Egy nevesincs tó, ahova évtizedekkel ezelőtt belépni sem lehetett

Képgaléria megtekintése2020.05.01. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Egy nevesincs tó, ahova évtizedekkel ezelőtt belépni sem lehetett

Ha repülőgéppel vagy drónnal járjuk be a 86-os út mentén a Vát-Szeleste szakaszt, akkor feltűnik, máskülönben láthatatlan a nevesincs tó. Az egykori szovjet gyakorlótéren keresztül halad ma a Mária-út, ám egy pontján olyan ösvényen is tovább tudunk haladni, ami egykor egy szovjetek által mesterségesen létesített tóhoz vezet.... Igazi vadburján és vadromantika fogad itt minket!

A 86-os út két oldalán, Vát és Szeleste között, egészen a völgyben fekvő kápolnáig egykoron a szovjet alakulatok gyakorlatoztak. Távozásuk után a terület a honvédelmi minisztérium kezelésébe került, és információink szerint abban van ma is. Ugyanakkor meghonosodott itt egy olyan iszapnövény, mint a törpekákás, emiatt pedig az egykori gyakorlótér a Natura 2000 természetvédelmi terület részévé vált.

Napjainkban a területen halad keresztül a Mária zarándokút, egyrészt Ablánc puszta-Csepreg-Kőszeg, másrészt Bögöt-Csénye-Sárvár irányába.

A Szeleste előtti völgyben fekvő kápolna mellett hagytuk autónkat, és elindultunk a bokroktól, cserjéktől szegélyezett, elég széles földúton Kőszeg irányába. Pár száz méter után az út kettéágazott, és a jobbra tartó ösvény egy mesterséges tóhoz vitt, amit kb. 60 évvel ezelőtt az oroszok hoztak létre, és rengeteg halat telepítettek a tóba. A helyiek most is itt horgásznak, tőlük tudjuk, hogy amurok, pontyok, törpeharcsák is horogra akadnak. A tavat annak idején rendszeresen tisztították, híd is volt rajta. Mára partját benőtte a növényzet, ám kb. egyharmada így is könnyen körbejárható.

A tó a főútról nem látható, naponta több ezren haladunk el mellette úgy, hogy nem is sejtjük: a múltja ellenére is egy nomád ékszerdoboz ez a környék. Ha vadromantikára vágyunk, kihagyhatatlan!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás