Szombathelyi gimnazista a finalisták között

2020.06.05. - 14:00 | vaskarika.hu

Szombathelyi gimnazista a finalisták között

A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 10. c osztályos, matematika tagozatos tanulója, Kalocsai Zoltán a Desmos's First Global Art Contest versenyen a finalisták (legjobb 20) közé jutott a 15-16 éves korosztályban.

A világ 100 országából 3 korosztályban összesen több mint 4000 pályázat érkezett a Desmos, a matematika oktatását segítő amerikai informatikai cég felhívására.

A Desmos küldetése, hogy minden diákot segítsen a matematika tanulásában és megszerettesse a matematikát. A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 10. c osztályos, matematika tagozatos tanulója, Kalocsai Zoltán a Desmos's first Global Art Contest versenyen a finalisták (legjobb 20) közé jutott a 15-16 éves korosztályban.

A szombathelyi gimnazista, Barczi Péter tanítványa Magyarországról az egyedüli finalista. Európából - hazánkon kívül - csupán Hollandiából, Nagy-Britanniából és Spanyolországból kerültek e korcsoport döntőjébe. Csak a dobogós helyezéseket rangsorolták.

Zoltánnak kreatív módon a matematikai és informatikai ismereteit kellett összekapcsolnia, felhasználnia a projektjéhez. A pályázatban le kellett írnia, hogy mit tanult a pályamunkájának elkészítése során matematikából.

Pályamunkája egy animált emotikonokból összeállított kép, amelyet az alábbi linken lehet megtekinteni. Sajnos komplexitása miatt az online kalkulátor nehezen birkózik meg az animáció megfelelő lejátszásával, ezért annak megtekintésére inkább az alábbi videót ajánljuk.

Zoltán saját bevallása szerint inkább a feladat matematikai részére fektette a hangsúlyt, amelyet jól mutat, hogy teljes pályamunkája leírható egy nagy egyenlőtlenséggel. A verseny összes döntősének pályamunkái elérhetőek az alábbi linken.

Új hozzászólás