Rejtett kincsek Vas megyében - A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

Képgaléria megtekintése2020.05.27. - 11:45 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Rejtett kincsek Vas megyében - A Káld-hidegkúti Kisboldogasszony-kápolna

A Kéktúra útvonalán fekvő Farkas-erdő szemet-lelket gyönyörködtető túraélményt kínál. Vas megye legnagyobb összefüggő erdőtömbje a megye első védett helyi természeti értéke. Az erdő szívében helyezkedik el a 2017-ben épült Kisboldogasszony-kápolna, melynek különleges dísze a Csíksomlyói Mária kegyszobor kicsinyített, hű másolata.

A Csikászó-patak közelében, a Hidegkúti vadászház mellett található a Szombathelyi Zrt. és a Földművelésügyi Minisztérium által felújított erdei kápolna, amit 2017. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, Szűz Mária „születésnapján" adtak át és szenteltek fel az erdő és a rét határán. A dátumválasztás tudatos volt: ez az időpont az erdő- és vadgazdálkodásban is fontos szerepet tölt be.

Az építtetők a kápolnát már a tervezéskor természeti környezetben, fákkal körülvett területen képzelték el, amivel egy többletjelentést is kapott a helyszín. Ahogy az ágak az égbe nyúlnak, úgy az idelátogatók is kapcsolatba kerülhetnek Istennel. A fák stabilan kapaszkodó gyökerei pedig az erős, mélyen 'gyökerező' hitet szimbolizálják. Az erdei templom mennyezete maga az égbolt, díszítői pedig a felhők, a napsugarak, a madarak, a Hold és a csillagok.

Az avatóünnepségen gyönyörűen megfogalmazták a hely szimbolikáját. Megépítésekor nem csupán egy kegyhelyet szerettek volna létrehozni, hanem emléket akartak állítani az erdészeknek, általában mindenkinek, aki az erdők fennmaradásáért munkálkodott.

A kápolna központi részén láthatjuk a csíksomlyói zarándokhely Madonna-szobrának pontos, kicsinyített mását. Az alkotás jelképezi a szombathelyi és a csíkszeredai erdészet jó kapcsolatát, Vas megye és Hargita megye összetartását, valamint a nemzeti összetartozást is.

/ Forrás: termeszetjaro.hu /

A sorozat eddigi írásai

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás