Kirándulástippek: Szentmise a Szirti Madonna szigetén

Képgaléria megtekintése2020.04.10. - 07:15 | Kereszty Gábor

Kirándulástippek: Szentmise a Szirti Madonna szigetén

Délen járunk ismét, Montenegróban, a kotori öböl bejáratánál. Hajóval Kotor felé utazva két kicsi sziget közt kell elhaladnunk, szinte kiabál a kérdés: hogyan kerülnek ezek ide? Egyikük a Szirti Madonna szigete, legendák szereplője és mostani kirándulásunk színhelye.

A parton mögötte Peras városa, tengerészeti hagyományairól és múzeumáról is híres - nem csoda, hogy legendájuk szerint egy általuk megsemmisített hajóhad romjaira hordott köveken jött létre a sziget. Több valóságalap rejlik abban, hogy az amúgy ott lévő zátonyra hordott kövekből keletkezett az 1450-es években.


Egy tengerész állítólagos Mária látomása indította a templomépítést 1620-ban, majd száz évvel később egy bővítést, újraépítést. Az eredetileg ortodox templom mára katolikus, a Sziklák Asszonya templomának is nevezik. A hajózó, vízi emberek zarándokhelye. A szemközti kis sziget a Szent György sziget. Régebben temető volt, majd bencés kolostor épült rajta. Az idegenforgalom elöl elzárt terület, sokat nem tudni róla.


Nagyboldogasszony napján jártunk ott. A katolikusok Mária mennybemeneteleként ünneplik a napot, mondják a menyekbe felvett királynő ünnepének is. Az ősvallásokban is megjelenő, nap motívummal ábrázolt, fiúgyermeknek életet adó asszony - királynő alakot a kereszténységben Szűz Máriaként, Jézus édesanyjaként tiszteljük. A Napba öltözött Szűzanya kultusza kétezer év kultúráját és művészettörténetét határozza meg. Magyarként legfőbb pártfogónknak tartjuk, hiszen Szent István királyunk neki ajánlotta fel országát és koronáját. Messze délen most a Mária kultusz egy csodás állomását találjuk. 


Augusztus 15-én egy zarándokokkal teli hajón indulunk Tivatból. A felhők bizarr játékot játszanak a ki-ki bukkanó napfénnyel a hegyeken és a vízen. A templom és múzeum körbejárására kevés az időnk: kezdődik a Szentmise. Égen és földön. A felhők és a fények továbbra sem nyugszanak: valami azt sejteti, hogy az Égiek is ideértek az Úrfelmutatásra.

Kapcsolódó írásaink:

Kotor: séta egy ékszerdoboz körül

2020.03.29. - 00:40 | Kereszty Gábor

Kotor: séta egy ékszerdoboz körül

Az elmúlt tíz év során ívelt fel Montenegró turisztikai keresettsége, valljuk be, nem véletlenül. Maga az ország is csodák halmaza, ám ha beutazunk Európa legdélebbi "fjordjába", a tivati és a kotori öbölbe, meg fogjuk érteni, hogy a tizenkét órás autós utazás bőven értékarányos élményeket kínál!

 


A világ érdekes helyei - Kotori-öböl (Montenegró)

2016.03.04. - 00:20 | Büki László 'Harlequin'

A világ érdekes helyei - Kotori-öböl (Montenegró)

A Kotori-öböl az Adriai-tenger déli részének legnagyobb természetes öble, a legdélebben fekvő európai fjord.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás