Felhőpaplan, avagy takarózz éggel - Felhők alatt, magaslesek csúcsán a Mária-úton

Képgaléria megtekintése2020.05.09. - 12:30 | Misel - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Felhőpaplan, avagy takarózz éggel - Felhők alatt, magaslesek csúcsán a Mária-úton

Írtunk már a Vát-Szeleste közti volt orosz gyakorlótérről, ami egy igazán vadromantikus terep a maga háborítatlanságával. A napokban tettünk egy újabb fotóstúrát itt, a rajta áthaladó Mária-út vonalán, ránk zuhanó felhők és hívogató magaslesek társaságában. Ha háborítatlan nyugalomra vágysz, ám aktívan akarsz töltekezni, akkor nézz el egyszer ide. Hanyatt fekve a hihetetlenül kék ég fehér felhődunnái alatt az ember tökéletesen átérezheti, milyen miniatűr porszeme is a világnak, és milyen csodálatos, hogy mégis a része lehet. Rendhagyó képes kedvcsináló kedvenc bakancskoptató helyünkről.

Meleg van, felettem a hihetetlenül kék ég, vattapamacs felhőkkel. Elbámészkodom rajtuk, figyelem, ahogy a tétován úszkáló kis fellegek elenyésznek, vagy belekapaszkodnak egy-egy matróna méretű szoknyájába, vagy beleolvadnak egymásba. Vannak lassan mozduló, jóságos óriások, hebehurgyán siető vattacukorfelhők, kis csoportokban gyülekező, apró báránykák. 

Lassan a látóteremben feltünedeznek újabbak, amik már elveszítették ártatlan fehérségüket, piszkosszürkén és határozottan törnek előre. Tolakodnak és lökdösődnek, férfikezek módjára hajtanak szét fodrokat és gyűrik maguk alá a fehér és szelíd fellegeket. A kis bárányfelhők ijedt nyájként szóródnak szét, várakozóan sorjáznak a látóhatár szélén. A szürkék lassan eltakarják a napot, és jókora darabot az ég kékjéből. Halk morgás hallik, kétséget sem hagyva a haragjuk felől.

Az utolsó égdarab is eltűnik, és megjelennek az első esőcseppek. Vihar úrfi legyőzte hát a szelíd és engedelmes felhőkisasszonyokat, vagy azok hódoltak be ellentmondást nem tűrő határozottságának? Egyesek felolvadtak szépen ebben az erőben, mások csak megbújtak a szürkeség mögött a napra várva, ami majd újra felragyogtatja őket, hogy elfoglalhassák helyüket a tisztára söpört mennybolton.

Kapcsolódó írásunk:

Egy nevesincs tó, ahova évtizedekkel ezelőtt belépni sem lehetett

2020.05.01. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Egy nevesincs tó, ahova évtizedekkel ezelőtt belépni sem lehetett

Ha repülőgéppel vagy drónnal járjuk be a 86-os út mentén a Vát-Szeleste szakaszt, akkor feltűnik, máskülönben láthatatlan a nevesincs tó. Az egykori szovjet gyakorlótéren keresztül halad ma a Mária-út, ám egy pontján olyan ösvényen is tovább tudunk haladni, ami egykor egy szovjetek által mesterségesen létesített tóhoz vezet.... Igazi vadburján és vadromantika fogad itt minket!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás