Kirándulástippek: Képzeld el! - John Lennon fal Prágában

Képgaléria megtekintése2020.04.02. - 07:35 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: Képzeld el! - John Lennon fal Prágában

Képzeld el, van Prágában egy fal! Képzeld el, Lennon falnak nevezik! Nem akkora, mint a berlini, de a története érdekes! Mégis hogy került Prágába John Lennon?

Van egy fal. A Máltai Lovagrend magas kőkerítése. A falon a hetvenes évek elején jelentek meg először a szocialista rendszert bíráló első szövegek, versek. Történelmet ismerve beugrik '68, a megfélemlítés: de maga a Prágai Tavasz is! Az akkori ellenzék népszerű találkozóhelyén a szövegek mellé felkerült egy John Lennon graffiti portré. A szocialista hatóságok gyakorta lefestették a falat, de az mindig újjászületett:  lassan bekerült az útikalauzokba, Prága egyik látványosságává vált.


A rendszerváltás után a hely szabad volt, a szabad vélemény és szabad rajz színtere. Sokan visszaéltek vele: értelmetlen vagy durva jelszavak és jelképek is felkerültek a falra. Aztán a  Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren álló falat 2014. november 17-re virradóra egy művész csoport fehérre meszelte. A fehér falra a Wall is Over (A fal megszűnt) felirat került. (Ez a War Is Over, tehát a "háború véget ért" szerzeményre utal, melyet Lennon és Yoko Ono 1971-ben, Karácsonyra írt.)

"Nem a régi feliratokat akartuk lefesteni, hanem helyet kívántunk adni az újaknak" - mondták a rongálók, akik ellen feljelentést tettek a máltaiak - ám az érveket megismerve visszavonták azt."A fal az utóbbi időben már csak turistaattrakcióként szolgált, a régi feliratok kiüresedtek. Amit tettünk, összhangban van John Lennon szellemével." Itt az igazi Lennon kapcsolatunk: a szeretet és a pacifizmus, a "fuck wars" életérzés. 


A 150 négyzetméteres felület kezelését 2019 őszén a tulajdonos Máltai Lovagrend és a város önkormányzata vette át. Mára 30 művész koncepciószerű alkotásai díszítik, és a szabad vélemény kifejezésére meghatározott felületekre írhatnak a látogatók. Ellenőrzött, bekamerázott a terület. A Lennon portré most is alapmotívum a falon: mellette egy híres Lennon-dal címe található (All You Need is Love), majd a szabadság és szerelem szavak harminc nyelven, köztük magyarul is. Prága belvárosának önkormányzata a Lennon-falat hivatalos emlékhellyé nyilvánította.

Képeink történelmet csak annyira írnak, hogy a fal 2019-es újraformálása előtt készültek. Az ott megcsípett esküvő hab a tortán: ha a helyi fotós lány nem kacsint rám cinkosan, hogy mehet: kimaradtak volna.

Kapcsolódó írásaink:

Kirándulástippek: séta a prágai zsidó temetőben

2020.03.24. - 00:10 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: séta a prágai zsidó temetőben

Prága különlegessége, hogy a 15. századtól a városukon belüli temetésre kényszerült zsidóság a többi temető felszámolása után ide hozatta a sírköveket, így a viszonylag szűk területen 12000 síremlék található.

 

 


Kirándulástippek: a prágai vasútállomás

2020.03.19. - 08:20 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: a prágai vasútállomás

"Senki nem megy sehová, itt maradnak a majmócák!" Ká dala Dés-Geszti Dzsungel könyvében megidézte a jelent. Ki tudja, mikor utazhatunk a valóságban? Ám a virtuális tér itt a kezünkben, itt a szemünk előtt, induljunk hát!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás