Ha majd túrázni mész, ezeket a helyeket ne hagyd ki!

2021.03.02. - 07:15 | Büki László 'Harlequin'

Ha majd túrázni mész, ezeket a helyeket ne hagyd ki!

10 olyan izgalmas Vas megyei túracélpontot ajánlunk, ahol biztosan nem kell tömegre számítanod, sőt, legtöbbször magányos vándorként gyönyörködhetsz a természetben! Rövid időn belül kedvencünk lett a magyarbüksi erdő, a vadregényes Pinka-szurdok, a Farkas-erdei banyafák vagy éppen a Szajki-tavak mohás horgászstégjei. Biztosak vagyunk benne, ezektől a túraötletektől Te is kedvet kapsz egy kis vasi barangoláshoz!

A magyarbüksi erdő a Nyugati Zöld útvonalán

Túrázzunk egy nagyot a Nyugati Zöld turistaút és a Vasfüggöny Túraút útvonalán, Magyarbüks várhelyet és a temetőt is útba ejtve. Annyira lenyűgöző a büksi erdő, hogy megér egy nagyobb sétát, főként, hogy egy eltűnt falu történelme is kézzelfoghatóvá válik. A márciusi kockás liliom virágzás már csak bónusz...

Beszámolónk és további fotók

A vadregényes Pinka-szurdok

Vas megye nyugati határszélén érkezik hazánkba Ausztriából a Pinka-patak. A Felsőcsatár melletti szurdok könnyű megközelíthetőségével, vadregényes vidékével és sok látnivalójával csábítja ide a felfedezésére vágyókat. 

Beszámolónk és további fotók

Banyafák is "útunkat állták" a káldi Farkas-erdőben

Az erdőben számos érdeklődőt vonzanak az elpusztult és kidőlt, több mint 300 éves tölgy tanúfák („banyafák"), a „Thrézia-kút" és környéke, a Scherg Lőrinc-kilátó és a különböző tanösvények. A terület Vas megye első védett helyi természeti értéke.

Beszámolónk és további fotók

Körtúra a Kendig gerincére

Változatos túrát ajánlunk a Kőszegi-hegység második legmagasabb csúcsára, a Kendigre és annak gerincére, ahonnan nagyszerű kilátásokban lehet részünk az Alpok és a Kisalföld irányába. Közben hűs fenyveseket keresztezünk, és csobogó forrásokat keresünk fel.

Beszámolónk és további fotók


Felhők alatt, magaslesek csúcsán a Mária-úton

Írtunk már a Vát-Szeleste közti volt orosz gyakorlótérről, ami egy igazán vadromantikus terep a maga háborítatlanságával. A napokban tettünk egy újabb fotóstúrát itt, a rajta áthaladó Mária-út vonalán, ránk zuhanó felhők és hívogató magaslesek társaságában. Ha háborítatlan nyugalomra vágysz, ám aktívan akarsz töltekezni, akkor nézz el egyszer ide. Hanyatt fekve a hihetetlenül kék ég fehér felhődunnái alatt az ember tökéletesen átérezheti, milyen miniatűr porszeme is a világnak, és milyen csodálatos, hogy mégis a része lehet.

Beszámolónk és további fotók

Óriások Útján Bozsok felett

Az Óriások Útja Tanösvény a Kőszegi-hegység Széles-kő és Kalapos-kő közötti jelentősebb sziklaalakzatait, kisbarlangjait mutatja be. Kiindulópontja a bozsoki Sibrik kastély, onnan a kék háromszög jelzésen elindulva 7 km hosszú, 5 állomásos útvonal vezet a Kalapos-kőig.

Beszámolónk és további fotók

Belovich-kápolna és Őz-kút az alpannonia útvonalán

A "semmi közepén" álló Belovich-kápolna és az avarosban megbújó Őz-kút igazán kellemes, családi túracélpont. A Mária-út és az alpannonia vonalán kerestük fel a két kirándulóhelyet, az Ólmod határában levő kápolnát, és a tőle negyedórányi járásra levő, a kőszegi Alsó-erdőben található Őz-kutat.

Beszámolónk és további fotók

Erdőjárás mohás stégek mellett a Szajki-tavaknál

A Hosszúpereszteg után található Szajki-tavak kedvenc kiránduló helyeink egyike. Míg az alsó vége a fürdőzőké, addig a középső inkább a horgászoké, de van vízimadarak által lakott, érintetlen, mocsaras része is. Gyönyörű erdő veszi körül, melynek aljnövényzetében számtalan gomba, virág él. Amennyiben rászánnánk magunkat, hogy körbejárjuk a tavakat, jó nagy kirándulást tehetünk, de a természet csendje, az erdő finom illatai csábítanak is erre. Tavasszal medvehagymában is bővelkedik a vidék, nem kell messzire mennünk ezért a népszerű és kedvelt fűszernövényért.

Beszámolónk és további fotók

Tufás túra a tanúhegyre

A Celldömölkhöz közeli Sághegy megunhatatlan túracélpont, Vas megye azon természeti ajándéka, amit nem elég egyszer látni. Az ország legnyugatibb tanúhegyén bármikor tehetünk egy könnyű sétát - kis kalanddal a csúcsig.

Beszámolónk és további fotók


Döröskei tótúra a DDK útvonalán

Az Őrségi Nemzeti Park gondozásában álló Döröskei-tó mellett halad a DDK túraútvonala. Döröskén a Malom patak vizét 1976-ban tóvá duzzasztották. A tó és környéke egykor turisztikai központ volt, mára nagyon leromlott az állapota, aminek leginkább a katasztrófa-turisták örülnek.

Beszámolónk és további fotóink


Új hozzászólás