Kotor: séta egy ékszerdoboz körül

Képgaléria megtekintése2020.03.29. - 00:40 | Kereszty Gábor

Kotor: séta egy ékszerdoboz körül

Az elmúlt tíz év során ívelt fel Montenegró turisztikai keresettsége, valljuk be, nem véletlenül. Maga az ország is csodák halmaza, ám ha beutazunk Európa legdélebbi "fjordjába", a tivati és a kotori öbölbe, meg fogjuk érteni, hogy a tizenkét órás autós utazás bőven értékarányos élményeket kínál!

Most, hogy a "ki tudja, mikor utazhatunk" érzés öntheti belénk a depressziót, oldjuk fel egy sétával! Örüljünk minden régi percnek, amit átéltünk a világ bármely szépségében, és várjuk, hogy újra indulhassunk!

Kotor valódi ékszerdoboz, 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Az i. e. előtt 168-ban már említett város a Római Birodalom részét képezte / Acruvium /, későbbi kalandos története során gyakran váltották egymást fennhatóságai, uralkodói. Jól követhető ez építészeti, kulturális sokszínűségében, bár a legmeghatározóbb a Velencei Köztársaság uralma alatt eltelt közel négyszáz év. Érezhetők a szerb, az olasz, a muszlim, a török hatások egyaránt.

Az 1979-es földrengéskor az óváros szinte fele megsemmisült, mára újjáépített szépségében láthatjuk.

1000-1700 m-es hegyek lábainál, a Kotori-öböl sarkában érünk célunkhoz.

A 4500 m hosszú falak közt hangulatos utcácskák között sétálhatunk az óvárosban. Kihagyhatatlan szépségű látnivaló a Szent Trifun-székesegyház és múzeuma. Az Óratorony, a Rektori palota, a Szent Klára kolostor mellett a templomok egész sora lehet barangolásunk része: a Szent Lukács, Szent Miklós, Szent Ozana templomok mindegyike más-más hívő világba vezet

Ha kicsit kiemelkedünk a kényelmi zónából, akkor irány a kapaszkodó, a Szent Iván erőd! A város feletti hegyen szerpentinszerű gyalogút visz fel a tetőre. Valóban közel egy órás kaptató, fizikai kihívás, amiért az ott látható panoráma sokszorosan kárpótol!


Feljuthatunk persze az autós szerpentinen is, tolatva néha a kitérőkig, ha szembe jön valaki az egysávoson: ám a tetőről látott kép az maga a teljesség. A két öböl, a város és a hegyek egyszerre láthatók a felhők magasságából.

A népszerűség persze átok is. Naponta több óriáshajó ontja be a turisták ezreit a városba, a víz szennyezettsége akkora, hogy nem ajánlják a fürdőzést. Korunk képe.

Múljon el a rossz álom, utazzunk újra: Kotorba el kell menni akár először, akár sokadszor.

A világ érdekes helyei - Kotori-öböl (Montenegró)

2016.03.04. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Kotori-öböl (Montenegró)

A Kotori-öböl az Adriai-tenger déli részének legnagyobb természetes öble, a legdélebben fekvő európai fjord.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás