Nyuszik a teraszon – Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabja a Weöres Sándor Színházban

Képgaléria megtekintése2020.06.13. - 15:15 | Rozán Eszter - Fotók: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Nyuszik a teraszon – Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabja a Weöres Sándor Színházban

Nincs annál jobb, mint nyáron, alkonyati napfényben megnézni egy jó darabot, pláne egy hosszabb kihagyás után, amikor a szívünk amúgy is tele van színház utáni vágyakozással. A Weöres Sándor Színház Szabad a tér - teraszszínház címmel programsorozat indított, melynek első darabjaként Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi című játékát nézhettük meg Alberti Zsófi kiváló előadásában.

Három hónap után végre újra színházba mehettünk, igaz, hogy egyelőre még csak a teraszra (milyen jó is ott), és korlátozott létszámban foglalhattunk helyet a nézőtéren, ám Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabja igazi színházat varázsolt elénk, méghozzá nem is akármilyent. A Fehér nyuszi, vörös nyuszi különleges darab, már a megszületésének körülményei is rendkívüliek, szerzője, az iráni Nassim Soleimanpour megtagadta a kötelező katonai szolgálatot, ezért nem hagyhatta el Iránt, mivel nem kapott útlevelet. Hogy helyzetére felhívja a figyelmet, 2010-ben, 29 évesen megírta a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című egyrészes játékát, mely aztán paradox módon bejárta a világot.

A szerző sajátos trükköt alkalmazott, egyszerre egy színész adja elő, aki egész életében csak egyszer játszhatja el a darabot, az előadásnak nincs próbája, rendezője, díszlete, jelmeze. Már ettől izgalmassá válik, és még rejtélyesebbé teszi dolgot, hogy a színész nem láthatja előre a szöveget, ott az előadáson kapja meg lezárt borítékban, és olvassa először. Előzetesként a bemutató előtt 48 órával kap ugyan néhány utasítást arra vonatkozóan, hogy mit vigyen magával, de hogy miről szól a darab, azt nem tudja. Igazi kihívás ez egy művész számára, hiszen a közönséggel együtt fedezi fel a darabot, sőt, mivel interaktív, a nézők közreműködése is fontos az események kibontakozásában.

A szerző tehát nem hagyhatta el a hazáját, színdarabját azonban több mint ötven nyelvre lefordították, így lett belőle, ha fizikailag nem is, de a Fehér nyuszi, vörös nyuszi révén világutazó. Később aztán felmentették a katonai szolgálat alól, a bal szemében keletkezett szemproblémája miatt, így már utazhatott is, és nemcsak az internet segítségével tudta nyomon követni a darab útját. Jelenleg Berlinben él, de keveset tartózkodik ott az utazásai miatt, viszont továbbra is fennáll az a szokás, hogy az előadásokon fenntartanak számára egy üres széket, ahogy Szombathelyen is.

Tudjuk jól, hogy minden egyes színházi előadás egyedi, és ugyanabban a formában megismételhetetlen, ez hatványozottan igaz a Fehér nyuszi, vörös nyuszira, hiszen mindig más és más adja elő. Az eredeti szöveg mellett a színész saját kiszólásaival, gondolataival is gazdagíthatja a produkciót. Alberti Zsófi remekül oldotta meg a feladatot, teljes személyiségét belevitte a darabba. Az előadás előtt Zsófi izgatottan fürkészte a gyülekező közönséget, velünk együtt izgult, hiszen ugyanúgy nem tudta, mi vár rá, ahogy mi sem.


Magáról a darabról nem sokat árulhatunk el, mert ezzel elveszítené a lényegét, az viszont a címből is kiderül, hogy nyuszival, illetve nyuszikkal találkozunk (meg más állatokkal). Több réteg tárul elénk, realizmus keveredik az abszurddal, hétköznapi sík a fantázia világával, társadalmi tükörképet kapunk, a színjáték egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató, és természetesen benne vagyunk mi is, nemcsak elméletileg, hanem szó szerint. A szerző, a színész és a közönség hármasa így válik a játék részévé, együtt lélegezve, alakítva a darabot.

Kísérleti színháznak lehettünk tanúi, Alberti Zsófi profizmusát bizonyítja, ahogyan a frissen olvasott szöveget interpretálta, időnként határozottan, máskor meglepetten, néha könyörgő tekintettel, ha a közönségtől kellett valamit kérnie, de mindig eltalálta, mit kell tennie. Az arcjátéka, a gesztusai, az egész lénye arról árulkodott, hogy érti és élvezi, amit csinál. A nézők pedig vették a lapot, mindenki azonnal ugrott, ha a színpadra kellett mennie, vagy valamit meg kellett tennie. Időnként repülőgép zúgott el fölöttünk, a nagytemplomban harangoztak, ezzel is behozva közénk a valóságot, mintegy jelezve, hogy a színház és a minket körülvevő világ tulajdonképpen egy.

Amúgy is olyan érzésünk volt, hogy a színpad és a nézőtér eggyé válik, Nassim Soleimanpour ott van velünk, olyan direkten szólította meg a szövegében a közönséget, és hogy Alberti Zsófi elsősorban Alberti Zsófi, de ő a SZÍNÉSZ és egyben a szerző is. A közvetlen hang eltörölte a kulturális határokat is, Nassim Soleimanpour lehetne akár francia, angol, német vagy magyar, az emberiség közös nyelvén szólt hozzánk. S talán ez nem spoiler, de amikora szerző a darabban azt mondta, hogy „nem utazhatok külföldre", ő ugyan más okból, mint mi most, mégis többen felszisszentek, annyira rezonál a járvány okozta helyzetünkre.

A terasz kiváló helyszín bizonyult, bízunk benne, hogy hamarosan teljes közönség előtt működhet a színház. A Weöres Sándor Színház több színésze is előadja a Fehér nyuszi, vörös nyuszit, Nagy-Bakonyi Boglárka és Alberti Zsófi produkciója már lement, de Nagy Cili, Szabó Róbert Endre, Horváth Ákos és Dunai Júlia előadása még hátravan.

Még sok-sok ilyen darabot kérünk!


Nassim Soleimanpour: Fehér nyuszi, vörös nyuszi

- játék egy részben -

Fordította: Ugrai István

Társfordító: Krámli András

Helyszín: Krúdy Klub, terasz (szabadtéri előadás)

Időpontok:

2020. június 16. kedd, 19 óra - a Bloomsday keretében (esőnap: 2020. június 17. szerda, 19 óra

Előadja: Nagy Cili

2020. június 18. csütörtök, 19 óra (esőnap: 2020. június 20. szombat, 17.30 óra)

Előadja: Szabó Róbert Endre

2020. június 19. péntek, 19 óra (esőnap: 2020. június 21. vasárnap, 17.30 óra)

Előadja: Horváth Ákos

2020. június 20. szombat, 19 óra (esőnap 2020. június 21. vasárnap, 19 óra)

Előadja: Dunai Júlia

Kapcsolódó írásunk:

Itt a nyár, nyit a színház! - Sajtótájékoztató a Weöres Sándor Színházban

2020.06.10. - 18:45 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Itt a nyár, nyit a színház! - Sajtótájékoztató a Weöres Sándor Színházban

A nyár nemcsak a jó időt, hanem a kultúrát is visszahozza, a járvány miatti hosszú kényszerszünet után újra nyit a Weöres Sándor Színház. Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere, Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Németh Károly, a Weöres Sándor Színház produkciós menedzsere az elmaradt és ezért pótlásra váró darabokról, az idei és a jövő évi tervekről, programokról, a társulat távozó és új tagjairól tartott sajtótájékoztatót.

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás