Kirándulástippek: a színpompás Szelestei Arborétum

Képgaléria megtekintése2020.06.02. - 01:00 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Kirándulástippek: a színpompás Szelestei Arborétum

Szeleste egyik nevezetessége a 13 hektáros arborétuma, aminek kialakítását gróf Festetich Andor kezdte meg 1872-ben. Az arborétumban több fajból álló fenyvescsoportok, tiszafasorral szegélyezett utak, borostyánnal átszőtt szépséges erdőrészletek, szelídgesztenye liget és rengeteg színes virág gyönyörködteti a látogatók lelkét. Igazi családi program - több órán keresztül!

A Szelestei Arborétum több szempontból is rendhagyó. Gróf Festetich Andor alapította ezt a felemelően szép ligetes és sűrűbb erdei részleteket egyaránt tartalmazó, az angol tájkertépítési hagyományokat követő parkot. Erfurtból vásárolt fenyőfélékkel is gazdagította a park növényanyagát.

Festetich után báró Baich Mihály, a "virágok bárója" lett a park tulajdonosa és igazi gazdája, aki az addig 9 hektáros parkot további 4 hektárral bővíti, és a világ minden tájáról hozat növényeket. 1928-ban éri el a park a jelenlegi nagyságát.

Az évelőskert kialakítása is ekkor kezdődött el. Az egymásra merőlegesen futó utakat törpe puszpángsövény szegélyezi. Az utak mellett húzódó virágágyak hátterét nyugati tuja, vérszilva, közönséges orgona, korai nyáriorgona, vöröshajú cserszömörce, japán rózsa, labdarózsa és mályvacserje alkotják. Az évelőskertben több ritka, védett és szép lágyszárú is él, például kockásliliom, királyné gyertyája, stb.

Az arborétumban több mint 500 féle növény található. Az utak melletti virágágyak növényanyagát úgy válogatták össze, hogy folyamatosan virágozzanak, így a látogató mindig találkozhat virágzó növénycsoporttal. Jelenleg 90-100 féle évelő található a parkban.

Az arborétum nevezetességei az idős fenyők, a szelestei ezüst hársak, melyek a park legnagyobb és legértékesebb egyedei voltak, a szelídgesztenye-liget, a liliomfagyűjtemény, a különböző bükkfák és tölgyek. Az arborétumot 1952-ben országosan védett természetvédelmi területté nyilvánították. 

Az arborétum kialakítása óta nyitva áll a látogatók előtt, akik díjmentesen látogathatják egész évben!

Források: Szeleste hivatalos honlapja ; geocaching.hu

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás