Bájoló kreatív Polgár Patrikkal és Doma Bencével

2020.04.29. - 00:15 | vaskarika.hu

Bájoló kreatív Polgár Patrikkal és Doma Bencével

A Bájoló kreatív a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár online műsora, amelyben Vas megyei kötődésű fiatal szövegírók és dalszerző-énekesek munkálkodnak – egymástól függetlenül – otthoni környezetben egy-egy új dal születésén.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár 2014-ben indította útjára a Bájoló irodalmi, zenés sorozatot, amelyben bemutatkozási lehetőséget teremtett gondolataikat, érzelmeiket, kreativitásukat zenében, dalban, versben kifejező fiatal tehetségek számára. Hét év alatt közel harminc fiatal mutatkozott be a könyvtárban, akik Boros Ferenc könyvtáros koordinálásával meséltek önmagukról, érzésekről, példaképekről, zenéről, irodalomról, alkotási folyamatokról, miközben saját szerzeményeiket adták elő az érdeklődő közönségnek.

Alkalmazkodva a jelenlegi helyzethez, azt próbáljuk bemutatni, hogy az alkotásnak semmi sem szabhat határt, így izgalmas kreatív kihívásra invitáltunk pár szövegírót és dalszerző-énekest, akik már korábban részt vettek a Bájoló műsorban. Az ötletet az hívta életre, hogy az elmúlt években többen - a résztvevő előadók és a közönség soraiból egyaránt - megfogalmazták, hogy érdekes és izgalmas lenne, ha a fiatalok egy-egy dal erejéig közösen, egymást segítve alkotnának. Egymásnak írnának dalszöveget, vagy épp megzenésítenék, elénekelnék azt. Az alapötletet megfűszereztük azzal, hogy a résztvevő alkotók személye egymás számára ismeretlen - ezt a gondolatot a Hajós András által vezetett népszerű Dalfutár műsorból kölcsönöztük.

A további hasonlóságtól aztán el is tértünk. Mindkét résztvevő félnek választási lehetőséget ajánlottunk fel. A szövegíró a dalszerző-énekest  jellemző egy mondat alapján döntheti el, hogy kihez kerüljön az elkészült dalszöveg. A dalszerző-énekes pedig az elkészült szövegek egy-egy sorából választhatja ki, hogy melyiket szeretné megzenésíteni. Amennyiben a felek nem élnek a választási lehetőséggel, a szerkesztő dönti el, hogy a műsorban résztvevő dalszerző- énekesekhez melyik dalszöveg kerüljön. Az alkotók csak az elkészült dal után fedik fel kilétüket.

A Bájoló kreatív című műsorban a szerzők fizikailag egymástól távol, a másik fél ismerete nélkül munkálkodnak egy-egy új dal megszületésén. Mindezt otthoni környezetben teszik, a saját technikájukkal dolgozva, miközben az alkotási folyamatot videóra rögzítik.

 

Az első műsor alkotói:

Polgár Patrik szövegíró, dalszerző.  Kóbor Zsókával közös duójuk Valamiért című szerzeménye közel 600 nevezőből bejutott a Dal 2020 legjobb 30, majd közönségszavazattal a legjobb 8 dala közé. Számaikat a Petőfi Rádió is rendszeresen játssza. Patrik az idei évben volt a Bájoló vendége. Szövegeiben emberi pillanatok, élettörténetek jelennek meg kicsit melankolikusabb hangulatban: fellelhető nála a múltba vágyódás, a szerelem, a szakítás és a fájdalom témája, de olykor teret kap a játékos vidámság is.

Doma Bence szövegíró, dalszerző-gitáros-énekes. A Bájoló egyik ötletgazdája, aki többször részt vett a rendezvénysorozatban, emellett számos könyvtári kötetbemutatót színesített megzenésített verseivel. Bence az Újvilág Utca és a Karak zenekar korábbi tagja. 2018 óta már csak szólóban játszik. 2019-ben jelent meg első albuma Liget címmel, amelyen a „kedvenc nemlétező emlékeit" gyűjtötte össze egy csokorba. 2020-ban az Öröm a zene tehetségkutató 3. helyezettje volt. Zenéiben megfér egymás mellett a laza, üdítő, fiatalos és a melankolikus  dallamvilág is.

Új hozzászólás