Kirándulásra fel! - Újra látogathatóak a hazai nemzeti parkok

2020.05.16. - 07:30 | vaskarika.hu

Kirándulásra fel! - Újra látogathatóak a hazai nemzeti parkok

A hazai nemzetipark-igazgatóságok is megkezdték a fokozatos újraindulást. Megnyitottak a szabadtéri látogatóhelyek és a szakvezetéses túrák is beindultak. Sorra vesszük a 10 nemzeti park aktuális szabadidős programjait.

Ismét fogadhatják a látogatókat a nemzeti parki igazgatóságok kezelésében lévő kültéri kiállítóhelyek, szabadtéri bemutatóterek, emellett állatparkjaikban is újra várják a négy fal közül kiszakadni vágyókat. Az érkezők számára szabadtéri szakvezetéseket tartanak, vendéglátóhelyeik is részben újra kinyitnak.

A különleges helyzetre vonatkozó együttélési szabályok és higiéniai elvárások betartása természetesen továbbra is kiemelt fontosságú mindenki számára. E tekintetben továbbra is kérik az emberek szíves megértését és együttműködését, emellett a nemzeti parkok munkatársai is mindent megtesznek a gondtalan pihenés és minőségi időtöltés biztosítása érdekében.


Őrségi Nemzeti Park

Újra megnyitott Szalafőn az Őrségi Népi Műemlékegyüttes és a Chernel-kert is kitárta kapuit, de a látogatóknak szigorú óvintézkedéseket kell betartaniuk. A legfontosabb korlátozás, hogy a szabadtéri látnivalókban is bővelkedő létesítményt a 65 év felettiek továbbra sem látogathatják. A vendégeknek az egy háztartásban élők kivételével ügyelniük kell az egymástól legalább másfél méteres védőtávolság betartására és fokozottan be kell tartaniuk a higiéniás előírásokat is.

Az igazgatóság kérése, hogy a látogatók a jegyvásárlásnál lehetőleg kerüljék a készpénz használatát, inkább vegyék igénybe az online jegyvásárlást vagy bankkártyával fizessenek, zárt térben a pénztáraknál és mosdókban használjanak szájmaszkot.

A Vas megyei Szalafő talán az Őrség legtöbb népi értékét őrző és bemutató települése. Az egykori őrállók a dombok tetején, erdei irtásokon alakították ki házaikból és gazdasági épületeikből álló házcsoportjaikat, melyeket "szereknek" neveztek. Ennek a több évszázados hagyománynak a bemutatására jött létre a szalafői Pityerszeren a három házcsoportból és portából álló Őrségi Népi Műemlékegyüttes, amely az épületeken kívül szemléletesen mutatja be egykori lakóinak életmódját és kulturális értékeit.

 

Május 23-án a virágba borult szőcei tőzegmohás lápréten lehet majd túrázni. A túra közben a résztvevőknek egymástól 1,5 méter védőtávolság megtartása kötelező!
Kiinduló- és végpont:
Szőce, Lápok Háza (Ady Endre út 2)
Táv: 1 km

Szombaton nyit a Jeli Varázskert - Csúcsvirágzás fogadja a látogatókat, de a kötelező biztonságra figyelni kell!

2020.05.15. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Szombaton nyit a Jeli Varázskert - Csúcsvirágzás fogadja a látogatókat, de a kötelező biztonságra figyelni kell!

Hétvégén kinyit Európa egyik legszebb botanikuskertje, a Jeli Varázskert, amiben ilyenkor virágzik tömegesen a havasszépe, a rhododendron. Az Arborétum látogatása során - a járványügyi helyzetre tekintettel - fokozott figyelmet kell fordítani a szükséges védelmi intézkedések betartására!

 

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kinyitottak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szabadtéri látogatóhelyei is - a Salföldi Major, a Fekete István Emlékhely a Kis-Balatonon, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum és Hegyestű Geológiai Bemutatóhely.

Beindultak a szakvezetéses túrák is. Ezen a hétvégén a Gaja-szurdok természeti csodáit fedezhetjük fel egy geotúra során, május 23-án pedig egy Lovas és Alsóörs környékét bejáró geotúrán vehetünk részt, amelynek során a résztvevők megnézhetik a lovasi őskori festékbányából előkerült érdekes régészeti anyagot.

További információk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.


Hegyestű 

Duna-Dráva Nemzeti Park szabadtéri ökoturisztikai helyszínei

Ismét fogadnak látogatókat a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) szabadtéri ökoturisztikai helyszínei, így egyebek mellett a Mohácsi Nemzeti Emlékhely és az Ős-Dráva Látogatóközpont is.

Az újból megnyíló létesítményekbe kedvezményes árakkal várják az egyéni turistákat és a családokat, akik "töltekezhetnek a tavaszi növényvilág életet sugárzó látványával, közelről megtekinthetik a régi magyar háziállatokat és idén született kicsinyeiket, valamint fejet hajthatnak a mohácsi csata hősei előtt a szépen gondozott sírkertben".

A pécsi Pintér-kert Arborétum szombaton, vasárnap és ünnepnapokon tíz és este hat között tart nyitva, a területen pedig egyidejűleg legfeljebb harmincan tartózkodhatnak. A barcsi Dráva Kapu Bemutatóközpont május 11-től munkanapokon nyolctól négyig fogad a látogatókat a szabadtéri területeken, az állattartó telepen és a tanösvényen.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely is nyitva áll már, ott naponta kilenctől este hatig tartózkodhatnak a látogatók, kizárólag a szabadtéri területen. Az emlékhely területén minden nap kétszer, tizenegykor és délután kettő órakor korabeli fegyverekből fegyverbemutatót is tartanak. A Szaporcán található Ős-Dráva Látogatóközpont is megnyitotta részlegesen kapuit, kilenc és délután öt között. A különleges helyzetre vonatkozó együttélési szabályok és higiéniai elvárások betartása természetesen továbbra is kiemelt fontosságú mindenki számára.

Korlátozott nyitvatartási időben és csökkentett szolgáltatásokkal várja a vendégeket a hétvégétől ismét a szigetvári vár. A műemlék területére csak szájmaszkban lehet belépni és az egymástól való kétméteres védőtávolság tartását várják el az emberektől.

A Barcsi Gyógyfürdő és Rekreációs Központ kültéri létesítményei pedig a tervek szerint pünkösd előtti héten fogadnak ismét vendégeket.


Fotó: Ős-Dráva Látogatóközpont facebook

Kiskunsági Nemzeti Park

Elindítja a szabadtéri szakvezetéses túrák nagy részét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága és korlátozásokkal újra látogatható a kecskeméti Természet Háza, az erdei iskolák azonban még zárva tartanak.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása szerint, a szakvezetéses túrákon résztvevők és a túravezetők egészségének védelme érdekében legfeljebb 15 fő jelentkezését fogadják és higiéniai okokból megfigyelési eszközöket nem tudnak biztosítani. A túra során mindenki köteles legalább másfél méter távolságot tartani a többiektől, a részvételi díjat pedig a helyszínen készpénzben, lehetőség szerint pontosan kiszámolt összeggel kell rendezni. A jelentkezéseket online, a www.knp.hu oldalon fogadják a program előtt legalább két nappal.

Legközelebb, május 16-án, 17-én, 23-án és 24-én orchidea túrát szerveznek a Kolon-tónál, de május 16-án a szegedi Fehér-tó környéki kerékpáros túrára is lehet jelentkezni. Csatangolás a Csodaréten címmel május 23-án Ásotthalom környékére hirdetnek túrát, de ugyanezen a napon lesz Árvalányhajas túra a Fülöpházi-buckavidéken és gyógynövénytúra a szegedi Fehér-tónál is. A hónapot május 24-én a kiskunhalasi Fejeték-mocsár tanösvényen mocsárjáró túra, majd május 30-án a Péteri-tó környéki fészekrakó túra zárja.

Korlátozásokkal május 18-ától újra kinyit a kecskeméti Természet Háza földszinti része. A központban egyszerre legfeljebb tízen tartózkodhatnak. Az óvintézkedések részeként az érintőképernyős terminál és az emeleti játékok még nem használhatók. A látogatóktól azt kérik, tartsanak egymástól megfelelő távolságot és viseljenek a szájat és az orrot eltakaró maszkot vagy sálat.

Május közepén újranyit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

2020.05.12. - 15:45 | MTI - Nyitókép: Büki László 'Harlequin'

Május közepén újranyit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Csaknem két hónapos kényszerű zárvatartás után május 19-én újranyit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - közölte honlapján az intézmény.

 

 


Bükki Nemzeti Park

Nógrád megyében újra látogatható a világörökségi Hollókő vára és az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A vár a zárt terek kivételével látogatható. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet a 65 éven felüliek egyelőre nem kereshetik fel.  


Fotó: Bükki Nemzeti Park

Ez a páratlan panoráma fogadja azokat a vendégeket, akik a hétvégén ellátogatnak a szilvásváradi Milleniumi Kilátóba. Mostantól péntek-szombat-vasárnap már a Szalajka-völgyi információs házban és Európa miocén erdejében, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál is várjuk a vendégeket. Munkatársaink és látogatóink biztonsága érdekében azonban az alábbiakban kérjük vendégeink együttműködését:

Kisebb csoportok, időpontfoglalás

Sokkal fontosabbá vált, mint bármikor korábban, hogy egyik bemutatóhelyünkön se legyenek nagyobb csoportok egyszerre, ezért Ipolytarnócon szükség szerint sűrűbben indítjuk a túráinkat. Arra kérjük vendégeinket, hogy lehetőség szerint a fenti linkeken előre foglaljanak időpontot és /vagy vásárolják meg online a belépőjegyüket, hogy minél jobban ütemezni tudjuk a turnusokat és minél kevesebbet kelljen várni a jegypénztáraknál.

Hortobágyi Nemzeti Park

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és más turisztikai szolgáltatók ismét fogadják a látogatókat bizonyos kültéri kiállítóhelyek, szabadtéri bemutató terek és állatparkok vonatkozásában.

Hortobágy faluban és az Igazgatóság működési területén már nyitva tartó vagy hamarosan nyitó létesítmények, látogatható területek:

- Hortobágyi Vadaspark
- Hortobágy-halastavi Kisvasút
- Tiszakürti Arborétum
- Tanösvények, látogatható területek

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén lévő tanösvények és egyéb bemutató területek, halastavak 2020. május 31-ig továbbra is ingyenesen látogathatóak az alábbi szabályok betartásával. Június 1-jétől tanösvényeink látogatása a szokott rend szerint ismét a nemzeti parki belépkártya előzetes megváltásával látogatható! A belépőkártya megvásárlására online jegyértékesítési rendszerre állunk át, melyen keresztül napi és heti belépőkártyákat lehet majd vásárolni.

- Tisza-tavi Vízisétány
- Hortobágyi Madárpark
- Motorcsónaktúra a Hortobágy folyón
- Mátai Ménes Istállói és a Pusztai Fogatozás program
- Pusztai Állatpark

Részletes információk a nemzeti park weboldalán.


Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park

Fertő-Hanság Nemzeti Park

A madármegfigyelő tornyokat és pihenőhelyeket mindenki csak saját felelősségre használhatja a járványveszély idején.

Önök és mások védelme érdekében kérjük tartsák be az alábbi tanácsokat a frekventáltabb pontoknál (parkolók, pihenőhelyek, megfigyelőtornyok):

- Egyidőben csak azonos háztartásbeliek tartózkodjanak a kilátón!
- Az objektumok közelében is tartsuk a 1,5-2 méteres távolságot!
- A kilátók és padok használata után fertőtlenítsék mielőbb a kezüket!

További részletek itt

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Szabadtéri szakvezetéses túráinak egy részét megtartja Pest megyén kívül eső területein.
További részletek itt.

Körös-Maros Nemzeti Park

Pénteken nyitotta meg kültérrel rendelkező látogatóközpontjainak kapuit a Körös-Maros Nemzeti Park, így a dévaványai Sterbetz István és a biharugrai Bihari Madárvárta látogatóközpont, a szarvasi Körösvölgyi Állatpark, valamint az igazgatóság két tanösvénye nyílt meg az érdeklődők előtt. A belépőknek kötelező maszkot viselniük. 


Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésében lévő szabadtéri kiállítóhelyek, játszóterek, a gyalogosan bejárható túraútvonalak és tanösvények esetében a korábban elrendelt korlátozások feloldásra kerültek, a továbbiakban ezek szabadon látogathatók.

A hivatkozott Korm. rendelet előírásai alapján, 65 éven felüliek az Igazgatóság létesítményeit továbbra sem látogathatják.

Továbbra is szigorúan tilos a szemetelés! A fertőzésveszély miatt jelenleg a kihelyezett szemétgyűjtők használata helyett a magukkal hozott tárgyakat, a keletkezett hulladékot a túra befejeztével haza kell vinni.

A Igazgatóság látogatóközpontjai, zárt térben lévő bemutatóhelyei, barlangtúrái, a jósvafői hucul lovasudvar továbbra sem látogathatók, a turisztikai szolgáltatások nem vehetők igénybe. A Bodrogzug vízitúra útvonala május 15. napjától részben újra látogatható. A bejárható szakasz a Zsaró-ér torkolata és a madármegfigyelő torony előtti ikerátereszes mederátjáróig (korábbi 6b-s tábla) tart. A madármegfigyelő torony továbbra sem látogatható!

Mind az úgynevezett kiskör, mind a nagykör mentén (Nagy-tó, illetve Vissi-holtág) fészkelő, illetve fiókáikat nevelő réti sas párok nyugalmának biztosítása érdekében a teljes útvonalak nem látogathatóak!

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: MTI, Magyar Nemzeti Parkok

Új hozzászólás