15 magyar videoklip, ami a karantén alatt debütált

2020.05.17. - 00:50 | Takács Dalma (kultura.hu)

15 magyar videoklip, ami a karantén alatt debütált

Az elmúlt három hónap termése egy helyen, PUF-tól Bagossy Brothers Company-ig.

Bár a koncertezés most jó ideig szünetel, hiba lenne azt gondolni, hogy a magyar zenészek otthon unatkoznak. Ahogy azt a Kultúra a fotelből sorozatunkból is megtudhattátok, a művészek nagy része produktívan tölti felszabadult idejét, és új dalokat ír, a kiadásra váró lemezt csiszolgatja, vagy éppen klipet készít. Az utóbbi 1-2 hónapban rengeteg új magyar videó látott napvilágot: ezek egy részét még a lezárások előtt forgatták, de később debütáltak, másik részét pedig már a karantén időszakában, otthoni körülmények között vették fel.

Pál Utcai Fiúk - Nagy szerelem

A PUF valószínűleg egész karriere alatt nem adott ki olyan személyes videót, mint most. Bár erre a karanténhelyzet kényszerítette őket, csekély 37 éves fennállásuk alatt most először megnézhetjük, hogyan zuhanyoznak, takarítanak és élnek családi életet a tagok.


Kiscsillag - Nem szégyellem

Bár a Kiscsillag új dalát nem a karantén inspirálta, a dalszöveggel sokan tudnak azonosulni a bezártság idején. „Nem szégyellem, szar egyedül lenni" - énekli Lovasi, miközben otthonában, igencsak reményvesztett arckifejezéssel elmerül egy nagy kád vízben. Ezt a videót a tagok egyébként már külön-külön rögzítették.


Platon Karataev - Wide Eyes

A Platon Karataev ezúttal sem okozott csalódást, előző videóikhoz hasonlóan a Wide Eyes is nagyon látványosra sikerült. „Ez a dal bolyongás az egyenes labirintusban, az elveszettségről, a választási lehetőség terhéről és a szabadság bénító erejéről szól. A számot végigköveti egy kettősség, a paradoxonok közötti őrlődés" - meséli Balla Gergely énekes-gitáros.


Jazzékiel - A dolgok szétesnek

Szorongásról, kiüresedésről, elengedésről mesél a Jazzékiel új klipje, ami akár egy kísérleti filmnek is beillene szerkesztetlen képeivel és kézikamerás megoldásaival. Nem épp vidám képsor, de nagyon is aktuális.


Csaknekedkislány - Féltél szeretni

Ha a Csaknekedkislány klipet forgat, akkor kő kövön nem marad. A Féltél szeretni azonban minden képzeletet felülmúlt: nem tudom eldönteni, hogy a történet, a vizuális megjelenítés, vagy maga a dal sikerült-e leleményesebbre. Ma estére ne keress filmet, bőven elég lesz ez is!


Bagossy Brothers Company - Boldog idők

Üres budapesti utcák, üres tantermek, üres sífelvonók - az új Bagossy klip remekül rímel a jelenlegi helyzetre, de elgondolkodtató szövegével segít emlékezni és új reményt találni a monoton hétköznapokban.

 

Az összes videó itt tekinthető meg

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

skizo 2020.05.17. - 19:30
Ez a szerencsétlen Jazzékiel mitől szorong? Elfogyott a szer? Vagy nem tud választani a sok cucc közül és mellényúlt, mert nem ezt a hatást várta? Mitől basszunk a világra te nyomorult? Kiüresedés, az. A ***nagy jódolgodban elvesztetted az összes kapcsolatodat a valósággal, csak a trip meg a lebegés meg a hallu... Tényleg kibaszott világotok lehet, ha csak eddig terjed, eddig láttok, és ezt vagytok képesek üzenni. Műmájer hülyegyerekek. De biztosan mi, az "igazi" művészi fősodortól oly távoleső látásmódú emberek , mit emberek, proli tahók, nem értjük meg, mi az a tudatalattiban megszülető és vérverejtékes vajúdással világra hozott gondolatiság, amit összesarlatánkodtok itt. Menjetek ki picit a fényre, addig se a garzonnyi lyukban kell a depressziótokat hizlalni. Vigyétek le őt is pórázon egy sétára. Vagy legyen rajtatok a póráz, a végét fogja a mindennapi depitek, és lélegezzetek mélyeket, hátha elengedi a végét....és akkor végre szabadok lesztek. Vagy kevésbé függők. Ej, az a szerencsétlen és kilátástalan művészsors, amit mesterségesen vagytok kénytelenek produkálni, mert sehol egy kibaszott háború a közeletekben, vagy bármi istencsapása (pardon, bárminek a csapása). Sehol egy üldöztetettség, sehol egy kitaszítottság. Lehet alkotni szabadon, ilyen ***ságokat is, a büdös életbe, micsoda egy pondró az ember, kiüresedik ettől a fenenagy unalomtól, ami ma körülveszi, mert mindent, de mindent elér , amit akar, de az nem kihívás. Kell hát a szer, vele a trip, amiben minden más, amiben nem steril körülmények között lehet alkotni, és úgy már (végre!) mocskos és kibaszott minden. Mesterségesen hányattatott (sic!) sors.
pislogó mesehab 2020.05.17. - 20:37
Csak te nem érted. Érted? Pont azért, amit leírtál. Mert földhözragadt proli tahó vagy. Nem tudsz repülni, mint ők. Írj nekik, kérj dekódert tőlük. Anyagot. Akkor megérted. Ha érteni akarod.
Kalipszis apó 2020.05.17. - 20:58
Nyugi, nekik belpest Segesvár. Szar ám a romkocsmák inger-kataklizmája. Nehezen teljesedik ki ott a költő. A fű növése is gyújtózsinór nekik a robbanáshoz. :) És ne hidd, hogy garzonnyi lyukban tengődnek. Kiül az udvarra, megmásszák a bogarak és rögtön armageddon van. Idegrendszer-crash.
Palkó 2020.05.17. - 22:09
:) Micsoda kommentek! És ha tudnátok, hogy még az NKA is támogatta őket.
pelleszsolti 2020.05.17. - 22:38
Karantén idején kimondottan jó üzenet. Barmok.