Májusvégi rhododendron-túra a Jeli Varázskertben

Képgaléria megtekintése2020.05.27. - 07:30 | Szakonyi Eszter

Májusvégi rhododendron-túra a Jeli Varázskertben

Európa egyik legszebb botanikuskertje a Kám határban található Jeli Arborétum, ami májusban virágruhába öltözik. Ilyenkor virágzik tömegesen a havasszépe, a rhododendron. Kameránkkal hétvégén tettünk egy sétát a csúcsvirágzást már maga mögött hagyó kertben.

A kertben közel 300 fajta havasszépe (rhododendron) található több ezres példányszámban. Ezek a fajták egymást váltva februártól júniusig nyílnak. A leglátványosabb időszak az illatos, lombhullató, korábban nyíló fajok és a később virító örökzöldek együtt nyílása, mely időjárástól függően 2-3 hétig tart. Ezt az időszakot nevezik csúcsvirágzásnak. A két csoport együtt nyílásakor több ezer bokor ontja virágait a Jeli Varázskertben.


Az arborétumot gróf Ambrózy-Migazzi István 1922-ben kezdte építeni. A rododendronok telepítésére különféle növények és fenyők ültetésével tette alkalmassá az arborétum földjét és klímáját, hiszen a rododendronok a hűvös Himalája, Japán, Kaukázus tájairól származnak, csapadékot és szubalpin környezetet igényelnek. A népnyelv havasszépének, hangarózsának vagy babérrózsának is nevezi. Itt élő példányaik különféle (fehér, piros, kékes, izzó vörös, lila...) színűek és nagyságúak: a pad magasságú bokortól az ember fölé hajló fákig terjednek változatosságukban.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás