Farkasfogú pincesorok között Borsod-Abaúj-Zemplénben

Képgaléria megtekintése2020.05.13. - 13:15 | Büki László 'Harlequin'

Farkasfogú pincesorok között Borsod-Abaúj-Zemplénben

Egy közmondás szerint "a szőlő az a növények között, ami a vasárnap a hétköznapok között". Abaújszántó, Hercegkút és Mikóháza látványnak sem utolsó történelmi pincesorát mutatjuk be.

Abaújszántó pincesora

Abaújszántó a Tokaji borvidék egyik „sarka", a Világörökség része. A nemzetközi kereskedelmi útvonal állomása volt, különleges hangulatú pincesorán ma is kiváló borok születnek. A festői szépségű kisváros nemcsak egyszerűen része a világörökségi területnek: régóta úgy tartják számon, hogy a történelmi borvidék három sarka a szántói és az újhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Nagykopasz. Hangulatos utcái, egyedülálló pincesora a gazdag mezőváros képét mutatják. A település országos szinten egyedüli abban a tekintetben, hogy itt található a legnagyobb összefüggő pincerendszer. Ma kb. összesen 450 pince található a településen, de a többség magánházak mellett, vagy azok közelében helyezkedik el. A településen a pincék két részen szorosan egymás mellé épületek, így egységes képet alkotnak bunkerszerűen. Az egyik, a Kőrössy-parti, a Tállya felé vezető közútról is jól látható, míg a másik az Arany János úti, a település belsejében található. De vannak még kisebb összefüggő rendszerek a Fehérhegy mentén, illetve a zsidó temető környékén.


Abaújszántói pincesor

Hercegkút védettség alá tartozó borospincéi

Hercegkút büszkesége Kőporos és Gombos-hegy riolitba vájt, emeletes pincesora, amik a népi építészet remekei; egyedülállóságukat mi sem támasztja alá jobban, mint hogy kultúrtáj kategóriában világörökségi címet kaptak. A pincék sziklába vájtak, jellegzetes kőből épült, háromszög alakú bejáratukról már messziről felismerhetőek. Némelyik pince szinte egyidős a faluval, de javarésze a filoxéravész után épült.

.
Kőporosi pincesor 

A gombos-hegyi pincék négy sorban állnak egymás alatt. Általában kétágúak, de nem ritkák a három ággal bíró pincék sem. A 10-40 méter mélyen a domboldalba nyúló pinceágak többszintes pincerendszert alkotnak. A település másik végén lévő kőporosi pincék szintén négy sorban épültek, hasonló formában, de soraik nem olyan szabályosak, mint a gombos-hegyi pincesoré.

Az itteni szőlőből készült bort a riolitba vájt pincékben, gönci és szerednyei hordókban tárolták, érlelték. Hercegkút 1908-ban lett az akkor még zárt Tokaj-Hegyaljai borvidék tagja. 


Gombos-hegyi pincesor

Mikóháza történelmi pincesora

A Bózsva patak mellett épült település alapítása 1235-re tehető, amikor is az Ubul nemzetségbeli Mikó család telepedett itt meg. A falu nevezetessége a XIX. század végén épített, 95 pincéből álló történelmi pincesor. A borház nélküli, kőből épített bejáratú pincék jellegzetes háromszög farkasfogként díszíti a domboldalt. A XIX. században legtöbbjük már állt, de akad köztök 2-300 éves is.


Mikóháza borospincéi

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Fábián Erzsébet 2020.05.17. - 06:52
Köszönöm az ajánlást, nagyon érdekes. Szeretném én is látni...Biztosan megnézem egyszer!