Iram - Hallgasd meg most egy hétig ingyen a Cimbaliband és Danics Dóra Fonogram-díjas lemezét

2020.04.16. - 14:30 | vaskarika.hu

Iram - Hallgasd meg most egy hétig ingyen a Cimbaliband és Danics Dóra Fonogram-díjas lemezét

Elnyerte a Fonogram Magyar Zenei Díjat szórakoztatózene kategóriában a Cimbaliband és Danics Dóra IRAM (Fonó, 2019) című lemeze. A zenekar – szám szerint - 11. albumának különlegessége, hogy Unger Balázs népzenei ihletettségű dallamaira Danics Dóra írt szöveget, megalkotva ezzel egy új, közös zenei világot.

Az X-Faktor zenei vetélkedő első női győztesének (2013), Danics Dórának csodálatos énekhangját már a Cimbaliband előző kettő, Balkán Projekt és Recycle című albumain is hallhattuk, de a Cimbalibanddel és Unger Balázs cimbalmossal - akit a zenei kritika csak a cimbalom Chuck Berry-jeként emleget - valódi alkotótársakká az IRAM című albummal váltak. Az autentikus magyar népzenét, és a balkán dallamvilágát múzsaként hívva belsőséges világba kalauzolja el az IRAM a hallgatóságot. A lemez üzenete ezekben a napokban különösen aktuálissá vált: „Az életet élvezni és örülni a legemlékezetesebb élményeknek, tudatos erőfeszítéseket igényel. Szinte meg kell tanulni lelassulni és élvezni a jelen pillanatot." (részlet a lemezborítóról)

 

A Fonogram Magyar Zenei Díj a legnagyobb hazai elismerés, amit lemez kaphat. Az első körös szavazás során több, mint 800 nevezés közül választották ki a szakértők a 18 kategória 5-5 jelöltjét, amelyek közé bekerülni már önmagában rangot és elismerést jelent. A második forduló voksai alapján kerültek ki végül a kategóriák nyertesei, a díjazottakat - tekintettel a körülményekre - online Fonogram Nap keretében tette közzé a MAHASZ április 4-én a Fonogram Díj YouTube, Facebook és Instagram felületein.

A lemez korábban bekerült a Lángoló Gitárok 2019-es hazai világzenei Top 11 válogatásába is, ahol így írnak róla:

„A Cimbaliband és Danics Dóra harmadik közös lemezét az a fajta egyensúly jellemzi, ami keveseknek jön össze ilyen vehemenciával és kreativitással; úgy rántanak fel slágereket, hogy a magamfajta sznobba hajló purista is örömét leli benne. A sűrű balkáni folk és az etno-pop csúcsformában!" (Rácz Mihály, langologitarok.hu, 2019.12.23.)

„Harmadik éve dolgozunk közösen Magyarország egyik legsokoldalúbb énekesnőjével, Danics Dórával. Az eltelt többszáz közös fellépés, koncert alkalmával létrejött egy különleges, egyedi hangzásvilág, egy kincsekkel teli mikrokozmosz, melyet ezen a korongon szeretnénk a hallgatósággal megosztani. Az általam komponált cimbalmos és zenekari dallamokat, melyekre nagy hatással volt az autentikus magyar népzene és a balkáni népek melódiái, Danics Dóra töltötte meg lélekkel és tette teljessé saját verseivel, énekhangjával. Közös világunk és az IRAM lemez megszületésében, hatalmas érdeme van a Cimbaliband összes zenekari tagjának, és hangtechnikusának, akik hozzátették áldozatos és fáradhatatlan munkájukat!" (részlet a lemezborítóról)

Az album most egy hétig, április 15-én 12.00-től április 22-én 12.00-ig ITT ingyen hallgatható!

Kapcsolódó írásaink:

Online adták át a 2020-as Fonogram-díjakat - Ők a díjazottak

2020.04.05. - 15:15 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: MTI/Veres Nándor

Online adták át a 2020-as Fonogram-díjakat - Ők a díjazottak

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.

 

 

Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram-díjra

2020.03.20. - 10:00 | vaskarika.hu

Öt Fonós kiadványt jelöltek Fonogram-díjra

Közzétették a Fonogram-díj jelöltjeit, amelyek között öt Fonós kiadvány is szerepel.

Új hozzászólás