Szombaton nyit a Jeli Varázskert - Csúcsvirágzás fogadja a látogatókat, de a kötelező biztonságra figyelni kell!

2020.05.15. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szombaton nyit a Jeli Varázskert - Csúcsvirágzás fogadja a látogatókat, de a kötelező biztonságra figyelni kell!

Hétvégén kinyit Európa egyik legszebb botanikuskertje, a Jeli Varázskert, amiben ilyenkor virágzik tömegesen a havasszépe, a rhododendron. Az Arborétum látogatása során - a járványügyi helyzetre tekintettel - fokozott figyelmet kell fordítani a szükséges védelmi intézkedések betartására!

A Jeli Varázskert (www.jelivarazskert.hu) 2020. május 16-án, 10.00 órától megnyitja kapuit, amikor köszönti a látogatókat V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

Az Arborétum látogatása során - a járványügyi helyzetre tekintettel - szíveskedjenek fokozott figyelmet fordítani a szükséges védelmi intézkedések betartására:

1.        Lázas, hányásos-hasmenéses, vagy légúti megbetegedéssel ne látogassák az Arborétumot.

2.        Kérjük, szervezett csoportok ne látogassák az Arborétumot, egy-egy családi, baráti társaság 10 főnél nagyobb ne legyen.

3.        A szociális érintkezést - az összetartozó társaságok kivételével - a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, és egymástól lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot szükséges tartani.

4.        Az orr-szájmaszk használata a pénztárnál, főbejáratnál, a kilátónál, a lombkorona sétánynál és a vizesblokk használatánál kötelező.

5.        Folyamatosan javasolt a kéz fertőtlenítése. Kérjük a látogatókat, hogy erre a célra hozzanak magukkal zsebben, táskában hordható, vírusölő hatású kézfertőtlenítő készítményt. Az étkezéseket és italfogyasztást megelőzően is szükséges a kéz fertőtlenítése. A tüsszentés és köhögés esetén használjanak papírzsebkendőt!

A Jeli Varázskert május 17-től minden nap 9-17 óra között látogatható. 

/Forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt./

***

A kertben közel 300 fajta havasszépe (rhododendron) található több ezres példányszámban. Ezek a fajták egymást váltva februártól júniusig nyílnak. A leglátványosabb időszak az illatos, lombhullató, korábban nyíló fajok és a később virító örökzöldek együtt nyílása, mely időjárástól függően 2-3 hétig tart.

A Jeli Arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István 1922-ben kezdte építeni. A rododendronok telepítésére különféle növények és fenyők ültetésével tette alkalmassá az arborétum földjét és klímáját, hiszen a rododendronok a hűvös Himalája, Japán, Kaukázus tájairól származnak, csapadékot és szubalpin környezetet igényelnek. A népnyelv havasszépének, hangarózsának vagy babérrózsának is nevezi. Itt élő példányaik különféle (fehér, piros, kékes, izzó vörös, lila...) színűek és nagyságúak: a pad magasságú bokortól az ember fölé hajló fákig terjednek változatosságukban.

A kertben fakadó Kaponyás patak völgyében közel 40 hektáron az erdészek létrehoztak a világ 10 különböző részéről erdőfoltokat, melyeket tájövezetnek neveztek el. Az egzóták ültetésével lehetőség nyílt a Hegyháton gazdasági célokra is használható fafajok megfigyelésére. A gazdasági célokon túl tájesztétikai szempontokat is figyelembe vett az erdészet, tavakat, menedékházakat, úthálózatot építettek ki a látogatók használatára. A tájövezetek erdőrészei Balkán, Spanyolország, Kis-Ázsia, Kaukázus, Himalája, Japán, Kína, Mississippi, Appalache-hegység, Sziklás-hegység, amit óriások erdejének is neveznek.  

A Hét-forráson túl, a Kaponyás patak völgyéből nyílik a Mississippi völgy, amit két kisebb vízesése tesz látványossá.

Új hozzászólás