Minek köszönhető a horrorfilmek népszerűsége?

2020.04.27. - 01:00 | hirado.hu - Nyitókép: mafab.hu

Minek köszönhető a horrorfilmek népszerűsége?

A félelem egy lehangoló, negatív érzés, a félelmetes helyzetek elkerülése pedig alapvetően az emberekbe van kódolva. Többségük ennek ellenére mégis rajong a horrorfilmekért, szívesen játszik ijesztő videójátékokkal, vagy próbál ki olyan extrém sportokat, mint az ejtőernyőzés és a bungee jumping.

Alapvető ösztön, hogy az ember kerüli a fenyegető szituációkat, amelyek akár az életét is követelhetik. Ez a berögződés az agyban évmilliók óta jelen van, velünk együtt születik, ezért is érdekes, hogy az emberek időnként az ösztönt felülírva, direkt keresik a rémisztő szituációkat.

„Tulajdonképpen az ember nem magát a félelmet keresi, hanem az izgalmat, a feszültséget, amely nagyon hasonló érzés. Léteznek kimondottan izgalomkereső személyiségek, akiknek folyamatosan szükségük van az adrenalinra. Ettől azonban akár függőség is kialakulhat" - mondta el a hirado.hu-nak Somogyi Katalin klinikai szakpszichológus.

Az az érzés, amelyet a horrorfilmek kiváltanak, azonos az extrém sportok űzése közben feltörő érzésekkel. Az izgalom után egy lenyugvási szakasz, úgynevezett katarzis következik, amely kellemes érzést szabadíthat fel a szervezetben.

Magasabb lett az ingerküszöb

A horrorfilmekért nem mindenki rajong, ez nagyban függ a biokémiától. Van, aki érzékenyebben reagál az ijesztő vagy erőszakos tartalmakra. Ha az ember hajlamos a depresszióra, a szorongásra, kevésbé élvezi a félelmetes helyzeteket.

Egy erős férfi-női különbség is megfigyelhető: a férfiak körében sokkal népszerűbbek ezek a tartalmak, míg a nők általában kevésbé rajonganak az erőszakos, véres jelenetekért. Elmondható, hogy ha valaki szereti ezeket a tartalmakat, az abból is fakad, hogy már hozzászokott az ijesztő jelenetekhez, így kevésbé vannak rá hatással. „Amikor az ember harmadjára nézi meg, már nem is borzong annyira. Egyre erőszakosabb jelenetek kellenek ahhoz, hogy kiváltódjon a reakció, a borzongató érzés" - fejtette ki a szakértő.


A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A nézőnél a kontroll

Fontos szempont, hogy a filmnézésnél a kontroll a néző kezében van - ki tudja kapcsolni, ha szükségét érzi, vagyis ő adagolja az adrenalint. „A nagy különbség, hogy a való életben nem mindig van esély irányítani a negatív eseményeket, melyek feldolgozása időbe telik. Egy horrorfilmnél azonban egy gombnyomással ki lehet lépni a szituációból" - tette hozzá a pszichológus.

Torzíthat a személyiségen?

„Tény, hogy az erőszakos, ijesztő tartalmak túlzott mennyiségű fogyasztása hatással lehet a pszichére, de krónikus elváltozást nem valószínű, hogy okoz, amennyiben az ember egészséges. Főleg a fiatalabb korosztályt érdemes vizsgálni, mert érzékenyebben érintik ezek a tartalmak. A fiatalok a vizuális ingerekre intenzívebben reagálnak, így esetükben növelhetik az agressziót, szorongást, esetenként rémálmot okozhatnak" - fogalmazott a szakember.

A felnőttek már hozzászoktak az agresszív, véres jelenetekhez, így kevésbé lepődnek meg. A kamaszkorra azonban kifejezetten az ingerkereső magatartás, a kockázatkereső viselkedés a jellemző, így még inkább vonzza őket ez a világ. Aggodalomra azonban nincs ok, mivel ezeknek a filmeknek és játékoknak a nagy része meglehetősen elvont, így a fiatalok valóságérzékelését nem befolyásolja döntően a pszichológus szerint. A hatás attól is függhet, hogy a néző mennyire tud azonosulni a főhőssel. Ha van hasonló probléma az életében, akkor nyomasztóbb hatás várható, de ha a valóságtól kellő mértékben elrugaszkodott a történet, az adrenalinlöketnek köszönhetően akár pozitív hatása is lehet.

A horrorfilm akár jó hatással is lehet

Mivel a szervezetben adrenalin szabadul fel, a nézőt feszült izgalom keríti hatalmába, amely rövid távon kellemes hangulatot idézhet elő, a film után pedig egy lenyugvási szakasz következik. Ez a kontrollált izgalomkeresés pozitív hatással lehet a szervezetre, ezért is örvendenek a horrorfilmek ekkora népszerűségnek. Nem árt azonban odafigyelni, mert csak úgy, mint az extrém sportok, a gyakori horrorfilmnézés is függőséget okozhat az adrenalin miatt.

Új hozzászólás