángoló Gitárok Top 11 válogatásában.


Herczku Ági és a Banda új lemeze 2019 karácsonyára jelent meg a Fonónál. A Herczku Ági - Nikola Parov szerzőpáros kincseskam(a)rájaban a Kárpát-medence és a Balkán szebbnél szebb dalai sorakoznak, ebből merítettek az albumra magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokat. A albumon kiváló vendégek is gazdagítják a termékeny és egyéni hangú, nagy tudású szerzőpáros nem mindennapi zenei világát: a csengő hangú Bognár Szilvia, valamint a sokoldalú hegedűjátékáról ismert Kuczera Barbara és Vizeli Máté. Erőteljes vonós kamarazenei hangzás, dinamikus és lírai többszólamúság, megindító bolgár és magyar ballada, játékos kétnyelvű tücsöklakodalom. A lemez remek kritikákat kapott.

A Parno Graszt lemeze felkerült a Transglobal World Music Charts (2019, szeptember) és a World Music Charts Europe (2019, november) toplistájára is, valamint a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába. A lemezen Quimby átdolgozás éppúgy szerepel, mint autentikus roma népdalok feldolgozásai. Akármelyik számnál indítjuk el az albumot, hamisítatlan Parno hangulatot kapunk, amely nem ereszt, ezt bizonyítja az évi sok száz teltházas koncert is itthon és külföldön, amely emberek ezreinek mutatta meg, milyen egy jó roma buli!


A Cimbaliband - szám szerint - 11. lemezének különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szövegeket, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el a két szerző és a zenekar a hallgatóságot. A lemez bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.


Csík János és a MEZZO lemezén a magyar népzenével együtt szólalnak meg a szórakoztató, jó hangulatú dallamok, olyan muzsikusok tolmácsolásában, akik közül ki a népzenéhez, ki a könnyűzenéhez, ki pedig a jazzhez áll közelebb - éppen ezért színes és magával ragadó a zenekar muzsikája, szokatlan és mégis jólesően ismerős. A dalokat - ahogy Csík Jánostól megszokhattuk - népzenei köntösbe bújtatta,  szerethetően megidézve a régi időket, újragondolva azokat. A bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába.

 

Új hozzászólás