Magyarbüks, egy eltűnt falu a határ mentén - A Vasfüggöny Túraúton fedeztük fel

Képgaléria megtekintése2020.03.22. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Magyarbüks, egy eltűnt falu a határ mentén - A Vasfüggöny Túraúton fedeztük fel

Március 20-án túráztunk egy nagyot a Nyugati Zöld turistaút és a Vasfüggöny Túraút útvonalán, Magyarbüks várhelyet és a temetőt is útba ejtve. Annyira lenyűgöző a büksi erdő, hogy a kockásliliomok nélkül is megér egy nagyobb sétát, főként, hogy egy eltűnt falu történelme is kézzelfoghatóvá válik...

Magyarbüks egy elhagyott falu a magyar-osztrák határon Csákánydoroszló és Nemesmedves között. Lakói javarészt német nemzetiségűek voltak, és a háború után, mielőtt kitelepíthették volna őket és felhúzták volna a vasfüggönyt, átmenekültek minden vagyonukkal Ausztriába. Ez 75 éve volt, azóta a falu eltűnt.

Magyarbüks (vagy Magyarbükkös, német nevén Ungarisch Bieling) nem volt nagy falu, de volt például malma és vendéglője is. A faluban, amelynek nevét már a 14. században jegyezték, túlnyomórészt németajkúak éltek - egészen a negyvenes évekig. 1946 májusában a német nemzetiségű lakosok a kitelepítések elől menekülve önként, egyetlen éjszaka alatt hagyták el házaikat, és mentek át a szomszédos Németbüksre (Deutsch Bieling), amely már Ausztriában található. Ezután a magyaroknak sem igen volt maradásuk, a többség Csákányba költözött. A legutolsó magyarbüksi lakos, Tóth Rozália 1958-ig élt itt.

Ma a házakból szinte semmi sem látszik, hiszen azokat lebontották. Ami megközelíthető: a vízimalom maradványai és a temető. Van egy vaddisznóskert is, ami el van kerítve, maga a falu ezen a kerítésen belül volt. A temetője viszont kívül van, igaz abból sem maradt meg sok: egy sírkövet találunk, egy kőkeresztet, darabokra hullott Krisztussal. Ez volt úti célunk végpontja. Az egykori magyarbüksiek rokonainak köszönhető, hogy a túraút mellett információs táblák jelzik (olykor kidőlve), hol és melyik család otthona állt. A legtöbb helyszínt az egyszerű turista csak megsejti, hol lehet, mert vagy annyira sűrű a növényzet, vagy vadkerítés választ el tőle.

A Nyugati Zöld turistaút egy nagyon kényelmes, jól jelelt, széles, kimondottan turistabarát út, amin akár autóval is mehetnénk, de a természetben nincs helye a lóerőnek, csak az emberinek, így érdemes gyalogolni. Nemcsak az erdő varázsa és az érintetlenség nyugalma miatt, hanem a jobbra levezető nyiladékokon, ösvényeken tett kalandozás okán is, ahol akár kockásliliomokat is fotózhatunk!

A túraúton haladva tábla jelzi az egykori vár helyét, jelelve is van a fákon, egy elég meredek, kaptatós kis etap visz fel a dombtetőre, ahol egykoron a magyarbüksi földvár állt. Mára már benőtte az erdő. A túraútra visszatérve továbbmehetünk a temető felé a nagyszerű minőségű az úton, ám érdemes a jobbra kanyargó Strém patak partjára lemenni, vagy akár magába a vadregényes, már-már misztikus erdőbe tenni egy kitérőt. Ingoványos, lápos a talaj, de a megroggyant, talajba süppedt magaslestől kezdve a hatalmas tisztásokon át egészen bizarr természeti "képződményekbe" is ütközhetünk. A túrának ez a része jóval izgalmasabb, mint az egyébként nagyon kellemes, a temetőig és Nemesmedvesig is elvivő túraúton haladni, így bátran javasoljuk: jobbra le!

Források:
Rózsa Melinda
dendeocse.hu

Megközelítés:

Csákánydoroszló után - Körmend felől érkezve - a második út jobbra (87107) a csákányi vasútállomás épületétől, ahol le kell kanyarodnunk Magyarbüks felé. A vasúti átjárón áthaladva az út áthalad a pár házból álló településrészen, majd az aszfaltos út erősen balra kanyarodik a csákányi üdülő felé. Ne kanyarodjunk el, hanem egyenesen menjünk tovább a murvás úton (ehhez célszerű az autót letenni itt, és Nyugati Zöld túraútvonalán gyalogolni). Jobb kéz felől is lesz egy murvás út, ez egy hármas útelágazás, a középső utat kell választani. A Natura 2000 táblát elérve hamarosan lesz jobbra egy kb. 4-5m széles nyiladék, azon kell menni az ártéri erdőbe, nagyon laza füves, süppedős talajon, ha kockásliliomot szeretnénk fotózni. A zöld jelzésű túraúton kb. 5,5 km az egykori temető oda-vissza.

Kapcsolódó írásunk:

Kockásliliom-túra a magyarbüksi erdőben, a Nyugati Zöld túraút mentén

2020.03.20. - 07:15 | Büki László 'Harlequin'

Kockásliliom-túra a magyarbüksi erdőben, a Nyugati Zöld túraút mentén

Igazi kalandtúra a magyarbüksi erdőben, a Nyugati Zöld és a Vasfüggöny Túraút útvonalán, egy Natura 2000-es területen, süppedő-mocsaras talajon barangolni és gyönyörködni az éledő természetben. Az Őrség számos csodája közül itt a mocsári kockásliliom fog nagy eséllyel barátságot kötni szemünkkel és az optikánkkal.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: alon.hu, dendeocse.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás